Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda w piwnicy - pytanie!

Recommended Posts

Witam,

Mam następujący problem - do piwnicy (która jest pod całym domem, na tym samym poziomie znajduje się też garaż) wpływa mi woda. Wydaje mi się, że to woda gruntowa, bo jej poziom jest b. wysoki.

Wybieranie tej wody nic nie daje, bo za chwilę (no może dłuższą chwilę) znów się pojawia.

Nie wiem, co mogę robić. Planuję zakupić pompę do wypompowywania wody (bo samemu jest coraz trudniej ze względu na ilość tej wody).

Zdaje sobie jednak sprawę, że to rozwiązanie tymczasowe, tzn. woda nadal będzie się pojawiać przy takiej pogodzie.

Stąd moje pytania:

- jaką pompę wybrać, bo może zainwestować w taką z czujnikiem, który włącza pompę w momencie pojawienia się wody;

- jak zabezpieczyć podłogę przed dostawaniem się wody. Mi do głowy przychodzą dwa rozwiązania:

a) albo wylać dodatkową warstwę betonu i ocvzywiście wcześniej dokładnie zaizolować. To jednak obniży wysokość pomieszczenia

b) albo zastosować preparaty do betonu, które powodują, że woda nie przesiąka.

Proszę o pomoc i czekam na rady,

pozdrawiam,

michalp

Jeżeli jesteś z okolic Wrocławia mogę to zobaczyć osobiście. Jeżeli nie to polecam igłofiltry. Ale sam nie decyduj. Potrzeba geologa z doświadczeniem. Iglofiltry obniżą zwierciadło wody gruntowej, ale istnieje niebezpieczeństwo nagłego osiadania budynku.

Pozdrawim i życzę sukcesu w walce z żywiołem

Piotr

O ile niżej posadzka piwnicy od poź. gruntu?

Ile cm wody w piwnicy max.?

Czy oprócz izolacji poziomej fundamentów były dawane inne izolacje?

Ile lat stoją piwnice?

Jak gruba jest posadzka i z jakich warstw się składa?

Ile mają wysokości piwnice?

Czy woda pojawiła się po raz pierwszy tej wiosny?

W jakiej odległości od budynku jest rów, drenaż, rzeka, studnia

Czy poziom wody w najbliższej studni = poziomowi wody w piwnicy?

Pierwsza rada starać się zaobserwować po wypompowaniu czy woda wydostaje się z jednego miejsca, czy z wielu miejsc, później nie pompować do wyschnięcia gruntu aby nie uaktywniać żyły.

Stan