tomek1950 02.07.2007 14:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 To ja też tam biegnę poczytać i poogladać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Biała 02.07.2007 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Wklejaj dużo zdjęć i dużo opisuj. Czekamy z niecierpliwością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamusia 02.07.2007 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Wklejaj dużo zdjęć i dużo opisuj. Czekamy z niecierpliwością. Witaj Biała widze ,że Ty też dużo czasu spędzasz na Forum?:)Oglądałam Wasz blog i musze stwerdzić że mamy bardzo podobne domy... Pozdrawiam serdecznie -napisz jak Wam sie żyje w Anglii-my też tam troszczeke mieszkaliśmy,ale tesknota do nowego domu przyciągnęła nas spowrotem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Biała 02.07.2007 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Kamusia: Mój TZ pojechał do kraju na 3 tygodnie urlopu. No to ja siedzę jak ten kołek w płocie z psami i się nudzę. Znaczy się pracuję, ale mam 4 godziny lunch time w ciągu dnia. A mieszkam na takim wygnajewie, że nawet do kogo gęby nie ma otworzyć. To tak gwoli wyjaśnień. W Anglii dobrze, może nie tak dobrze jak w Polsce, ale praca jest, to nie ma co wybrzydzać. Przynajmniej może na dom kiedyś uzbieramy. Siedliska mamy podobne, dlatego zadaję te niekończące się pytania o wszystko. Chciałabym już mieć choć blade pojęcie o tym, co tam będzie można zrobić. Już pooglądałam nową porcję zdjęć. Jak ja Wam zazdroszczę, że już sobie tam budujecie. I wcale nie dziwię się, że można było taką ruinę kupić. Myśmy zrobili dokładnie to samo. I pytanie, żeby tak podtrzymać tradycję zadawania pytań. Po co się okopuje dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 02.07.2007 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 No Kamusiu, ale poziomeczka. A Bandzior jest śliczny, my mamy 6-cio letnią bandytkę (powaga, to są bandziory, chociaż kochane ) Trzymam kciuki. A słuchaj, sprawdźcie na wszelki słuczaj Księgi Wieczyste w związku z tym Niemcem. Nie chcę wzbudzać żadnej fobii, ale jakoś tak ostatnio nieciekawie się dzieje wokół poniemieckich włości. Pozdrawiam Was i kibicuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamusia 02.07.2007 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Droga[/b]Biała!!!Współczuje samotności ,ponieważ my w Anglii też mieszkaliśmy na zadupiu i też jedyna rozrywką w dzień powszedni był internet:)Musze przyznać,że gdyby nie nasz zakup domu podczas pobytu w Polsce na krótkim urlopie , z pewnością jeszcze bylibyśmy daleko na wyspie:)Krótko po powrocie do Anglii nie mogliśmy się doczekać budowy naszgo kochanego domku i to spowodowało nasz wcześniejszy powrót do kraju.Mieliśmy już wszystko zaplaowane,nie rozmawialiśmy o niczym innym jak tylko o remoncie i planach z tym związanych.Nie wytrzymalibyśmy tam ani minuty dlużej-nasz domek czekał na nas więc wróciliśmy i nie żalujemy tej decyzji.Wam też życze szybkiego powrotu i realizacji swoich marzeń.Jeśli chodzi o obkopywanie domu-to po to by wzmocnić i zaizolować fundament-jeśli istnieje taka potrzeba również pogłębić.Nie znam się na tym wszystkim ,ale mówi siee że dopiero trzeci dom w życiu powinno się budować dla siebie-ja mam jeszcze czas i napewno się naucze!Za chwile prześle zdjęcia z naszych "wykopalisk" na budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamusia 02.07.2007 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 No Kamusiu, ale poziomeczka. A Bandzior jest śliczny, my mamy 6-cio letnią bandytkę (powaga, to są bandziory, chociaż kochane ) Trzymam kciuki. A słuchaj, sprawdźcie na wszelki słuczaj Księgi Wieczyste w związku z tym Niemcem. Nie chcę wzbudzać żadnej fobii, ale jakoś tak ostatnio nieciekawie się dzieje wokół poniemieckich włości. Pozdrawiam Was i kibicuję Dziękuje za Bandziora:) Szczerze mówiąc też przez chwile przeszło mi przez myśl co by nam naszego domeczku odzyskać nie chcieli....Mam jednak nadzieję,że już nie żyja zainteresowani i nigdy po swoje nie wróca:) Pozdrawiam i zazdroszcze morza! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dopuser 02.07.2007 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 A jam ciekaw tego traka objezdnego... w jakim promieniu od Tuczna działają ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamusia 08.07.2007 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 Jeśli chodzi o trak to są z Koła, ale jeżdżą po całej Polsce.Mają bardzo napięte terminy więc trzeba wcześniej zaklepać kolejkę.Przetarcie kubika kosztuje 90zł,nie ważnne jakie drzewo,jak grube czy cienkie-płaci sie za kubik!Nie jest to tani interes ,ale i tak bardziej się opłaci ponieważ wytną ci to co chcesz i belki,krokwie na dach ,deski a nawet cieniutkie listeweczki do sztaplowania drzewa.Nam przetarli 80 kubików drzewa w większości sosnę,ale były też buki i dęby-wyszło przepięknie!Niestety nie skończyli ,maszyna pod koniec pracy zaniemogła....ale skończa w poniedziałek,zostało tylko 8 sztuk dłużyznay sosnowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dopuser 09.07.2007 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Jeśli chodzi o trak to są z Koła, ale jeżdżą po całej Polsce.Mają bardzo napięte terminy więc trzeba wcześniej zaklepać kolejkę. Domniemam że jest to trak spalinowy... poproszę jeszcze o jakieś namiary na nich... podejrzewam, że to któraś z firm z: http://www.tartaki.com.pl/firma2270.html .Przetarcie kubika kosztuje 90zł, nie ważnne jakie drzewo,jak grube czy cienkie-płaci sie za kubik!Nie jest to tani interes ,ale i tak bardziej się opłaci ponieważ wytną ci to co chcesz i belki,krokwie na dach ,deski a nawet cieniutkie listeweczki do sztaplowania drzewa.Nam przetarli 80 kubików drzewa w większości sosnę,ale były też buki i dęby-wyszło przepięknie! Tak się składa, że mam u siebie na siedlisku duże zdziczałe drzewa czereśniowe, gruszki, śliwki i wiśnie i zastanawiam się nad wykorzystaniem ich jako surowca... O ile z drzewa czereśniowego robione są parkiety i meble, to jesli chodzi o pozostałe drzewa owocowe, to poza wędzeniem wędlin i wykorzystaniem jako kominkowe, nie mam pomysłu na zastosowanie... jakieś pomysły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 10.07.2007 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Pomysł z trakiem objezdnym świetny, nawet nie wiedziałam, że tak można. Miejsce macie jak już się rzekło, świetne, więc jak tylko zrobicie, powinno być pięknie. Trzymam kciuki i życzę sukcesów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dopuser 10.07.2007 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Pomysł z trakiem objezdnym świetny, nawet nie wiedziałam, że tak można. Też nie wiedziałem... i na tym prostym przykładzie widac dokładnie edukującą funkcję forum Muratora ! .. a trak podsunął mi pomysł na wykorzystanie niedocenionego zdziczałego bogactwa rosnącego na moim siedlisku... więcej informacji n/t parkietów z drzew owocowych w linku: http://www.podlogi.info/aktualnosci_full.php?id=71&page=7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamusia 10.07.2007 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Tak się składa, że mam u siebie na siedlisku duże zdziczałe drzewa czereśniowe, gruszki, śliwki i wiśnie i zastanawiam się nad wykorzystaniem ich jako surowca...O ile z drzewa czereśniowego robione są parkiety i meble, to jesli chodzi o pozostałe drzewa owocowe, to poza wędzeniem wędlin i wykorzystaniem jako kominkowe, nie mam pomysłu na zastosowanie... jakieś pomysły ?[quoteMyślimy ,że jak najbardziej owocowe drzewa nadają się na parkiety czy meble,żadko jednak są stosowane,ponieważ nie często rosna do odpowiednich rozmairów .U nas trak przecierał głównie sosnę,ale żałujemy jedynie że nie mogli przetrzeć nam buka którego zwalił wiatr,był poprostu za duży i nie zmieścił sie na trak miał 150cm średnicy-szkoda byłyby z tego piękne schody....Na szczeście mieliśmy jeszcze zapasy dębu i cieńszego buka do cięcia:)łącznie przetarli ponad 80 kubików-napracowali się...Teraz mnóstwo pracy przed nami -trzeba moczyć deski w impregnacie i posztaplować je! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dopuser 10.07.2007 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 ...żałujemy jedynie że nie mogli przetrzeć nam buka którego zwalił wiatr,był poprostu za duży i nie zmieścił sie na trak miał 150cm średnicy... A jak fizycznie taki pień drzewa jest umieszczany w traku ? Przecież to trochę waży... paru chłopa nie podniesie... mają jakieś chwytaki mechaniczne ? ...łącznie przetarli ponad 80 kubików-napracowali się... A ile czasu im to zajęło ? I czy ścinali też drzewa tuż przed przetarciem czy zrobiliście to sami wcześniej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamusia 11.07.2007 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 Drzewo mieliśmy juz przygotowane wcześniej,oni tylko przecierają,nie ścinają drzew.Pierwszą partię drzewa przecierali zimą,a kilka dni temu resztę.Do obsługi był jeden operator,drugi pracownik mierzył i pomagał przy ustawieniu drzewa na podnośniku mechanicznym. Od nas też było dwoje ludzi do odbioru już gotowych desek.Przetarcie kubieka kosztuje 90zł plus nocleg,wyżywienie i dwoje ludzi do pracy.46 kubików drzewa przecierali przez 6dni od 7 rano do 19. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSERO 25.08.2007 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 Bardzo fajne to wasze siedlisko. Gratuluję szybkiego postępu prac, bo z tego co widać na zdjęciach "Kawał" brudnej roboty już za wami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamusia 28.08.2007 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Witam! Dawno nie odwiedzałam forum,ale musicie wybaczyć- to z powodu pracy...Mam troszeczke świeżych zdjęć więc wieczorkiem pokaże Wam postępy naszej pracy.Mamy też nową ekipę budowlańców,ale niestety chyba nie będe oryginalna jeśli powiem ,że nie jesteśmy z nich zadowoleni.... Cieszę się że Ci się podoba Ksero!Wiecej obiecuje napisać wieczorem Miłego dnia życze wszystkim pracującym na budowach-bo ja dziś mam wolne(czeka na mnie fryzjer i kosmetyczka-muszę się odgruzować)!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bruna 17.01.2008 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Piękny dom, piękne okolice wszystko piękne. Włożyliście mnóstwo pracy ale naprawdę robi wrażenie i widać, że marzenia się spełniają. Trzymam mocno kciuki i czekam na ciąg dalszy. Jejku naprawdę jestem pod wrażeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamusia 17.01.2008 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Ciesze się ze Wam sie podoba...Zdjęcia i tak nie oddają wszystkiego , w rzeczywistosci jest piękniej:)Jaszcze sporo czasu musi upłynąć zanim tam zamieszkamy,ale i tak było warto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Biała 17.01.2008 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Kamusia: widzę, że Wasz domek zaczyna nabierać wyglądu domku, a nie starej ruinki. Kominek bardzo ładny, po dymie z komina wnoszę, że da się w nim już palić. Cała zimę coś tam robicie, czy zrobiliście teraz przerwę do wiosny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts