Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

7cm styropianu pod wylewką - tragedia?

luk__25

Recommended Posts

Witajcie! No i nie dopilnowałem! Kretyńscy fachowcy tak ułożyli sobie na parterze ogrzewanie podłogowe że teraz w pozostałej części domu już bez podłogówek będe mógł dac pod wylewkę tylko max 7cm styropianu :evil: Miało być 10cm.

Tragedia, czy może za bardzo panikuję? Poradzcie.

pozdrowionka

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie! No i nie dopilnowałem! Kretyńscy fachowcy tak ułożyli sobie na parterze ogrzewanie podłogowe że teraz w pozostałej części domu już bez podłogówek będe mógł dac pod wylewkę tylko max 7cm styropianu :evil: Miało być 10cm.

pozdrowionka

to jest prawie dzisiejsza norma, tzn. do d... odbije się w kosztach ogrzewania, a pod podłogowe zalecane jest nawet 30cm.

Czy są jakieś konkretne wyliczenia uzasadniające użycie aż tak grubych ociepleń pod podłogą na gruncie. Moim zdaniem to "gruba" przesada! :wink: Z tego co czytałam, to przez grunt ucieka procentowo stosunkowo niewiele ciepła, więcej przez ściany, a najwięcej przez otwory okienne i drzwiowe, dach oraz wentylację, nawet tę z reku, bo wymiana powietrz jednak musi być. Tak grube ocieplenie podłogi wcale nie musi być opłacalne, szczególnie w odniesieniu do okresu użytkowania domu - nawet w ciągu całego naszego życia. Ponadto - co z ugięciem styropianu przy takiej grubości, jakieś dodatkowe zbrojenia posadzki? A koszt? Czy to rzeczywiście chociaż zrównoważy wydatki na ewentualne wzmożone ogrzewanie? Zima też nie trwa u nas caly rok i nie zwsze jest - 20.

Myślę, że nie ma co rozpaczać nad tymi 7 cm, natomiast warto ocieplić fundamenty od zewnątrz. Styropian, siatka z włókna szklanego, klej. Polistyren ekstrudowany jest bardzo drogi i wg mnie niekonieczny, wystarczy styropian odpowiednio zabezpieczony i obsypany piaskiem.

Czy są jakieś konkretne wyliczenia uzasadniające użycie aż tak grubych ociepleń pod podłogą na gruncie. Moim zdaniem to "gruba" przesada! :wink: Z tego co czytałam, to przez grunt ucieka procentowo stosunkowo niewiele ciepła, więcej przez ściany, a najwięcej przez otwory okienne i drzwiowe, dach oraz wentylację, nawet tę z reku, bo wymiana powietrz jednak musi być. Tak grube ocieplenie podłogi wcale nie musi być opłacalne, szczególnie w odniesieniu do okresu użytkowania domu - nawet w ciągu całego naszego życia. Ponadto - co z ugięciem styropianu przy takiej grubości, jakieś dodatkowe zbrojenia posadzki? A koszt? Czy to rzeczywiście chociaż zrównoważy wydatki na ewentualne wzmożone ogrzewanie? Zima też nie trwa u nas caly rok i nie zwsze jest - 20.

Myślę, że nie ma co rozpaczać nad tymi 7 cm, natomiast warto ocieplić fundamenty od zewnątrz. Styropian, siatka z włókna szklanego, klej. Polistyren ekstrudowany jest bardzo drogi i wg mnie niekonieczny, wystarczy styropian odpowiednio zabezpieczony i obsypany piaskiem.

ogrzewałem ostatniej zimy 310m3 domu, tylko kominkiem 4mp drewna cała zima po70zł = 280zł sezon grzewczy dużo czy mało?

A jak grubą masz wylewkę nad tymi 25cioma cm styropianu aby to nie pływało?
0cm tzn. OSB i panele. nie było czau na lanie ischnięcie wylewki, się sprawdziło.

A co stoi na tej podłodze? Tylko nie pisz że normalne rzeczy typu meble, szafy i że ona nie skrzypi bo nie uwierze....

Z tym ogrzewaniem za 280zł to jakie skarpety w domu stosujesz, wełniane owcze?

pozdrowionka :D

A jak grubą masz wylewkę nad tymi 25cioma cm styropianu aby to nie pływało?
0cm tzn. OSB i panele. nie było czau na lanie ischnięcie wylewki, się sprawdziło.

A co stoi na tej podłodze? Tylko nie pisz że normalne rzeczy typu meble, szafy i że ona nie skrzypi bo nie uwierze....

przyjechać możesz i zobaczyć :o normalnie umeblowane, nawet łazienka tak samo(tymczasowo)

to przyklej, najlepiej tak żeby tworzyło to jedna nieprzerwana warstwę z ociepleniem ścian, wtedy jest nadzieja że ciepło które będzie uciekać do ziemi nie rozproszy się natychmiast tylko zakumuluje w ziemi

W pełni popieram.

Grunt jest świetnym akumulatorem ciepła. Tylko trzeba mu zapewnić odpowiednie warunki do akumulacji.

Przy oddzieleniu 30cm styropianu akumulacyjność gruntu spada do zera.

pozdrowionka

wspomogę się innym cytatem poprzednika luk__25 i tak jest poprawnie

pozdrawiam JZ

Dom jest parterowy z poddaszem. Nie mam piwnic. Na ubitej pospóle jest chudziak 10cm, na nim papa termozgrzewalna, folia, 7cm styropianu, folia i wylewka zbrojona. Ściany są z termopora 30 + 10cm styropianu.

pozdrowienia