Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie jak na szybko policzyc metrarz skosow przy rozliczneiach z fachowcami od K-G.

Scianka kolankowa jest na okolo 1 metrze, kąt 35o.

Czy mozna przyjąć, że metraż skosów to metraż podłogi powiększony mniej wiecej o 15%.

Jak to było u was?

https://forum.murator.pl/topic/81801-jak-liczyc-metrarz-skoskow-przy-rozliczneniu-z-fachowcami/

Mam pytanie jak na szybko policzyc metrarz skosow przy rozliczneiach z fachowcami od K-G.

Scianka kolankowa jest na okolo 1 metrze, kąt 35o.

Czy mozna przyjąć, że metraż skosów to metraż podłogi powiększony mniej wiecej o 15%.

Jak to było u was?

:o

metrówka i obmiar, z parametrów podanych przez Ciebie nic nie wynika, nic nie można obliczyć

Nie pytalem o tw. pitagorasa (geometrie zanmdobrze wiec bez zbednych komentarzy) tylko o to jak na szybko policzyc skosy.

Potrzebuje szybko policzyc skosy na dyzum dachu - powiadam szybko!!! bo taka akurat jest potrzeba.

Nie pytalem o tw. pitagorasa (geometrie zanmdobrze wiec bez zbednych komentarzy) tylko o to jak na szybko policzyc skosy.

Potrzebuje szybko policzyc skosy na dyzum dachu - powiadam szybko!!! bo taka akurat jest potrzeba.

Jak się skończyło podstawówkę to się wie....

mamy b= powiedzmy 2,50 m (wysokośc)

a - 1/2 szerokości, nieznana

c - przeciprosokątna, nieznana

sin alfa - b/c

c=b/sin alfa

c=2,60/0,57

c=4,56

a/c= cos alfa

a= c cos alfa

a = 4,56 x 0,819

a= 3,73

zatem

c/a=1,22

22%

jak vat....

watpie, ze znasz twierdzenie Pitagorasa ...

gdybys znał w to:

w najwyższym punkcie skosu ustawiłbyś listwe w pionie

do niej domierzył długość skosu w poziomie

od tego punktu w góre jest jeden bok trójkata (a)

w poziomie mamy drugi bok (b)

a przeciwprostokątna /skos/ obliczamy a2 +b2 = c2

proste ?

to jest wersja kiedy nie chce Ci sie mierzyc skosu po ludzku /taśmą/ a chcesz dojśc do tego "matematycznie" - wzorem

mając dł skosu mnozysz przez szer. pomieszczenia i masz powierzchnie skosu

p.s.

szerokość pomieszczenia potrafisz zmierzyć?

chyba coś pochrzaniliście :) wg mnie ściana jest generalnie prostokątna - na górze jest co prawda pochylona ale przecież to nie jest ważne przy obliczaniu pow tego prostokąta.

Pole prostokąta można liczyć na rozmaite sposoby (chłopacy się popisali) ale chyba najłtwiejszy to zmierzyć wysokość, zmierzyć długość i przemnożyć przez siebie. Na 100% wyjdzie dobra wartość.

Pole trójkąta liczymy tak: jeżeli mamy i wysokość i długość ściany najłatwiej policzyć wys x dł / 2 = pole tego trójkąta.

najprościej jak mówi Barbossa to zrobić obmiar, ale jak ci się nie chce latać z miarką to w projekcie powinieneś mieć na rzucie więźby współczynnik o jaki trzeba pomnożyć długość krokwii z rysunku, a potem to już tylko wzór na pole prostokąta :wink:
a ja wstępnie umówiłem się z wykonawcą że będzie około 300m2 skosów a w miarę dokładnie wyszło ze zużycia folii paroizolacyjnej. Tylko nie powiedziałem mu tego przed żeby nie marnował folii.

Regips ma 3,12mkw policz ilość zużytych regipsów troche odlicz na odpady i po problemie. :lol:

U mnie wyszło ok. jednej płyty odpadów,a dach mam 4-ro spadowy.