ewuś 29.06.2007 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Ja też wszedzie będę miała styropian po podłodze 5 cm, ocieplone fundamenty 12 cm a zewnętrznie 14 cm. Ciepło ucieka nie tylko przez podłogę. Nasz kierownik powiedział, że ważne są fundamenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joannka 29.06.2007 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 No cóż my będziemy mieli 20 cm i myślę że będzie w sam raz.Chociaż fakt ,wszyscy robią oczy. Ale to jak z ocieplaniem czegokolwiek. Poczytajcie trochę stare muratory to te grubości kóre tam podają teraz uważa się za nie wystarczające no i tak pewnie niedługo będzie w przyszłości. Ceny ogrzewania domów cały czas idą w górę i chodz o to aby to zminimalizować.A jak będzie w praktyce to się okaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cbartek 29.06.2007 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Reasumując jakie rozwiązanie uważacie za optymalne dla domu bez piwnicy dla ogrzewnaia podłogowego, a jakie bez podłogówki? Te 20 cm to aby nie lekka przesada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 29.06.2007 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Witam Przeczytałem wątek i znowu mam problem (chyba przestanę tu zaglądać ). Fachowcy zrobili mi otwór drzwi wejściowych o jakieś 3cm za niski, więc żeby nie męczyć się to planowałem zmniejszyć ocieplenie podłogi z 10 do 8 a wylewki z 6 do 5 i miałbym z głowy, a tu czytam że to będzie "tragedia", że teraz 20cm to standard . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemoBDG 29.06.2007 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Witajcie! No i nie dopilnowałem! Kretyńscy fachowcy tak ułożyli sobie na parterze ogrzewanie podłogowe że teraz w pozostałej części domu już bez podłogówek będe mógł dac pod wylewkę tylko max 7cm styropianu Miało być 10cm. Tragedia, czy może za bardzo panikuję? Poradzcie. pozdrowionka Nie ma powodów do rozpaczy. Jeżeli nie kupiłeś jeszcze tego styropianu, to poszukaj specjalnego pod podłogówkę z naklejoną na wierzchu folią aluminiową, która stanowi dodatkowy ekran odbijający promieniowanie cieplne. Jest to wysoce skuteczne. Mam styropian 4 cm z takim ekranem, (pod podłogą wprawdzie piwnica, lecz jeżeli tam nie grzeję, to ciepło w tych pomieszczeniach wynika z akumulacji w ścianach niż z promieniowania z pomieszczeń parteru). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek_wlkp 29.06.2007 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Witam Przeczytałem wątek i znowu mam problem (chyba przestanę tu zaglądać ). Fachowcy zrobili mi otwór drzwi wejściowych o jakieś 3cm za niski, więc żeby nie męczyć się to planowałem zmniejszyć ocieplenie podłogi z 10 do 8 a wylewki z 6 do 5 i miałbym z głowy, a tu czytam że to będzie "tragedia", że teraz 20cm to standard . Nie widzę powodu do paniki. Wg mnie możesz dać 8 cm i będzie dobrze. Przecież grunt pod podłogą nigdy nie będzie miał mniej niż zero stopni !!!! najczęściej będzie to pewnie kilka do nawet kilkunastu stopni, więć różnica między podłogą a gruntem jest raczej niewielka, to nie ściana zewnętrzna, gdzie na zewnątrz może być nawet poniżej minus 20 stopni. Nasi przodkowie mieszkali w ziemiankach, klimat był surowszy i jakoś nasz gatunek przetrwał ... Proponuję zajrzeć na: http://www.meteo.waw.pl/ tam jest podana temp. nieosłoniętego gruntu na -50 cm, otwórz wykres i sprawdź sobie ile było np. w styczniu i lutym, pod domem te temp. będą oczywiście odpowiednio wyższe. Pozdrawiam i bez paniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 29.06.2007 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Witam Pewnie będe zmuszony tak zrobić (nie widzi mi się kucie nadproży w domu) ale jakaś tam odrobinka niepewności zostanie, że większość daje więcej ocieplenia bo to cieplej, lepiej i mniej za ogrzewanie. Chociaż z drugiej strony mam ocieplone fundamenty 10cm więc teoretycznie ta ziemia pod podłogą powinna być stosunkowo ciepła. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 30.06.2007 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2007 a tu czytam że to będzie "tragedia", że teraz 20cm to standard . Nie wszyscy daja 20 cm pod wylewke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 30.06.2007 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2007 ..., a tu czytam że to będzie "tragedia", że teraz 20cm to standard . Tłum ma wiele głów lecz niewiele rozumu. Ktoś inny napisze Ci że Ytong to standard, ktoś inny że PTH. Jak masz swój rozum to się nim posługuj - skąd wiesz że ci inni mają rację? Ja mam 10 cm ścianie, ogrzewane piwnice itp bo tak chcę i nie obchodzi mnie że inni dają 20 cm na ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 30.06.2007 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2007 zakładając że grunt na głębokości około 2m ma stałą temperaturę 8, 10 stopni, i pod bud. jest taka sama, nawet gdy pominąć straty po obwodzie budynku, to logiczne jest że większa temperatura z budynku przenika do gruntu i jest tracona. To jest właśnie mało logiczne, bo ciepło płynie do góry a nie w dół. Stąd ociepla się najbardziej stropy/dachy i ściany. No bez jaj, 30cm styro w podłodze ... to w dachu musiałbym dać minimum 50cm wełny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masza 30.06.2007 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2007 ciepło płynie do góry a nie w dół Czy ciepło płynie również do góry w ciałach stałych? Np. mamy w podłodze rurę CO obłożoną ściśle styropianem? Albo rura CO w ziemi? W jakich kierunkach wtedy rozchodzi się ciepło po ciele stałym (styropianie, ziemi)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 30.06.2007 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2007 ciepło płynie do góry a nie w dół Czy ciepło płynie również do góry w ciałach stałych? Np. mamy w podłodze rurę CO obłożoną ściśle styropianem? Albo rura CO w ziemi? W jakich kierunkach wtedy rozchodzi się ciepło po ciele stałym (styropianie, ziemi)? Oczywiście, że w dół i na boki również płynie ale właśnie po to daje się izolatory, żeby to ciepło skierować w odpowiednim kierunku lub straty zminimalizować. Ciepło wówczas płynie tam gdzie "materiał" stawia mniejszy opór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 30.06.2007 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2007 czy przykleiłeś na fundamencie polistyren ekstrudowany ?? jeszcze nie mam elewacji zewn. a same fundamenty nie były ocieplone. To zacznij od tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 30.06.2007 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2007 Jeśli efekt cieplarniany będzie się pogłebiał z taką prędkością to niedługo ci którzy mają słabo ocieplone posadzki będą się cieszyć. Przecież to działa w dwie strony - słabe ocieplenie posadzki jest trochę uciążliwe w zimie ale w lecie kiedy grunt ma kilkanaście stopni posadzka działa jak darmowy klimatyzator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darials 01.07.2007 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 mamy 7 + 3 na podłogówkę!!! i nie zamierzamy płakać za kilka lat z powodu wysokich rachunków za energię!!! i może się nie znamy, bo to pierwszy nasz dom i popełniamy wiele błędów (myśleliśmy o ociepleniu posadzki 10+ 3 ale było już za późno!!) ale po pierwsze primo ( ) najwięcej ciepła ucieka przez ścieny, okna, strop i oczywiście wentylacje!! na wentylacji nie oszczędzimy, bo jest tradycyjna - grawitacyjna, poddasze 15+5 na skosach i 15+10 na "stropie" poddasza (kombinacja superroca z toprociem) (nie wiem czy pisownia prawidłowa jeżeli nie to z góry przepraszam!!! ), okna również tradycejnie pcv (szyby 1,1 , ramy 1,7 - niby 5-komorowe), ściany solbet 30cm na klej i 15 (ma byc) styropianu. mamy nadzieję płacić za ogrzewanie 130 - 150% więcej niż za ogrzewanie mieszkania w bloku (ocieplonym) mniejszym od naszego domku o 64%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredblasz 03.07.2007 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 wystarczy polozyc 7cm styroduru lub termopianu, ktorych izolacyjnosc jest duzo lepsza od zwyklego styropianu. pozdr.Fred Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 03.07.2007 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 wystarczy polozyc 7cm styroduru lub termopianu, ktorych izolacyjnosc jest duzo lepsza od zwyklego styropianu. pozdr. Fred różnica w termoizolacyjności styroduru w stosunku do dobrego styropianu FS20 jest znikoma. Styropian lambda 0.034-0.035 a styrodur około 0.033. A różnica w kosztach ogromna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 04.07.2007 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Witajcie! No i nie dopilnowałem! Kretyńscy fachowcy tak ułożyli sobie na parterze ogrzewanie podłogowe że teraz w pozostałej części domu już bez podłogówek będe mógł dac pod wylewkę tylko max 7cm styropianu Miało być 10cm. Tragedia, czy może za bardzo panikuję? Nie dramatyzuj. Ja mam 8cm i nie widzę powodu dawania więcej. Przy stratach przez okna i dach straty przez podłogę będą znikome, zwłaszcza jeśli zdecydujesz się ocieplić fundamenty. Ociepl fundamenty a będziesz mieć w zimie magazyn ciepła a w lecie chłodu co poprawi komfort mieszkania. Są oczywiście zwolennicy robienia z domu termosu (nawet kilkadziesiąt centymetrów styro) ale oni chyba powinni zacząć od zamurowywania okien . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 15.08.2007 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 Witajcie! No i nie dopilnowałem! Kretyńscy fachowcy tak ułożyli sobie na parterze ogrzewanie podłogowe że teraz w pozostałej części domu już bez podłogówek będe mógł dac pod wylewkę tylko max 7cm styropianu Miało być 10cm. Tragedia, czy może za bardzo panikuję? Poradzcie. pozdrowionkato jest prawie dzisiejsza norma, tzn. do d... odbije się w kosztach ogrzewania, a pod podłogowe zalecane jest nawet 30cm. an-bud nie rób ludziom wody z mózgu!!! 1. NIGDZIE nie widziałem takiego zalecenia. Zwykle pod podłogówkę zalecane jest 10cm styropianu, a pod nieogrzewaną podłogę 5-10. 2. Czy masz pojęcie ile "%" ciepła ucieka przez wentylację a ile przez podłogę? Jak sobie przeliczysz zbędny styropian wrzucony pod budynek, to wyjdzie iż lepiej zainstalować sobie rekuperator. 3. Uczono mnie, że we wnętrzu ziemi jest baaaaaardzo gorąco, w kopalniach górnicy ciężko pracują przy ponad 35 stopniach, a rury z wodą osadza się na 110cm w naszym klimacie, bo tam temperatura nigdy nie spadnie poniżej zera. Jak myślisz - co mogłoby Ci chłodzić grunt pod domem? Powietrze nie, bo przecieć dom jest ciepły. Wychodzi więc na to iż pod domem masz dodatnią temperaturę. Jeżeli pod dom dajesz 30cm, to rozumiem że na ściany zalecasz 130cm, bo przecież powietrze miewa u nas -20 stopni, a rekordy to -35. 4. Warstwa pod podłogą ma zabezpieczyć przed ucieczką ciepła, a nie wnikaniem wyziębianiem. Wskazany jest więc "ekran". 10cm styropianu z warstwą folii aluminiowej na wierzchu zupełnie wystarczy . Stuyropian najlepiej układać z dwóch warstw 5cm lub 10cm z frezem, ale te z folią i tak chyba głównie występują jako 3 i 5 cm. Dajemy więc 5cm normalnego i 5 z folią. Dodatkowo ociepliłbym fundament po obwodzie, żeby nie było przenikania zimna z cokołu. Dom zwykle wyniesiony jest nad grunt, więc te 30cm będzie pozwalało na wychładzanie części piasku pod budynkiem. Mowa de facto o pierwszym metrze z obrysu domu, bo dalej to już jak wiemy - rury na 110cm - nie dojdzie. U mnie miałem mur trójwarstwowy, więc mam włożone 5cm styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 15.08.2007 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 Jeśli efekt cieplarniany będzie się pogłebiał z taką prędkością to niedługo ci którzy mają słabo ocieplone posadzki będą się cieszyć. Przecież to działa w dwie strony - słabe ocieplenie posadzki jest trochę uciążliwe w zimie ale w lecie kiedy grunt ma kilkanaście stopni posadzka działa jak darmowy klimatyzator. Nie wierz w globalne ocieplenie i efekt cieplarniany - to wymysły tych, co chcą straszyć i tych co chcą zarobić. To jest nie tylko działanie jakiegoś biznesu. Te wszystkie limity emijsi mają na celu ... ograniczenie możliwości rozwoju państw, których gospodarka może zagrozić potęgom!!! W szczególności bzdurne limity na CO2. Z państw które mają duże zasoby węgla, tylko jedno państwo podpisało protokół z Kioto i przygotowało sobie pętlę na własną szyję. Zgadnij jak się nazywa to państwo? Nie mam nic wspólnego z węglem, żeby było jasne. Dla tych co nie wiedzę - 98% emisji CO2 to emisja naturalna, a CO2 służy np. do budowy szkieletów organizmów morskich. Jeżeli cokolwiek się da radę ograniczyć, to będzie to ułamek procenta, a to klimatu na ziemi nie zmieni, ale mogłoby wyhamować rozwój takich państwa jak Chiny, Indie czy Rosja. Klimat na Ziemi ma swoje cykle i jeżeli mamy się czego obawiać, to ... oziębienia. Aktualnie mamy tylko wydłużony (nic niernomalnego) cykl ciepły. Jeżeli chodzi o ocieplenie domu, to pamiętaj, że niewpuszczanie zimna zimą = niewpuszczanie ciepła latem. Mając klimatyzację, warto mieć dobrze ocieplony dom. Nie mając ... też warto. W dzień się "odcinamy" żaluzjami i zamkniętymi drzwiami, a w nocy wpuszczamy chłodek. Podoga z płytek i ogrzewanie podłogowe są świetne zimą i latem - w odpowiednim sezonie grzeją i dają chłodek. Niestety w przejściowym okresie jest już gorzej. Na szczęścia dla nas - czyli posiadaczy podłogówek - te pory roku uległy znacznemu skróceniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts