Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wanna - obudowa, zabudowa wanny - materiały, pomysły, doświadczenia

Ivo

Recommended Posts

Mieliśmy podobny problem, ponieważ okazało się, że podstawowe płytki nie nadają się do szlifowania a tym samym obudowy wanny musieliśmy zupełnie zmienić koncepcję łazienki. Miałam jeden dzień na znalezienie kafli do mojej łazienki (kafelkowy czekał) czyli nadających się do obudowy wanny, pasujących kolorystycznie i co najważniejsze będących w sklepie "od ręki". Kafle mają wymiar 20x40 i można je szlifować.

http://images28.fotosik.pl/3/73f3b5831d9b6438m.jpg

• Odpowiedzi 143
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...

Witam ponownie.

Niedlugo u mnie będą robione łazienki i mam pytanko odnośnie zabudowy wanny ("elipso" z koła). Jak wykonujecie zabudowe, robicie steleż i obkładacie płytą czy raczej obmurowujecie wanne pustakiem i na to płytki. Druga sprawa to kwestia przymocowania baterii. Planujemy że za wanną będzie półka ok 25cm szerokości i na niej ma stać bateria. Jak ją dobrze zamocować?.

Trafiłem niedawno na fajne zdjęcie które to pokazuje, ale niestety nie moge go ponownie znaleźć. Czekam na info i foty.

pozdrawiam!

mozna stelaz i GK, a mozna i obmurowac suporeksem.

mozna tez polaczyc metody i obmurowke z suporeksu wyrownac przyklejona gietką plyta GK. na takiej powierzchni dobrze klaść np mozaikę.

u nas wyglada to mniej wiecej tak (bateria omnires, piecioelementowa).

http://images25.fotosik.pl/152/8d43940e16d392cfm.jpg

mam wanne elipso obmurowaną bloczkiem komórkowym, za wanną półka a na niej bateria trzy otworowa, połka też wymorowana z bloczka ale na odcinku gdzie jest bateria jest wstawka z kartongipsu bo bloczek jest za gruby na montaż bateri.

Witam ponownie,

A jak masz od przodu zabudowanaą wnne płytkami czy panel? Możesz pokazać jakieś zdjęcia?

pozdrawiam

mam wanne elipso obmurowaną bloczkiem komórkowym, za wanną półka a na niej bateria trzy otworowa, połka też wymorowana z bloczka ale na odcinku gdzie jest bateria jest wstawka z kartongipsu bo bloczek jest za gruby na montaż bateri.

możesz wkleić zdjecie wanny w Twojej łazience, zawsze to lepiej niż sobie wizualizować :) byłabym wdzięczna bo też planuję kupno tej wanny i zastanawiam się jak wygląda we wnętrzu

martar napisał:

Witam ponownie,

A jak masz od przodu zabudowanaą wnne płytkami czy panel? Możesz pokazać jakieś zdjęcia?

pozdrawiam

Mozaika na obudowie z bloczka.

• 3 months później...
Jak w temacie -jestem jeszcze przed płytkami, płytami k-g i białym montażem (jak zresztą jeszcze przed WIELOMA rzeczami :) ) i szukam pomysłu na jakąś fajną obudowę wanny narożnej. Nie chodzi mi o płytki (wanna ma byc obudowana mozaiką), chodzi mi o rzeczy typu: półki, schodki, podesty, wnęki itp. -czy robiliście coś takiego? proszę o fotki! Acha wanna jest pod skosem z jednej strony, łazienka ma 14,5m.kw.

• 2 weeks później...
  • 7 months później...

dzieki ;) bateria z la torre http://www.latorre-spa.it/

prawie wszystkie baterie w całym domu mam z tej firmy (oprócz deszczownicy i baterii w kotłowni, polecam! w miare tanie a fajny design)

ceny niestety nie pamietam dokładnie ale w przybliżeniu koło 400-600 zł?

agiis - chyba te same baterie chcemy kupić 8) Napisz mi proszę jak się spisują. Początkowo mieliśmy mieć Hansę lub Hansgrohe, ale gość zachwalał w sklepie La Torre, a różnica w cenie jest ogromna. Te oferuje nam po 540 (z 650).

my mamy drewnianą:

http://www.bdj.com.pl/wp-content/gallery/meble-z-drewna/moto_0006.jpg

drewno merbau, olejowane - 3 krotnie OSMO przed zamontowaniem (w warsztacie), następnie OSMO 3 razy w odstępie tygodnia i od tego czasu (przez ponad rok) raz w tygodniu olejowane zwykła oliwą z oliwek. Żadnych przebarwień nie ma, nigdy nie wycieram kropel wody - same wysychają ;-)