Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbrojenie ław fundamentowych

odaro

Recommended Posts

W Muratorze właśnie natrafiłem na takie stwierdzenie

".........Ławy powinno się zawsze zazbrajać przeciwskurczowo, aby zapobiec powstawaniu rys i pęknięć. Zbrojenie robi się z siatek i prętów średnicy 6mm, łączonych strzemionami........"

Pierwszy raz coś takiego słyszę czy ktoś z was tak robił?

Jest to napisane w numerze specjalnym Muratora 1/2007 "Z czego budować dom"

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

".........Ławy powinno się zawsze zazbrajać przeciwskurczowo, aby zapobiec powstawaniu rys i pęknięć. Zbrojenie robi się z siatek i prętów średnicy 6mm, łączonych strzemionami........"

Kto jest autorem tego stwierdzenia?

Może autor wyjaśni "co poeta miał na myśli ?" :).

Ze zbrojeniem przeciwskurczowym w domku jednorodzinnym jeszcze się nie spotkałem, chyba nadmiar ostrożności.

http://www.wbi.budmedia.pl/pdfs/07.pdf

artykół sponsorowany przez grupę Arcelor

Tak , tylko,że fizyki nikt nie sponoruje :wink:

Przy dużych gabarytach el;ementów i wyoskich klasach betonu to rzeczywiście wypada uwzględniać ale nie w domku jednorodzinnym....

Zarazm ktoś zacznie ławy liczyć jako podłoże Winklera.

chyba juz dostrzezono problem nagminnego pękania ław, mimo pielęgnacji

/dawniej ten problem nie wystepował bo beton był słabszy (B10 - B12) kręcony na ogół w betoniarce/

a traz przy stosowaniu betonu B20 wystepuje ...

a swoja drogą

jesli do parterówek typu "kurnik" beton B20 to jaka klasa do 10 - cio pietrowca ? :-?

chyba juz dostrzezono problem nagminnego pękania ław, mimo pielęgnacji

/dawniej ten problem nie wystepował bo beton był słabszy (B10 - B12) kręcony na ogół w betoniarce/

a traz przy stosowaniu betonu B20 wystepuje ...

a swoja drogą

jesli do parterówek typu "kurnik" beton B20 to jaka klasa do 10 - cio pietrowca ? :-?

Powiem Ci brzoza,że zdarzało mi się betonować z B30 latem i nie pękał - także generalnie to jednak wina słabej pielęgnacji.....

Istnieję dodatki zmieniające szybkość wiązania a właściwie zmniejszające przyrost wytrzymałości w ciagu kilku pierwszych dni np. co zmniejsza skurcz, istnieją też włókna PP itd.

Japończycy używają dosyć często B100 i jeszcze klasy sporo wyższe, z tego powdu wymyślono tez beton samozagęszczalny....

Przy naprawdę dużych elementach stosuje się instalacje schładzające.

Pod artykułem Muratora podpisało się aż 3 autorów nie ma siły muszą mieć rację :wink: :lol: :lol:

A ja sie podlacze pod watek z innym zapytaniem..

Mianowicie widzialem jak ekipa uprzednio przygotowane zbrojenie lawy opuscila na dno wykopu ale nie laczyla tych elementow ze soba na rogach scian. Poprostu kazda czesc zbrojenia lezala sobie osobno.

Zapytalem o to znajomego budowlanca i powiedzial ze jest OK bo w projekcie tak moglo byc ale jakos mnie nie przekonal...

Druga sprawa ktora mnie troche zastanawia to ze zbrojenie bylo polozone na ziemi na dnie wykopu i na to poprostu zaczeli lac beton. Jak zbrojenie bylo praktycznie zalane to zaczeli to podciagac takimi hakami do gory i potem lali reszte betonu.

Co powiecie na temat technologii tej ekipy?

Zastanawiam sie czy ich brac do budowy mojego domu...

pozdr.

Druga sprawa ktora mnie troche zastanawia to ze zbrojenie bylo polozone na ziemi na dnie wykopu i na to poprostu zaczeli lac beton. Jak zbrojenie bylo praktycznie zalane to zaczeli to podciagac takimi hakami do gory i potem lali reszte betonu.

I ja tak robilam .

Trzeba tylko patrzec , zeby za duzo nie zalac , bo sie nie podniesie pozniej zbrojenia , ale to raczej ta ekipa wie .

Mozna tez zbrojenie podniesc przed zalaniem.

Pewnie co ekipa to inny zwyczaj.

A ja sie podlacze pod watek z innym zapytaniem..

Mianowicie widzialem jak ekipa uprzednio przygotowane zbrojenie lawy opuscila na dno wykopu ale nie laczyla tych elementow ze soba na rogach scian. Poprostu kazda czesc zbrojenia lezala sobie osobno.

Zapytalem o to znajomego budowlanca i powiedzial ze jest OK bo w projekcie tak moglo byc ale jakos mnie nie przekonal...

Co powiecie na temat technologii tej ekipy?

Zastanawiam sie czy ich brac do budowy mojego domu...

pozdr.

Zbrojenie w narożach budynku powinno być połączone jest na to kilka sposobów.

Ja dzisiaj w praktyce sprawdziłem podkładki dystansowe firmy Tomplast z Warszawy. Jestem bardzo zadowolony bo kupiłem je tanio jak barszcz a sprawdziły sie idealnie. Nawet ekipa murarska była zdziwiona i zadowolona.

Wysokość otuliny betonu dla zbrojenia ław powinna być 5cm przy chudziaku lib 7,5cm bez chudziaka. Ja kupiłem 5cm bo wylewałem chudziaka

Dzisiaj zalałem ławy z B20 to zobaczymy jak to jest z tym pękaniem ław i skurczem betonu.

BTW jak powinna wyglądać prawidłowa pielęgnacja betonu a konkretnie betonu w ławach fundamentowych.

Po związaniu (ok. godziny po wylaniu) betonu przez min. pierwsze 7 dni powinien on być cały czas mokry :).

Dzisiaj zalałem ławy z B20 to zobaczymy jak to jest z tym pękaniem ław i skurczem betonu.

BTW jak powinna wyglądać prawidłowa pielęgnacja betonu a konkretnie betonu w ławach fundamentowych.

Po związaniu (ok. godziny po wylaniu) betonu przez min. pierwsze 7 dni powinien on być cały czas mokry :).

Przez cały czas mokry... aż tak często nie dam rady jeździć na działkę poproszę o bardziej realne rozwiązania :lol:

... nie laczyla tych elementow ze soba na rogach scian. Poprostu kazda czesc zbrojenia lezala sobie osobno...

w moich stronach /teren pagórkowaty, a czesto warstwa ziemi na której sie buduje znajduje sie na połce skalnej/ zdarzały sie przypadki "zjeżdżania góry" /po wielodniowych opadach/ a wraz z górą odjeżdżał czasem fragment budynku ...

dlatego w takim terenie wiązanie zbrojenia w narozach budynku jest niezbędne

kiedy teren jest jednorodny i równinny mozna sie bez tego obejśc /elementy i tak "zachodzą" na siebie/ - choć nakład pracy i kosztów - na te czynnośc - jest tak minimalny, ze nie warto tego odpuszczac

... zbrojenie bylo praktycznie zalane to zaczeli to podciagac takimi hakami do gory i potem lali reszte betonu ...

ekipa zachowywała sie prawidłowo, oszczedzając inwestorowi czas i kase na zakup podkładek dystansowych ...

jak to się mówi : byle komu, byle jak..

można dać tanie jak barszcz podkładki, można zbrojenie "powiesić" na szalunku,

tylko nikomu się nie chce - li tylko lenistwo

co do wiązania w narożnikach zbrojenia to moim zdaniem obowiązkowo p przecież to rodzaj wieńca

.

ekipa zachowywała sie prawidłowo, oszczedzając inwestorowi czas i kase na zakup podkładek dystansowych ...

Ja za swoje podkładki betonowe zapłaciłem 27zł tylko nie pamiętam ile sztuk jest w opakowaniu 50 czy 100. Uważam że za tą cenę warto.

Jest to cena brutto :lol: