Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rura do podłogówki - dylemat

Recommended Posts

Witam

Przeszukałem archiwum, trochę poczytałem, w sumie większość to stare już posty. Prosze zatem o najnowsze opinie i pomoc zarazem w wyborze.

Rozpoczyna się u mnie rozprowadzanie instalacji ogrzewania podłogowego. Będą 3 obiegi, w sumie jakieś 40-50 m2 podłogówki.

Problem polega na tym, iż nie wiem na jakiego producenta rurek al-pex się zdecydować. W sklepie, w którym biorę wszystko do c.o. wody i kanalizy (de facto bardzo dobry układ zakupowy) mają rury firmy KAN i USMetrix. Kan jest dwa razy droższy od chińskiego metrixa. Nie chce raczej szukać innych producentów po innych sklepach bo jak już pisałem, w tym sklepie biorę na 7% vat, dają dobre upusty, materiały dają instalatorowi "na gębę" w zasadzie a później przyjmują co nie wykorzystane. Ogólnie OK tylko tylko ten dylemat.

Instalator mój położył już niejedną instalację na USMetrix i mówi, ze nie było do tej pory żadnych problemów, sprzedawca też nie miał reklamacji. Obaj mówią, że jak bardzo chcę to oczywiście dają mi KANa. Ceny to 4,80 za KAN w stosunku do 2,40 za Metrixa. Przy moich 200mb rurki daje to 480pln różnicy. Nie wiem czy warto. Niby to tylko 480pln ale w sumie nie wiem czy ten KAN to aż taki dobry. Słyszałem, ze dobry jest Wavin, Rehau no ale nie handluje tym ten sklep.

Acha, instalator oczywiście robi próbę szczelnosci przed zalewaniem podłóg. Próba jest na powietrze, sprężarka w ruch i sprawdzenie po dniu czy dwóch.

co wybrać?

Z tego co wiem to rura wielowarstwowa firmy Kan jest najgorszej jakości ze wszystkich rur firmowych (Rehau, TC, Uponor, Wavin, Purmo) na temat rur po 2 zł nie będę się wypowiadał

Całkiem inny temat to rury pex firmy Kan te są dobrej jakości ale mało przyjazne dla instalatora

Najgorsza nie znaczy do niczego w bardzo sprzyjających warunkach powinna działać

Z tego co wiem to rura wielowarstwowa firmy Kan jest najgorszej jakości ze wszystkich rur firmowych (Rehau, TC, Uponor, Wavin, Purmo) na temat rur po 2 zł nie będę się wypowiadał

Całkiem inny temat to rury pex firmy Kan te są dobrej jakości ale mało przyjazne dla instalatora

Najgorsza nie znaczy do niczego w bardzo sprzyjających warunkach powinna działać

Kan PE-RT/AL/PE-HD to jest jaka rura?

A swoją drogą uważana za najlepszą albo jedną z najlepszych oryginalna Aquatherm kosztuje tylko 5,16zl.mb brutto - w porównaniu do innych rur to nie ma ogromnej różnicy.

pozdrawiam

Ja bym zrobił tak ... rura KAN wyjdzie 4.8x200 = 960 zł Idz do sklepu powiedz zeby ci kupili na allegro rure Wavina po 3.31 wyjdzie ich to z przesyłką 686 zł towar bedzie w przeciagu 3 dni i powiedz ze zapłacisz im 50 zł za fatyge razem 736 zł ... w ogólnym rozrachunku bedziesz miał najlepszą z dostępnych rur, w wybranym przez ciebie sklepie i jeszcze zaoszczędzisz 224 zł Czysty interes :D

Tak na marginesie,

kupował ktoś rurę na allegro, np.Wavina ? Była to oryginalna czy może jakaś podróba? Można wieżyc że przyjdzie ta na którą tak czekamy?

Też mam do kupienia trochę pexa i cena na allegro kusi ale jakoś mam dylemat, czy to aby ten wavin czy rehau itd.

Ja kupowałem Wavina. Zapłaciłem firmie z Allegro, a odebrać mogłem w dowolnym oddziale Tadmar'u. Nie sądzę aby Tadmar miał podróby :)

Wszystkie moje wypowiedzi na tym Forum są tylko i wyłącznie poparte moją wiedzą i doświadczeniem ale oczywiście mogę się mylić

Swego czasu miałem okazję być w fabryce rur wielowarstwowych firmy Kisan i tam oprócz linii produkcyjnej zwiedziliśmy też laboratorium ( wytwórnię wódek w Łańcucie zwiedziliśmy następnego dnia ) i tam też miałem okazję zobaczyć jakim testom są poddawane rury Kisan-u ale też dla porównania były tam jednocześnie testowane rury innych znanych marek ( chińszczyzna nie była testowana ze względu na stratę czasu a rezultat i tak wiadomy) i to właśnie rura Kan-owska wypadła najgorzej

Firma Kan jest moim rodzimym lokalnym producentem systemu i nie mam powodu by wieszać na nich psy ale wiem że Uponor i Kisan mają lepszą rurę

Czy warto zaoszczędzić 400 zł w skali całej budowy i mieć świadomość, że coś pod posadzką może strzelić???

A jak już strzeli, to wiem jak to boli, bo widziałem jak wyglądam dom moich rodziców po poszukiwaniach pękniętej rurki. Cała góra do remontu. Wydatki? Dużo wyższe niż 400 zł. Tylko u nich puściła zwykła ocynkowana rura. Instalacja robiona w połowie lat 90-tych.

Ja podłogówkę mam na TECE.

P.s. 1. Zostało mi 50 metrów rury do podłogówki. Z chcęcią sprzedam, bo zwrócić niestety tego już nie mogę. W dobrej cenie!

P.s. 2. Jeżeli Chińskie rury są tak dobre jak elektronarzędzia typu Toya czy Topex, to strach się bać.

Czy warto zaoszczędzić 400 zł w skali całej budowy i mieć świadomość, że coś pod posadzką może strzelić???

A jak już strzeli, to wiem jak to boli, bo widziałem jak wyglądam dom moich rodziców po poszukiwaniach pękniętej rurki. Cała góra do remontu. Wydatki? Dużo wyższe niż 400 zł. Tylko u nich puściła zwykła ocynkowana rura. Instalacja robiona w połowie lat 90-tych.

P.s. 1. Zostało mi 50 metrów rury do podłogówki. Z chcęcią sprzedam, bo zwrócić niestety tego już nie mogę. W dobrej cenie!

P.s. 2. Jeżeli Chińskie rury są tak dobre jak elektronarzędzia typu Toya czy Topex, to strach się bać.

400 nie 400 :lol: :lol: :lol: u mnie tej rury poszło 960 m :-?

• 1 month później...

Marzin ile ma kosztować ta rura??? być może mi zabraknie ze 40 m na jeden obwód. Odpisz na rob8małpa interia.pl