ketiso 13.07.2003 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2003 Ja buduję z Jopka 25 P+W i nie narzekam. Często robi promocje i teraz znowu dokupuję tanio pustaki na poddasze. Jakości ch jest moim zdaniem zadowalajaca. Trochę szare ale kumpel miał praktyki w fabryce wiennienberga ( mogłem sie pomylić w nazwie) i do porothermu do masy dodają barwnika i dlatego są takie ładne. Kiedyś bardzo dawno temu gdy bylem mały moja siostra cioteczna opowiadała mi jak jej kolega (też wówczas mały) trafiał kamieniem do tarczy z 10 km.Wówczas wierzyłem. Ach,zapomniałem o jednej ważnej rzeczy jej ojciec był wojskowym i bywała z nim na strzelnicy. Ta historia jest autentyczna. HEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.07.2003 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2003 A ja miałam koleżankę,która opowiadała rożne ciekawe rzeczy. Np. kiedyś stała przy przejściu dla pieszych i obok stała starsza pani.Nagle tej pani...wypadło oko.Ale spokojnie,oko było na żyłce i włożyła je sobie z powrotem (oko było oczywiście prawdziwe-najprawdziwsze-bo oczy dyndają sobie na żyłkach-uświadamiała nam koleżanka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 13.07.2003 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2003 Opal tak mnie ta Twoja historia rozbawiła,że chyba nie zasnę ze śmiechu.HEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 14.07.2003 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 Skoro już przeszliscie z tematu budowlanego na "protetyczny" to i ja coś opowiem. Dawno temu. w latach mojej młodosci jechałem tramwajem. Na przeciwko mnie siedział starszy meżczyzna który jak to wtramwaju beznamiętnie "gapił" się przed siebie. W penym momencie przeciągle ziewnął..... , szeroko otworzył usta... a zęby zostały nadal zaciśniete....... . Po chwili wykonał kilka energicznych ruchów żuchwą i szczęki wskoczyły na swoje miejsze. Niemniej wrażenie było naprawde jednorazowe..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art63 14.07.2003 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 Hej ! , widzę że nikt nie może nikogo przekonać do swojego ,dlatego zamiast się obrażać lepiej pośmiać , ale przypominam że jest teżtemat z dowcipami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.07.2003 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 art, to nie dowcip.Tak było naprawdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 14.07.2003 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 To zaczyna przypominać paranoję... (chodzi mi o poroterm i maxa)Jeśli PH jest tak beznadziejny to czemu ludzie z niego budują? Mnie przestrzegano w ten sam sposób przed Ytongiem i mówił to murarz z długim starzem, potem się dowiedziałem, że stawtał Ytong na zaprawę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octavian 14.07.2003 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 Witam Wydaje mi się, że należy najpierw się bardzo dobrze zastanowić z czego budować ściany (i nie tylko) bo potem może być kłopot. I do tego służy to forum. pzdrHej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 14.07.2003 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 Tak zgadzam się z tym, tylko pewne stwierdzenia są conajmniej dziwne - np. zamakanie jednego czy innego materiału i potem co? Skoro PH na palecie i chyba zafoliowany czyli nie zmoknie jest wrażliwy na deszcz to dom z takowego jeśli się nie otynkuje i zabezpieczy powinien się zawalić. Nikt z nasz raczej nie bierze pod uwagę że wszystko leży rok pod niebem...Osobiście znałem budowę gdzie wyciągnięto ściany z U-220 i tak zostawiono. To że teraz się rozpadają nie jest sprawą złego materiału. Pozostawienie muru z czegokolwiek pod gołym niebem i liczenie na to, że nieucierpi jest lekko mówiąc naiwnością.Forum ma służyć pomocą, tylko, że wybór ma polegać na faktach a nie na mitach lub skrajnych przypadkach. Nikt rozsądny nie pozostawi materiałów na budowie niezabezpieczonych, jednak czy "cegła" jest w murze stanu surowego czy na przykrytej palece nie robi różnicy, wilgoć z powietrza chłonie tak samo i tak samo przesycha, no a że ktoś zostawi bez zabezpieczenia to już tylko kwestia czasu, po dłuższym nawet pełna cegła zaczyna się poddawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 14.07.2003 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 Sąsiedzi budują domy , jeden z BK24 a drugi z PTH44 P+W. Jeden i drugi do zimy w ub. roku zdąrzyli zalać stropy. Próbowali zabezpieczyć budynki folią , ale pierwsze silne wiatry jesienne pozrywały folie i poniosły chen na las Były mrozy, roztopy , itp. Do wiosny nic się nie stało budują dalej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.07.2003 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 rafałek..są materiały, które możesz pozostawić na wiele lat pod gołym niebem i nic im się nie stanie. Nie będę tu wypisywał jakie, bo zaraz pomyślą, że nimi handluję. Wystarczy, że poczytasz jakiś podręcznik budowlany albo zapytaj kogoś starszego jak to drzewiej bywało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.07.2003 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 agamon..Zadawala Cię trwłość jednego roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 14.07.2003 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 uwazam, ze nasz gosc, to nie gosc a poltora goscia ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 14.07.2003 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 Poprostu zweryfikowałem niektóre wypowiedzi które mówiły o rozpadaniu się się ścian niezabezpieczonych po okresie zimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.07.2003 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 Nie dajcie się podpuszczać.Ile można? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 15.07.2003 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2003 Po pierwsze rozmowy z "gośćmi" są lekko skomplikowane - nigdy nie wiadomo który jest który przez co tracą na wiarygodności - niska odpowiedzialność. Co do moich wywodów to chodzi mi tylko o to by nie demonizować cech materiałów. Wyżej skrytykowano PH za to że chłonie wodę i po zimie na budowie nie nadaje się do użytku, chodzi mi po prostu o to, że wiele wypowiedzi to mity lub przypadki skrajne. Sam podałem wiele skrajności i chodziło ni tylko o to, że nie można krytykować PH skoro mur z U-220 po tym jak niezabezpieczony zaliczył kilka zim też się rozpada. Chodziło mi tylko o to, że nie wierzę w to by pozostawiony PH na budowie nie nadawał się do użytku. Koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1967 15.07.2003 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2003 macie racje wszystko sz...trafi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 16.07.2003 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2003 Ale Marku o co ci chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 16.07.2003 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2003 Porotherm jest bardziej równy, ściana po wybudowaniu ładniej wygląda ( jest mniej zabrudzona zaprawą - brak pionowej spoiny), jest cieplejszy szczególnie przy grubości 30 w górę. Jednak nic za darmo. Jest bardziej napowietrzany przez co jest lżejszy i słabszy od tradycyjnej ceramiki.Ja buduję z Uni 220 parter a piętro do ścian kolankowych użyłem Poro30. Ponieważ ścianka była na półtora pustaka musiano jedną warstwę przycinać. Ponieważ była to końcówka budowy i chciałem zużyć wszystko zatem była to warstwa mieszana. Po całodniowym cięciu piłą elektryczną kilkudziesięciu pustaków murarze poznali wyraźnie róznice w wytrzymałości.Wybór jest trudny. Cena jest prównywalna. Porotherm wcale nie musi być droższy bo na jednostkę objętości idzie mniej gliny , energii i kosztów transportów. Cena jest sztucznie podnoszona aby następnie można było ją obniżyć.Uważam że przy ociepleniach ok. 12cm lub więcej lepiej wybrać materiał mocniejszy mechanicznie i cięższy ( większa bezwładność termiczna i wilgotnościowa domu).Proponuję wykonać prosty test. Kupić poro i maxa, zamocować kołek i sprawdzić jak się będzie trzymać w jednym i drugim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 16.07.2003 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2003 I jeszcze jedno: czy brak pionowej spoiny jest zawsze zaletą. Czy ściana z pustaków które mają luzy między sobą nie jest bardziej wrażliwa na pękanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts