Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odbicie po kablach elektrycznych na ścianie.

baryła

Recommended Posts

Widziałem już taki efekt przy tynkach gipsowych...

i szczerze powiedziawszy efekt nie zniknął nawet po powtórnym malowaniu więc myślę, że to może być powodem różnej wchłanialności podłoża w miejscu gdzie pod cienką warstwą tynku jest kabel ( nienasiąkliwy ;-) ).

Może zagruntować ścianę przed pomalowaniem ( np. Unigruntem ) ???

Rozmawialam z kilkoma ekipami od tynkow i wszyscy twierdzili, ze wystarczy 1 cm do 1,5 cm takiego tynku. Gdybysmy ich posluchali i polozyli 1,5 cm to z ledwoscia tynki by zakryly kable, a nawet w niektorych miejscach nie zakrylyby kabli przy tak malej grubosci tynku, no i balismy sie, ze po malowaniu kable beda widoczne pod tak cienka warstwa. Dlatego kladlismy 3-4 cm tynku gipsowego. Malowac bedziemy za miesiac i wtedy sie okaze czy nic nie widac. (dodam tylko, ze przy tak grubej warstwie tynku wydalismy na nie duzo wiecej kasy, bo ekipy standardowo klado do 1,5 cm przynajmniej w naszej okolicy)

u nas też wyszły ślady po kablach ale tylko tam gdzie malowaliśmy duluxem (mam wrażenie, że była już mowa o tym na forum i wtedy nie uwierzyłam bo mi się to wydało nieprawdopodobne :-? - człowiek musi uczyć się na własnych błędach :cry: )

gruntowaliśmy i malowaliśmy pierwszą warstwę białą farbą a tynki mieliśmy cementowo wapienne

próbowałam to zamalować ale wylazło z powrotem :cry:

U mnie w mieszkaniu tez miejscami widoczne slady kabli na scianach.... pierwszy raz malowalem duluxem... niestety bylo je widac...

Po kilku latach postanowilem mieszkanie odswiezyc i pomalowalem ponownie! ....duluxem.... i nic nie zamaskowalo :(

Wiem ze to nic specjalnego nie wnosi.... moze to wina duluxa, moze nie. Ja dom bede na pewno malowal NIEduluxem.

Aha, w mieszkaniu tynki gipsowe.

Pozdrawiam

U mnie w mieszkaniu tez miejscami widoczne slady kabli na scianach.... pierwszy raz malowalem duluxem... niestety bylo je widac...

Po kilku latach postanowilem mieszkanie odswiezyc i pomalowalem ponownie! ....duluxem.... i nic nie zamaskowalo :(

Wiem ze to nic specjalnego nie wnosi.... moze to wina duluxa, moze nie. Ja dom bede na pewno malowal NIEduluxem.

Aha, w mieszkaniu tynki gipsowe.

Pozdrawiam

Ja też z tym efektem spotkałem się w domu malowanym Dulux'em... może to jest faktycznie winowajca ?

Drugim felerem Dulux'a to to, że jest dość gęsty i potrafi się złuszczać podczas malowania razem z warstwą gładzi... tak więc chyba to nie jest taka Super farba ... ( chyba że to wina Gipsaru o którym też nie najlepiej się słyszy ... )