MILA25 29.06.2007 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Witam Mam kilka pytań i nie mam kogo sie poradzić więc prosze o pomoc was. Mianowicie jesteśmy z mężem na etapie ubiegania się o warunki zabudowy. Działka na której chcemy wybudowac nasz domek należy do cioci mojego męża ( siostra ojca mojego męża). Na tej działce stoi juz jej dom. Nasz ma stanąć w ogrodzie. Dowiedziałam sie już w urzędzie że nie wydzielą nam odrebnej działki . Dom chcemy wybudowac za pieniądze z kredytu. A do tego musimy być włascicielami działki. Dlatego mam pytania : - czy możemy zostac współwLścicielami ale tylko ziemi ?? - czy może to być tylko mój mąż ( bezpośrednia rodzina z ciocią )?? - jakie koszty notarialne i urzędowe sie z tym wiążą ?? Proszę was o porade i wyożenie mi tego najprościej i dokłdniej jak sie da. Ja niestety nie znam sie na takich sprawach , dla mnie to poprostu kosmos i jestem przerażona. A myslałm że budowa to taka prosta sprawa .... Pozdrawiam wszystkich cieplutko Kamila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pol_Paweł 30.06.2007 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2007 Odpowiadam najprościej jak się da:1. w omawianym przypadku nie można stać się współwłaścicielem wyłącznie ziemi - tzn. budynek wzniesiony na nieruchomości gruntowej dzieli jej los (jest jej częścią składową), kto jest właścicielem gruntu (nieruchomości) jest właścicielem domu - i analogicznie w przypadku współwłaściciela.2. jeżeli już współwłaścicielem nieruchomości (całej ziem+domu + dzrw) miałby stać się wyłącznie mąż konieczne jest zadośćuczynienie przepisom kodeksu rodzinnego wiele zalreży tu zatem od waszego ustroju majątkowego małżeńskiego (wspólność lub rozdzielność majątkowa). W każdym przypadku sytuacja będzie inna.3. koszty notarialne - do negocjacji, urzędowe - zależą od ceny (wartości) nieruchomości. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts