Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kanalizacja deszczowa - z czego, na jakiej głębokości?

masza

Recommended Posts

Kanalizacja odprowadzająca deszczówkę z rynien do rowu melioracyjnego.

Z jakiej rury ją wykonać? Czy są do tego celu jakieś rury zwijane w kłębek "w jednym kawałku"? Kanalizacja ta nie ma pełnić funkcji drenażu.

Jak głęboko trzeba zakopac rury deszczówki? Czy takich rur dotyczy problem zamarzania?

Jak wykonać przejście z rynny do ziemi: lepsza kratka pod rynną czy specjalna przejściówka?

Dziękuję.

Są rury karbowane żółte w kręgach (takie jak do drenażu tylko bez otworów)

Najlepsza wersja to rury kanalizacyjne pomarańczowe (na zewnątrz)

Przemarzanie teoretycznie trzeba brać pod uwagę (słońce topi lód na dachu i troszke wody spływa, a temp -20)

Najlepsza orginalna studzienka z tworzywa. Ma kratkę i osadnik. Do kupienia od 60zł.

Tak być powinno.

A wersja light to rury szare zakopane płytko.

I tak nic nie jeździ przy domu więc rur nie uszkodzi. Najcięższe co może się pojawić 1m od ścian to ... własna żona :lol:

A z tym zamarzaniem to sie nigdy nie zdarzy 8)

Jak dla mnie to za dużo załamań i niepotrzebnie wykonany kąt prosty na rogu budynku.

Jeżeli masz już tak wykonane to nic nie zrobisz ale jeżeli nie to napisz i narysuje Ci jak będzie lepiej i taniej ze względu na mniejszą ilość kształtek.

Widzę, że nie masz studzienek rewizyjnych więc nie zapomnij zabezpieczyć przewody przed dostaniem się jakiś gałęzi, liści itp

Wg mnie DN110 za mało w ziemi daj min. DN160.

Na pierwszym zalamaniu od lewej strony dalbym 45 st. a nie 90 (czyli rurę prowadz pod kątem 45 st., wiesz o co mi chodzi?)

Po co łamiesz (drugie zalamanie od lewej strony) w kierunku budynku, idz prosto do konca i środokowe włączenie wykonaj tak jak prawe pod kątem 45 st.

Na włączeniach środkowym i prawym daj studzienki tworzywowe DN315 np. Wavin.

Jesli idziesz pod terenem nie obciążonym (zieleń, chodnik) daj rury SN4. Jesli pod obciążonym (samochód) to SN8.

Głębokość- spokojnie do dna rury 0,8 m. Nie zamarznie.

Kolory są różne w zależności ods producentow więc patrz na klasę sztywności SN.

pzdr

Dziękuję.

Z tym środkowym połączeniem to chodziło o to, żeby jak najmniej było pod płytami chodnikowymi w razie konieczności odkopania.

SN4 to szare rury, a SN8 pomarańczowe, czy tak?

0,8 m głębokości to dla mnie abstrakcja, bardzo trudny grunt, myślałem raczej o przykryciu rury 20 cm ziemi.

Jaki powinien być spadek takiej rury?

Dziękuję.

Z tym środkowym połączeniem to chodziło o to, żeby jak najmniej było pod płytami chodnikowymi w razie konieczności odkopania.

SN4 to szare rury, a SN8 pomarańczowe, czy tak?

0,8 m głębokości to dla mnie abstrakcja, bardzo trudny grunt, myślałem raczej o przykryciu rury 20 cm ziemi.

Jaki powinien być spadek takiej rury?

1. Po co będziesz odkopywać?

2. Kolory są różne w zależności od producentów ale zazwyczaj chyba jest tak jak piszesz, nie mam pewności bo kolorami nie operuję.

3. Przykrycie 20cm- wg mnie zdecydowanie za mało. Jesli już to przykryć choć 40-50 cm i przy takiej głębokości raczej bym docieplił, 5-10 cm styro albo 20, 30 cm żużlem. Choć ludzie układają i deszczówkę i sanitarnkę nawet tak plytko i nie zamarza ale to jednak ryzyko. Jednak jeśli lecisz potem pod terenem obciążonym to jeśli nie chcesz kiedyś odkopywać to układaj głębiej.

PS. Nie wiem jak masz zagospodarowaną dzialkę i jakie grunty czy przepuszczalne i jak Ci woda wsiąka w grunt ale czemu nie odprowadzisz na teren zielony wokół domu?

Ja tak u siebie będę robił i tak znajomym doradzałem i jest OK.

Żadnych pozwoleń nie potrzebujesz bo to wody z dachu i możesz robić co chcesz nie tracąc kasy na odprowadzanie.

Jesli masz do dupy grunt i woda stoi to z powierzchni utwardzonej wjazdu też będziesz musiał zebrać wodę bo będzie jej leciało z ok. 300 m2, i z dachu ok. 200 m2 tak na oko. I z tego i z tego będziesz miał ok. 3 l/s wód deszczowych obliczeniowo (czyli przyjmując deszcze krytyczne), razem ok 6,0 l/s a odprowadzasz "gdzieś" tylko z dachu.

No chyba że z wjazdu leci na drogę gminną ;).

czemu nie odprowadzisz na teren zielony wokół domu?

Bo po zimie mi woda stoi na działce. Chciałem też podlewać deszczówką działkę i dlatego później planuję na spływie do rowu melioracyjnego zabudować jakąś studnię czy zasobnik, żeby tylko nadmiar deszczówki szedł dalej do rowu.

W jaki sposób rozprowadzić deszczówkę po terenie zielonym?

Dom mam w niecce i jeszcze za nisko posadowiony, nie za bardzo mogę go obsypać ziemią, woda mi spływa pod dom.

Przede wszystkim zwróć uwagę jak szybko woda wsiąka w grunt po deszczu! Inaczej przy dużych deszczach możesz mieć trochę nieładnie w miejscach odprowadzeń z rur spustowych.

Na trawę tzn.- bez zbędnych ceregieli po prostu kończę rurę spustową nad terenem trawiastym tak jak zazwyczaj się robiło. Jest to tanie i dziala ale czasem jeśli rurę poziomą po terenie trochę dalej od ściany budynku wyprowadzisz, a tez tak możesz (1,0-2,0 m), to dzieciaki biegajac wokół domu będą ją trącać :).

Wiele osób u siebie teraz robi kanały deszczowe i odprowadza gdzieś, rozumiem gdy jest grunt do d... albo gdy są to inwestycję nie związane z domkami jednorodzinnymi, tylko większe, duża ilość nawierzchni utwardzanej, dużo dachów itp. ale jeśli grunt jest OK i to jest tylko domek jednorodzinny to po co tracić kasę? Takie moje zdanie.

pzdr

Niekoniecznie podniesienie się wody w rowie będzie równolegle z deszczem który będzie leciał na Twój dach więc dobrze zasuwę dac i tak jak piszę Barbossa, jak najdalej od chałupy, najlepiej bezpośrednio przed wylotem do rowu.

Robisz jednak desczówkę?

Robię deszczówkę. Maksymalny poziom wody w rowie może byc taki, że zbliży się rurami do domu, ale na pewno nie dotrze do studzienek przy rynnach. Woda może więc na wiosnę stać w rurach kanalizacyjnych. Czy to może rurom zaszkodzić?

Z drugiej strony jak oglądam te zasuwy burzowe, nie wyglądają na 100% szczelne...

Jakie jest podstawowe zastosowanie zasuw burzowych?

a wysil się i sprawdź, np w googlach, a nie tak wszystko na patelni;

dociekanie na własną rękę nie boli, a przynosi satysfakcję

Barbossa

Przepraszam, ale już nie wytrzymałem...

Spójrz do góry wątku, każdy chce pomóc, a ty tylko google lub poszukaj w innym wątku. Wstydź się, należysz do ELITY FORUM, a takie dajesz rady?! Może jesteś obrażony, że nie jesteś moderatorem?! Czy cos innego?

Wróć do swoich wszytstkich tych tysięcy odpowiedzi i pochwal się, ile dałeś konkretnych porad! Wg mnie kilka, czyli efekt mizerny, moze promil do ilości zapytań i do twoich odpowiedzi. Jesteś od grudnia 2006, a postów masz ponad 2 tys. Istny rekord! Ale to tylko sam chłam! My choć ponad rok dłużej i prawie codziennie przeglądający to forum mamy tylko lekko ponad 100. Chyba, ze jesteś SuperFachoWiec (SFW).

Chłopie, uspokuj się, chyba, że jesteś uzależniony od tego forum?