dariusz_s 29.06.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Sory za zadawanie pytania o pieniądze w wymianie doświadczeń ale bardzo mnie nagli ten temat i musze się zdecydować do poniedziałku. Analizowałem kilka ofert kredytowcy i najlepszy wychodzi mi w Kredyt banku.Prowizja = 1,05% (jest promocja)Oprocentowanie 3,52% w CHF (w tym 1,05% prowizji)Ubezpieczenie w zawarte w racie kredyn na ponad 30% wkładu własnego. Czy ktos z Was bral teraz kredyt w tym banku?Co może mnie zaskoczyć o czym nie wiem?Na co jeszcze zwrócic uwagę? A moze sa lepsze oferty? W jakim banku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirola75 30.06.2007 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2007 jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 30.06.2007 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2007 Zgadza sie, jest promocja i prowizja wyniosla u mnie w ubiegłym tygodniu 0%.W sumie kredyt załatwiałam ok. 1 tygodnia, po podpisaniu umowy pieniążki na koncie pokazały się za 2 dni. Dwie transze. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris_pp 30.06.2007 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2007 Ja brałem w złotówkach i oto warunki:- marża stała przez cały okres 0,9% - prowizja 0% - WIBOR 3M - rozlicznie się na podstawie 50% oświadczenie, 50% faktury - koszty dodatkowe to operat szacunkowy 890zł - ubezpieczenie budowy tylko na wartość kredytu 96zł/rok - ubezpieczenie na życie kredytobiorców, 0zł – pokrywa bank przez cały okres kredytowania - pozostałe koszty stałe w każdym banku (PCC3, wpis w hipoteke - niestyety hipoteka zwykła na wartość kredytu i kaucyjna na odsetki, osobiście wolałbym tylko kaucyjna, ale taka jest tylko przy kredycie walutowym; itd.) - możliwość nadpłaty raz na rok bez dodatkowej prowizji NA CHWILE OBECNA TO BYŁA NAJLEPRZA OFERTA NA RYNKU, PROSZE ZAUWAŻYĆ ŻE INNE BANKI WYGRYWAJĄ NIE OFERTĄ LECZ TYM ŻE DAJĄ KREDYTY WSZYTKIM NAWET TYM Z NISKIMI ZDOLNOŚCIAMI KREDYTOWYMI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris_pp 30.06.2007 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2007 Tylko nie chwytam co ma prowizja do oprocentowania, przecież oprocentowanie nie może i nie zawiera prowizji lecz składa się z marży + WIBOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 30.06.2007 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2007 a ja mam takie pytanko,jaki jest max. wiek kredytobiorcy w okresie spłaty ostatniej raty w KB??Bo szukałem info na stronce i nie znalazlem.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 30.06.2007 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2007 to chyba dobrze trafiles an osobe w kredyt banku, bo mi proponowali marże 1,3% przy calkiem przyzwoitym wkladzie wlasnym. ja przymierzam się do kredytu w fortisie0% prowizji, 1% marży niezależnie od wkładu własnego. Dobre warunki daje Deutsche Bank ale mają cholernie wysokie wymogi odnośnie zdolności. Kusi mnie jeszcze Multibank, który daje mi też 1%marży i niestety 1% prowizji ale za to opieraja sie na LIBOR 3m (w fortisie jest troche wyzszy 6m choc dzieki temu oprocentowanie zmienia sie tylko 2 x w roku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akm1971 30.06.2007 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2007 Ja biore w KB ale rozpoczęcie nie dobrze świadczące o KB. Pan u którego podpisywałem umowe zupełnie nie miał pojęcia o czym kolwek. Nie on przygotowywał tą umowe ale jako osoba zajmujaca sie kredytami powinien wiedziec co nieco. po podpisaniu umowy okazało się że trzeba wpłacić 2000 pln plus ubezpieczenie- tego oczywiście niktmi nie powiedział i dopero po mojej interwencji zostanie wprowadzony aneks bo miało byc bez prowizji i dodatkowych opłat. Wcześniej miałem kredyty w BPH, Millennium i było ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 02.07.2007 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Mam kredyt hipoteczny w KB od 5 lat (nie był brany na dom, ale na mieszkanie), nic mnie do tej pory nie zaskoczyło. Jestem zadowolona, w trakcie kredytowania wynegocjowałam niższe oprocentowanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elzinia70 02.07.2007 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Tez jestem zadowolonaszybko i sprawnie zgromadzone dokumenty bez zdanych udziwnieńpozytywnie dla klijeta liczona zdolnośćwycena rzeczoznawcy zrobiona w 4dniiszybko i sprawnie podpisana umowana trzeci dzień roboczy od uruchomienia kredytu nastąpił przelewno i co równie ważne SUPER obsługa ubez.na zycie gratisrzeczw.oprocen.5,93%0 marzy 0,5 czy 0,6 prowizjicoz ogólnie jestem na tak! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelika 06.08.2007 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 A czy dlugo czekaliscie na decyzję i umowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kikaiwona 06.08.2007 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Ja osobiście POLECAM Fortis Bank Polska S.A.!!!! I to bardzo bardzo!!! Na przełomie roku brałam kredyt na 100% wartosci mieszkania i doadtkowo na remont około 11%. W tej chwili w tym banku marża wynosi tylko 1% W CHF!!!! Sprawdź, bo warto! Ja wtedy przeanalizowałam chyba z 7 banków. wiekszośc wciska człowiekowi durne ubezpieczenia, kosztowne, nie wspomina o tym, potem w umowie możesz zobaczyć, że twoja rata wychodzi o wiele wieksza bo masz obowiązkowo polisę na życie, ubezpieczenie od utraty pracy (GE Money Bank to ma takie bzdury ubezpieczeniowe, że to aż żal czytać) i inne pierdy!Decyzję dostaniesz w 2 tygodnie! Świetna obsługa!!!Doradcy typu Open lub Expander nie namawiają na Fortis, bo mają u nich niską prowizję i im się zwyczajnie, jak to handlowcom, nie opłaca.Tak więc z czystym sumieniem polecam, jeszcze karencję w spłacie rat dostaniesz (2 miesiące bez płacenia rat na poczatku), 0 opłat za udzielnie kredytu. Po prostu poczytaj albo do nich idź, zdziwisz się korzystnymi warunkami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kikaiwona 06.08.2007 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Acha!Inne zalety Fortis Banku:0 zł za udzielnie kredytu,0 zł za przewalutowanie,0 zł za wcześniejszą spłatę, o ile nastąpi po 3 latach. Przed 3 latami możesz spłacić do jakiejśc wysokosci czyba do 30% wartosci kredytu.Żadnych dodatkowych durnych ubezpieczeń. Niczego nie wymagają i to jest zdrowe, bo jak chcesz mieć polisę na życie to sam sobie ją kupujesz. A tutaj nie dość że musiałbyć to jeszcze z cesją na bank (tak ma większość banków i wszystkie polskie, a dlaczego? - Szczera odpowiedź pewnego Doradcy: BO NA CZYMŚ MUSZĄ ZARABIAĆ JESZCZE WIĘCEJ).Masz tylko obowiązkowo ubezpieczenie nieruchomościa ale tylko mury, więc też to najtańsze. Resztę ubezpieczasz sobie jak chcesz i na siebie a nie z cesją na bank.Itd, itd...Oprocentowanie kredytu to 1% marży plus Libor 6M. I jeszcze jedno: kredyt w CHF nadal się opłaca. Wszystkim myślącym polecam analizę porównwaczą rat w zł i w CHF, i zważenie na to, że stopy procentowe w POLSCE też nie stoją w miejscu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 06.08.2007 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Inne zalety Fortis Banku: 0 zł za udzielnie kredytu, 0 zł za przewalutowanie, 0 zł za wcześniejszą spłatę, o ile nastąpi po 3 latach. Przed 3 latami możesz spłacić do jakiejśc wysokosci czyba do 30% wartosci kredytu. Żadnych dodatkowych durnych ubezpieczeń. Niczego nie wymagają i to jest zdrowe, bo jak chcesz mieć polisę na życie to sam sobie ją kupujesz. A tutaj nie dość że musiałbyć to jeszcze z cesją na bank (tak ma większość banków i wszystkie polskie, a dlaczego? - Szczera odpowiedź pewnego Doradcy: BO NA CZYMŚ MUSZĄ ZARABIAĆ JESZCZE WIĘCEJ). Masz tylko obowiązkowo ubezpieczenie nieruchomościa ale tylko mury, więc też to najtańsze. Resztę ubezpieczasz sobie jak chcesz i na siebie a nie z cesją na bank. Itd, itd... Oprocentowanie kredytu to 1% marży plus Libor 6M. I jeszcze jedno: kredyt w CHF nadal się opłaca. Wszystkim myślącym polecam analizę porównwaczą rat w zł i w CHF, i zważenie na to, że stopy procentowe w POLSCE też nie stoją w miejscu... Wybacz mi Kikaiwona, ale ten opis nie pasuje do banku, a raczej do istytucji harytatywnej. Gdzie jest haczyk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kikaiwona 06.08.2007 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Nigdzie!!! Większość banków ma: 0 zł za te rzeczy, chocby GE Money Bank, mBank zdaje się też. Kilka banków pobiera prowizje za udzielnie kredytów, ale moim zdaniem to jest przegięcie, aby brać prowzje za to, że się będzie zarabiało przez wiele lat Nie sprawdzałam Deutsche Banku, oni zdaje się też nie wymagają żadnych dodatkowych ubezpieczeń do kredytu, ale mają dość wysoką prowizję za udzielnie kredytu. Fortis Bank po prostu nie jest polskim bankiem, dlatego też mają inne podejście do klienta, niż oba PKO, BPH itp, wypracowane na europejskich standardach oraz usługach dla biznesu. Zresztą sprawdźcie na ich stronie: http://www.fortisbank.com.pl/ Acha, 1% marży dla kredytów w CHF był promocyjny, ta promocja na pewno była jeszcze w zeszłym miesiącu, ale nie wiem czy jeszcze trwa. Jutro bedę w tym banku, mogę sprawdzić. Ale nawet jeśli jej nie ma, to z nimi, przy dużych kwotach, można negocjować. Mnie się udało wynegocjaować w styczniu marżę z 1,20% na 1,10%. Potem bank wprowadził tą promocję 1% i trochę byłam zła, bo negocjowałam właśnie do 1%. Ale i tak jestem bardzo zadowolona z tego kredytu. O jakości tego banku świaadczy też oferta Funduszy Zagranicznych typu L - bardzo duży wybór, mało który bank to ma. Wiem na temat banków sporo, bo bardzo zależało mi na dobrym/tanim kredycie i dużo czasu poświęciłam na studiowanie ich ofert, spotkania z doradcami oraz na samo składanie wniosków do banków i studiowanie ofert, które mi przedstawili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kikaiwona 06.08.2007 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Acha, wiadomo, że ubezpieczeniem, którego nie da się pominąć jest: 1. ubezpieczenie niskiego wkładu własnego, jeśli ktoś nie ma kasy w ogóle. Tego nikt nie odpóści, ale oczywiście warto też zwrócić uwagę na wysokość tych ubezpieczeń oraz ile wynosi brakujacy wkład własny w danym banku. Bo są różnice, niektóre banki uważają, że to 30%, inne tylko 20% dla CHF. Fortis ma niskie. 2. Ubezpieczenie pomostowe do czasu usatanowienia hipoteki. Warto zwrócić uwagę na to, aby wpłacona z góry kwota podlegała zwrotowi za czas nie wykorzystany tym ubezpieczeniem. Fortis zwraca: im szybciej się człowiek upora z tym wpisem w sądzie tym więcej mu zwrócą. I też uwaga na wysokości tych ubezpieczeń. 3. No i to ubezpieczenie samej nieruchomości, jak wspominałam w Fortis tylko murów od ognia i nieszcześliwych wypadków, czyli to najniższe. A cała reszta ubezpieczeń wciskanych przez inne banki, ba OBOWIĄZKOWYCH, jak polisy na życie, od utraty pracy i jeszcze jakieś jedno jest, którego już nie pamiętam w Fortis nie jest wymagana. To jest właśnie zdrowe podejście: co ich obchodzi moja polisa czy praca, sa przecież wpisani w hipotekę. Po prostu nie ściągają z ciebie dodatkowej kasy. Natomiast absolutnie nie twierdzę, że to jest obecnie najlepsza oferta na rynku, to się zmienia, warto wybrać kilka innych banków i też sprawdzić co oni tam mają. Może jakis bank ma teraz jakąś sensowną promocję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 06.08.2007 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Dzięki Zaraz wejdę na stronkę, nie brałam ich do totąd pod uwagę, w mojej mieścinie jeszcze nie ma ich przedstawicielstwa. Czy Fortis ma w ofercie kredyt łączony na działkę i budowę, tak przy okazji zapytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kikaiwona 06.08.2007 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Ja brałam kredyt na mieszkanie, więc wolę się nie wypowaiadać, ale z tego co widzę, to cytuję: Z kredytem hipotecznym Fortis Kupisz lub zbudujesz dom lub mieszkanie Kupisz działkę budowlaną do 100% wartości Spłacisz kredyt hipoteczny zaciągnięty w innym banku Uzyskasz środki na remont lub wykończenie domu lub mieszkania Refinansujesz koszty nabycia, budowy lub remontu nieruchomości Czyli chyba tak Fortis rzeczywiście jest w dużych miastach, ale oni kupili ostatnio Dominet Bank, może już połączyli oferty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kikaiwona 06.08.2007 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Miło mi, że mogłam pomóc. Otrzymałam tutaj sporo DOBRYCH rad i pomocy w rzeczach, o których ja nie miałam pojęcia, czyli tych remontowo - budowlanych, więc odwdzięczam się jak mogę tym, co wiem w innych tematch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 06.08.2007 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Sprawdziłam, oferta fajna, tylko psia kostka daleko Jutro zadzwonię do Warszawy, może coś wymyślą, żebym nie musiała wycieczek krajozawczych robić Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts