luk__25 28.06.2007 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Witajcie! No i nie dopilnowałem! Kretyńscy fachowcy tak ułożyli sobie na parterze ogrzewanie podłogowe że teraz w pozostałej części domu już bez podłogówek będe mógł dac pod wylewkę tylko max 7cm styropianu Miało być 10cm. Tragedia, czy może za bardzo panikuję? Poradzcie. pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 28.06.2007 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Jeżeli masz dom z piwnicą to żadna tragedia. Jeżeli bez, to trochę gorzej. Ja bym nie panikował. Kiedyś nie było styropianu i ludzie jakoś żyli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 28.06.2007 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Dom jest parterowy z poddaszem. Nie mam piwnic. Na ubitej pospóle jest chudziak 10cm, na nim papa termozgrzewalna, folia, 7cm styropianu, folia i wylewka zbrojona. Ściany są z termopora 30 + 10cm styropianu.pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 28.06.2007 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Witajcie! No i nie dopilnowałem! Kretyńscy fachowcy tak ułożyli sobie na parterze ogrzewanie podłogowe że teraz w pozostałej części domu już bez podłogówek będe mógł dac pod wylewkę tylko max 7cm styropianu Miało być 10cm. Tragedia, czy może za bardzo panikuję? Poradzcie. pozdrowionkato jest prawie dzisiejsza norma, tzn. do d... odbije się w kosztach ogrzewania, a pod podłogowe zalecane jest nawet 30cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 28.06.2007 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 czy przykleiłeś na fundamencie polistyren ekstrudowany ?? jeszcze nie mam elewacji zewn. a same fundamenty nie były ocieplone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.06.2007 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 a pod podłogowe zalecane jest nawet 30cm. kto tyle zaleca? I czemu tak mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 28.06.2007 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 a pod podłogowe zalecane jest nawet 30cm. kto tyle zaleca? I czemu tak mało?mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.06.2007 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 mało? Bardziej interesuje mnie kto zalaca te 30 cm? Osobiście nie widze w tym żadnego sensu i to "mało" mialo być żartem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 28.06.2007 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 mało? Bardziej interesuje mnie kto zalaca te 30 cm? Osobiście nie widze w tym żadnego sensu i to "mało" mialo być żartem.ja mam 25cm , gdyby było 30 to bym wcale nie płakał pasywne domy powinny mieć tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 28.06.2007 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 A jak grubą masz wylewkę nad tymi 25cioma cm styropianu aby to nie pływało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 28.06.2007 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 A jak grubą masz wylewkę nad tymi 25cioma cm styropianu aby to nie pływało? 0cm tzn. OSB i panele. nie było czau na lanie ischnięcie wylewki, się sprawdziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 28.06.2007 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Czy są jakieś konkretne wyliczenia uzasadniające użycie aż tak grubych ociepleń pod podłogą na gruncie. Moim zdaniem to "gruba" przesada! Z tego co czytałam, to przez grunt ucieka procentowo stosunkowo niewiele ciepła, więcej przez ściany, a najwięcej przez otwory okienne i drzwiowe, dach oraz wentylację, nawet tę z reku, bo wymiana powietrz jednak musi być. Tak grube ocieplenie podłogi wcale nie musi być opłacalne, szczególnie w odniesieniu do okresu użytkowania domu - nawet w ciągu całego naszego życia. Ponadto - co z ugięciem styropianu przy takiej grubości, jakieś dodatkowe zbrojenia posadzki? A koszt? Czy to rzeczywiście chociaż zrównoważy wydatki na ewentualne wzmożone ogrzewanie? Zima też nie trwa u nas caly rok i nie zwsze jest - 20. Myślę, że nie ma co rozpaczać nad tymi 7 cm, natomiast warto ocieplić fundamenty od zewnątrz. Styropian, siatka z włókna szklanego, klej. Polistyren ekstrudowany jest bardzo drogi i wg mnie niekonieczny, wystarczy styropian odpowiednio zabezpieczony i obsypany piaskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 28.06.2007 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Czy są jakieś konkretne wyliczenia uzasadniające użycie aż tak grubych ociepleń pod podłogą na gruncie. Moim zdaniem to "gruba" przesada! Z tego co czytałam, to przez grunt ucieka procentowo stosunkowo niewiele ciepła, więcej przez ściany, a najwięcej przez otwory okienne i drzwiowe, dach oraz wentylację, nawet tę z reku, bo wymiana powietrz jednak musi być. Tak grube ocieplenie podłogi wcale nie musi być opłacalne, szczególnie w odniesieniu do okresu użytkowania domu - nawet w ciągu całego naszego życia. Ponadto - co z ugięciem styropianu przy takiej grubości, jakieś dodatkowe zbrojenia posadzki? A koszt? Czy to rzeczywiście chociaż zrównoważy wydatki na ewentualne wzmożone ogrzewanie? Zima też nie trwa u nas caly rok i nie zwsze jest - 20. Myślę, że nie ma co rozpaczać nad tymi 7 cm, natomiast warto ocieplić fundamenty od zewnątrz. Styropian, siatka z włókna szklanego, klej. Polistyren ekstrudowany jest bardzo drogi i wg mnie niekonieczny, wystarczy styropian odpowiednio zabezpieczony i obsypany piaskiem.ogrzewałem ostatniej zimy 310m3 domu, tylko kominkiem 4mp drewna cała zima po70zł = 280zł sezon grzewczy dużo czy mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 28.06.2007 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 A jak grubą masz wylewkę nad tymi 25cioma cm styropianu aby to nie pływało? 0cm tzn. OSB i panele. nie było czau na lanie ischnięcie wylewki, się sprawdziło. A co stoi na tej podłodze? Tylko nie pisz że normalne rzeczy typu meble, szafy i że ona nie skrzypi bo nie uwierze.... Z tym ogrzewaniem za 280zł to jakie skarpety w domu stosujesz, wełniane owcze? pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 28.06.2007 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 A jak grubą masz wylewkę nad tymi 25cioma cm styropianu aby to nie pływało? 0cm tzn. OSB i panele. nie było czau na lanie ischnięcie wylewki, się sprawdziło. A co stoi na tej podłodze? Tylko nie pisz że normalne rzeczy typu meble, szafy i że ona nie skrzypi bo nie uwierze....przyjechać możesz i zobaczyć normalnie umeblowane, nawet łazienka tak samo(tymczasowo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpclab 28.06.2007 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Czy są jakieś konkretne wyliczenia uzasadniające użycie aż tak grubych ociepleń pod podłogą na gruncie. [ciach] Tak grubych to chyba nie. Zauważ jednak, że on ma tam podłogówkę. Problem jest, żeby cała para nie szła w ogrzewanie wnętrza ziemi S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 28.06.2007 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 to przyklej, najlepiej tak żeby tworzyło to jedna nieprzerwana warstwę z ociepleniem ścian, wtedy jest nadzieja że ciepło które będzie uciekać do ziemi nie rozproszy się natychmiast tylko zakumuluje w ziemi W pełni popieram. Grunt jest świetnym akumulatorem ciepła. Tylko trzeba mu zapewnić odpowiednie warunki do akumulacji. Przy oddzieleniu 30cm styropianu akumulacyjność gruntu spada do zera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 29.06.2007 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 kurcze jaka tragedia ja mam pod częścią domu piwnice, ale wszędzie daje 5 cm i myśle ze bedzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 29.06.2007 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Witajcie! No i nie dopilnowałem! Kretyńscy fachowcy tak ułożyli sobie na parterze ogrzewanie podłogowe że teraz w pozostałej części domu już bez podłogówek będe mógł dac pod wylewkę tylko max 7cm styropianu Miało być 10cm. Tragedia, czy może za bardzo panikuję? Poradzcie. pozdrowionka wspomogę się innym cytatem poprzednika luk__25 i tak jest poprawnie pozdrawiam JZ Dom jest parterowy z poddaszem. Nie mam piwnic. Na ubitej pospóle jest chudziak 10cm, na nim papa termozgrzewalna, folia, 7cm styropianu, folia i wylewka zbrojona. Ściany są z termopora 30 + 10cm styropianu. pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 29.06.2007 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 zakładając że grunt na głębokości około 2m ma stałą temperaturę 8, 10 stopni, i pod bud. jest taka sama, nawet gdy pominąć straty po obwodzie budynku, to logiczne jest że większa temperatura z budynku przenika do gruntu i jest tracona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts