Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wanna - obudowa, zabudowa wanny - materiały, pomysły, doświadczenia

Ivo

Recommended Posts

• Odpowiedzi 143
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ta wanna opiera się tylko na nóżkach? Powinna być jeszcze mocowana górną krawędzią do ściany, a i tak krawędź od strony zabudowy dobrze jeśli jest na czymś porządnie oparta.

W każdym razie wanna akrylowa jest w pewnym stopniu elastyczna i ma prawo lekko pracowac, ale nie powinna trzeszczeć przy wchodzeniu i rozerwanie silikonu też nie jest zbyt dobrym objawem.

J.

wanna stoi na nóżkach i jest nasadzona na taki uchwyty przykręcone do ściany - obudowa nie ma tu nic do rzeczy

w mojej łazience stoi wanna akrylowa (na razie bez obudowy) i nic się nie przesuwa i nie trzeszczy.

Inna rzecz że być może kupiłaś tanią wannę i jej ścianki są bardzo wiotkie - tanie wanny tak nieraz mają

Wanna nie przylega do ściany, jest jakby "nasadzona" na obudowę, zaczynam się martwić... Zaufałam fachowcom. Wprawdzie ja wymyśliłam sposób jej obudowy, ale gdyby mi uświadomili, że nie będzie stabilna, wybiłabym sobie z głowy...

U mnie są bloczki bk wokół i pod wanną. Te pod wanną są dodatkowo związane pianką. Własnie po to, żeby nie trzeszczało. I podczas montażu było sprawdzanie "na sucho".

Ja bym poprosiła o poprawienie.

Glazurnicy, ktorzy robia wlasnie u mnie lazienke, powiedzieli, ze te nozki to sobie moge w buty wlozyc i... zrobili sarkofag z suporeksu. Podobno ma byc nie do ruszenia :)

Ja nóżek w buty nie wsadzałem :wink: . Wanna na nóżkach, obudowana suporexem. Nic się nie rusza, nie pierdzi, nie trzeszczy. Może to wina wanny te trzeszczenia ?

• 10 months później...

Witam wszystkich,

Moja lepsza połówka wymyśliła sobie aby zabudować wannę. Wszystko ładnie pięknie, tylko chce, aby pod wanną można było coś schować (np miski). Czy ktoś mógłby podpowiedzieć jak zrobić taką zabudowę? Może ktoś dysponuje schematem albo zdjęciami? Wanna jest 170x70 i umiejscowiona jest między dwiema ścianami. Ponoć ma to wyglądać tak: ścianka - drzwiczki - ścianka. Z czego skorzystać? Zawiasy? Prowadnice?

Ktoś podrzuci rozwiązanie (za które będę wdzięczny)??

Jak mniemam wanna jest narożna. W takim wypadku chyba dobrze będzie zrobić konstrukcję choćby stalową pod wannę. Jeśli już będziesz miał wannę wbudowaną i postawiona na konstrukcji to możesz się brać za zabudowywanie. Czy prowadnice czy zawiasy to zastanów się czy masz miejsce by otworzyć drzwiczki jeśli będą na zawiasach albo czy będzie jak zamontować prowadnice. Wydaje mi się że zawiasy są łatwiejsze do zamontowania ale prowadnice dają niezły efekt.

Witam wszystkich,

Moja lepsza połówka wymyśliła sobie aby zabudować wannę. Wszystko ładnie pięknie, tylko chce, aby pod wanną można było coś schować (np miski). Czy ktoś mógłby podpowiedzieć jak zrobić taką zabudowę? Może ktoś dysponuje schematem albo zdjęciami? Wanna jest 170x70 i umiejscowiona jest między dwiema ścianami. Ponoć ma to wyglądać tak: ścianka - drzwiczki - ścianka. Z czego skorzystać? Zawiasy? Prowadnice?

Ktoś podrzuci rozwiązanie (za które będę wdzięczny)??

A tak w ogóle da się schować jakiekolwiek miski pod wanną? Pierwszy raz spotykam się z takim pomysłem. Przecież wanna stoi na krótkich nóżkach. Kobiety raczej naciskaj, żeby wanna była modna, nowoczesna

ładnie zabudowana i seksowna ;) (znaczy pomieściła 2 osoby), a nie jakieś miski i inne szmatki ;) No to Twoja żona ma fajne priorytety w obszarze wanien.

Jeżeli masz miejsce obok wanny, to można zrobić wnękę i wstawić tam jakąś szufladę wyjeżdżaną, albo drzwiczki. Jeżeli nie, to nie wyobrażam sobie umieszczania czegokolwiek pod wanną, chyba, że chcecie do niej wchodzić po drabinie, albo używać jej tylko do prania ręcznego - wtedy owszem można dać wyżej, a nawet jest to lepsze dla kręgosłupa :D

Wanna jest prostokątna umieszczona na 4 nóżkach i znajduje się we wnęce (z 3 stron ściana). Nóżki są akurat takiej wysokości że spokojnie mieszczą się miski, a wejście do niej nie sprawia kłopotu. Drzwiczki byłyby po środku akurat

No to tak mało wygodnie... Jakby były gdzieś przy ścianie to jeszcze jak cie mogę ale po środku trochę mogą przeszkadzać chyba że będą się otwierać tak by nikomu nie zawadzać. Natomiast prowadnice pewnie będą aluminiowe... niech się jakaś miska nie zmieści to będziesz miał pogięte prowadnice... Jakoś jestem za drzwiczkami...

• 5 months później...
  • 1 year później...
  • 2 weeks później...

Witam, chciałbym zrobić między scianą a wanną półkę na ok 10-12 cm. Gdyby nie te rury co idą przy scianie po prostu wziąlbym ytongi przylozyl do sciany a do nich wanne i polka by byla. Niestety te rury przeszkadzają. Mysłałem moze zeby zrobic jakis stelaż z profil kg ale nie wiem czy to zda egzamin? jak pozniej przykrecic wannę do takich profili? Myślałem jeszcze żeby wyżlobic w ytongach miejsce na te rury... Jakbyście rozwiązali ten problem?

IMGP1356.jpg

IMGP1355.jpg

IMGP1357.jpg

Witam, chciałbym zrobić między scianą a wanną półkę na ok 10-12 cm. Gdyby nie te rury co idą przy scianie po prostu wziąlbym ytongi przylozyl do sciany a do nich wanne i polka by byla. Niestety te rury przeszkadzają. Mysłałem moze zeby zrobic jakis stelaż z profil kg ale nie wiem czy to zda egzamin? jak pozniej przykrecic wannę do takich profili? Myślałem jeszcze żeby wyżlobic w ytongach miejsce na te rury... Jakbyście rozwiązali ten problem?

Mam u siebie podobną konstrukcję. Została wykonana z płyty OSB 22 mm, profile GK wydawały mi się zbyt wiotkie (choć pewnie niesłusznie). Na to poszły płytki. W gotową zabudowę została od góry włożona wanna. Nie jest przykręcana, jest jedynie przyklejona silikonem. Od 3 lat nie ma żadnych problemów. Być może kiedyś silikon stwardnieje i trzeba będzie go wymienić ale to normalne.