I.W. 28.06.2007 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 WitamO tym że szprosy wewnętrzne pogarszają właściwości termiczne okna to już wiem. Lekarstwem na to, w opinii dealera, są szprosy zewnętrzne. Pomijając inne aspekty jak trwałość i funkcjonalność nie wiem jak naprawdę wyglądają w nich sprawy strat ciepła. Bo szprosy zewnętrzne sa wykonywane tak że w szybie pod nimi imitowany jest podział szyby wykonywany ramka która też dokłada się do strat ciepła. Jak to wygląda które staty są większe. Szprosy wewnętrzne chciałbym w kolorze okna i nie wiem z jakiego materiału są wykonywane. Jeżeli to tworzywa to chyba nie są aż tak zimne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 28.06.2007 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Jeżeli te szprosy wiedeńskie (naklejane) będą miały aluminiową ramkę dystansową wewnątrz szyby pod tymi szprosami to współczynnik przenikania ciepła będzie gorszy niż dla szprosu wewnątrzszybowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 28.06.2007 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 No i nie napisałem, że trzeba spytać z czego ta ramka bo aluminium to nie jedyna technologia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 28.06.2007 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 No i nie napisałem, że trzeba spytać z czego ta ramka bo aluminium to nie jedyna technologia. Ramka tzw ciepła ( z MS okna) ale i tak nie daje mi to spokoju. No icena zewnętrznych chyba wyższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 28.06.2007 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 jak dużo ciepła ucieka przez te szprosy? Rozumiem że chodzi o punty styku szprosów z szybami... więc ich pow. całkowita to ... 1 cm2 w jednym oknie - to chyba mało a moze jest to jakoś inaczej - napiszcie o co chodzi z tą stratą ciepła pls Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 28.06.2007 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Skoro "ciepła ramka" to starty będą kilka razy mniejsze ale będą. Jeżeli chcesz szprosy i jednocześnie dobrą izolację to pomyśl o wkładach szybowych 2 komorowych (3 szyby) i szprosach tylko w jednej komorze. SashaPo prostu podawane współczynniki U dla szyb (zazwyczaj 1,0) mają się nijak do realnej wartości współczynnika dla całego wkładu. Ten współczynnik ustala się dla modelowej szyby w jej centralnym punkcie. Tymczasem w okolicy ramki dystansowej wartości są kilka-kilkanaście razy większe! A taki szpros wewnątrzszybowy czy też ramka dystansowa pomiędzy szprosami wiedeńskimi jest mocno zbliżona parametrami do ramki dystansowej. Nie potrafię teraz "z głowy" podać dokładnych wartości liczbowych ale jako działający obrazowo przykład można podać wyroszoną parę wodną na krawędziach szyby i w pobliżu szprosu przy niskiej temperaturze na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 28.06.2007 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 nie na ok rozumiem, ale ta powierzchnia jest cholernie mała. Dlatego pytanie: czy uciekające ciepła to wartości duże czy małe? Ja po prostu nie zamierzam dojść do absurdu w którym w zimę nie wychodzę na zew ponieważ trzeba otworzyć drzwi i o zgrozo wypuścić trochę ciepła z domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 28.06.2007 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Powierzchnia styku jest może i mała ale "promieniuje" na boki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 28.06.2007 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 ale co gorsze ramka która jest ze np.stali szlachetnej nie aluminium itp która cała chyba dotyka szyb czy szpros który jest pośrodkui umocowany na końacch (chyba tak to jest?). Co generuje większe straty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 28.06.2007 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Straty ciepła są podobne - IMHO większe na "imitacji podziału" (one też nie dotykają szyb) ale trochę rekompensowane dodatkowy "ociepleniem" przez naklejany szpros. Tak w ciemno przyznałbym remis... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 28.06.2007 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 ponawiam pytanie czy uciekające ciepła to wartości duże czy małe? moze być w mocnym przyblizeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 28.06.2007 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 W zależności od ilości, szerokości i rodzaju szprosów można przyjąć w uproszczeniu, że współczynnik U dla całego okna pogorszy się po zastosowaniu szprosów o 0,1-0,4W/m2K czyli nawet o 40% a to jak dla mnie raczej dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 28.06.2007 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 W zależności od ilości, szerokości i rodzaju szprosów można przyjąć w uproszczeniu, że współczynnik U dla całego okna pogorszy się po zastosowaniu szprosów o 0,1-0,4W/m2K czyli nawet o 40% a to jak dla mnie raczej dużo. czyli ok. 4 złote i 26 groszy rocznie wydam więcej na ogrzewanie.... no no... sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 29.06.2007 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Pogorszenie współczynnika U dla wszystkich okien w domu o 40% to tylko 4zł na ogrzewaniu? Jak to wyliczyłeś jeżeli można spytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 29.06.2007 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 W identyczny sposób jak ty wyliczyłeś to 40 % - czyli założyłem. ALe powżnie to pewnie należałoby obliczyc ile ciepłą faktycznie ucieka przez szybę bez szprosu i przyjąc tę wartość jako wartość jeden, następnie Obliczyć pole pow szprosa - wraz z promieniowaniem zimna na bolki i odjąć od wartości piewrszej... obliczyć procent. Wg mnie to wartość jaka wyjdzie rocznie jest tak mała że można ją pomi nąć. Dodatkowo... wszystkie te obliczenia i założena są o kant d..py, ponieważ nie sumulują zycią użytkowników domu wchodzenia, wychodzenia, wietrzenia itd. Cała ta dyskusja jest trochę akademicka - bez danych, bez symulacj Czyli wg mnie 4 zł i 26 gr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 29.06.2007 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Szacunkowe straty jakie podałem zostały obliczone przez producenta jednego z systemu profili. Dokładne wyliczenie jest oczywiście możliwe ale trzeba je zrobić dla konkretnego układu określonej szerokości szprosów i konkretnego rozmiaru szyby. Natomiast twoje wyliczenia kosztów ogrzewania są IMHO błędne... Przyjmijmy, że mamy 10m2 okien w domu. Okna niech mają współczynnik U na poziomie 1,4W/m2K. Przyjmijmy, że przez 140dni w roku różnica temperatury na zewnątrz i wewnątrz wynosi 20K. Straty ciepła na tych oknach w tym okresie to 940kW - tyle trzeba dostarczyć energii by je wyrównać. Czyli 40% gorzej to dodatkowe 376kW. Z jakiego źródła energii otrzymasz 376kW za 4zł??? Dodatkowo... wszystkie te obliczenia i założena są o kant d..py, ponieważ nie sumulują zycią użytkowników domu wchodzenia, wychodzenia, wietrzenia itd. Rozumiem, że w momencie jak ktoś wchodzi czy wietrzy to przez przegrody przestaje uciekać ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 29.06.2007 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 jakoś też nie wierzę, że te szprosy tyle pogarszająpowierzchnia przylegania b.mała (takie widziałem)promieniowanie szprosów??? to chyba zeby promieniować (co jest in plus) trzeba jakieś ciepło pochłonąć, równie dobrze może chłonąćz zewnątrzmoże szprosy robić z baterii solarnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 29.06.2007 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Szacunkowe straty jakie podałem zostały obliczone przez producenta jednego z systemu profili. Dokładne wyliczenie jest oczywiście możliwe ale trzeba je zrobić dla konkretnego układu określonej szerokości szprosów i konkretnego rozmiaru szyby. Natomiast twoje wyliczenia kosztów ogrzewania są IMHO błędne... Przyjmijmy, że mamy 10m2 okien w domu. Okna niech mają współczynnik U na poziomie 1,4W/m2K. Przyjmijmy, że przez 140dni w roku różnica temperatury na zewnątrz i wewnątrz wynosi 20K. Straty ciepła na tych oknach w tym okresie to 940kW - tyle trzeba dostarczyć energii by je wyrównać. Czyli 40% gorzej to dodatkowe 376kW. Z jakiego źródła energii otrzymasz 376kW za 4zł??? Dodatkowo... wszystkie te obliczenia i założena są o kant d..py, ponieważ nie sumulują zycią użytkowników domu wchodzenia, wychodzenia, wietrzenia itd. Rozumiem, że w momencie jak ktoś wchodzi czy wietrzy to przez przegrody przestaje uciekać ciepło Jeżeli miałbyś rację to różnica wyniosłaby 56 zł rocznie Ciągnąc dalej wątek akademicki... w połowie domu wiszą firanki i na dwóch oknach są do połowy ściągnięte rolety wewnętrzne. Jaka jest oszczędność na nieposiadaniu szprosów w takim przypadku ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARKOG 29.06.2007 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 a jeśli na oknie siądą dwie muchy trzy razy w ciągu miesiąca to ile ekogroszku trzeba będzie kupić więcej n iż jakby nie siadły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 29.06.2007 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Jeżeli miałbyś rację to różnica wyniosłaby 56 zł rocznie Jeżeli to racja to u mnie będzie łącznie 37 m2 okien co da już kwotę 207 zł. Jeśli podobnie podejdę do tematu ocieplenia ścian, podłogi, poddasza i wymiany powietrza, to mogę osiągnąć różnicę 1 kzł rocznie. Niektóre zmiany na "niekorzyść" energetyczną a korzyść ( podobno ) estetyczną są świadome, ale zastrzegam w tym miejscu, że też mam żonę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts