ckwadrat 17.07.2003 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 Nie. Spoina spełnia właśnie funkcję "luzów". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 21.07.2003 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2003 Nie rozumiem. Wydaje mi się że brak tej spoiny powoduje że jest mniejsza wytrzymałość na ściskanie w poziomie. Tzn każdy fragment muru tworzy rodzaj belki . W przypadku gdy górna część tej "belki" jest narażona na ściskanie to pojawią się rysy .Uważam że jeśli budujemy ściany jednowarstwowe to Porotherm jest super, ale dla ścian cieńszych ( grubość mniejsza niż 30cm) gdzie parametry cieplne przejmuje głównie ocieplenie lepsza jest mocna, ciężka tradycyjna ceramika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Avatar 28.07.2003 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2003 Fredy,budujesz dom, czy bunkier ? Jakie znaczenie ma parametr wytrzymalosci mechanicznej przy budowie domu jednorodzinnego ?!?!?!Ja buduje z Porothermu i nie planuje rozbudowy do wiezowca, dlatego wytrzymalosc jest dla mnie parametrem nieistotnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 29.07.2003 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 Nie chodzi mi o wytrzymałość na ściskanie. Zrozumiesz o czym mówię ( raczej pisze ) dopiero gdy zaczniesz montować okna, drzwi antywłamaniowe, kaloryfery czy szafki kuchenne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 29.07.2003 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 mimo wszystko nie rozumie, mam juz troche rzeczy zamontowanych a wlasciwie 90% wymienionych przez Ciebie i nic sie nie dzieje .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.07.2003 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 Fredy,ok, pewnie w takim znaczeniu wytrzymalosc jest mniejsza, ale nie uwazasz, ze miesci sie w granicach tolerancji ? Mam kilku sasiadow budujacych tak jak ja z Porothermu, niektorzy sie juz nawet wprowadzili. I nikt nie narzeka, wszyscy sa zadowoleni. Aczkolwiek zasiales we mnie ziarno niepokoju ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.07.2003 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2003 No chyba nikt się nie spodziewa, że mu się zawali ściana po roku!Pytanie co będzie za 20 czy 40 lat? To samo dotyczy np. folii dachowych. I z tego powodu nie wybrałem PTH (mimo, że bywa tańszy), ani folii. (lukabuka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 30.07.2003 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2003 to co wybrales???zaraz znajdziemy paragraf:) wszystkiego mozna sie czepiac bez konca ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pracownik 31.07.2003 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 Jestem pracownikiem Wienerbergera (jednym z 800 w Polsce) i chciałbym jednoznacznie stwierdzić, że: 1. Do cegieł nie jest dodawany żaden barwnik. Kolor cegły zależy od złoża gliny, a jednorodność koloru od jakości mieszanki (glina + trociny, ew. piasek). Każdy zakład Wienerbergera produkuje cegły o innym kolorze i nie ma między nimi różnic we właściwościach mechanicznych. 2. Wienerberger ma najnowocześniejszy w Polsce system kontroli jakości produktów. Jak u każdego producenta, zdarzają się reklamacje, ale stanowią one PROMILE od całości produkcji. Glina jest produktem naturalnym, złoża nigdzie nie są jednorodne i nawet przy najdoskonalszej kontroli przygotowania mieszanki nie da się uniknąć wpadek. 3. Zdecydowana większość reklamacji to uszkodzenia transportowe, wynikające ze złego zamocowania palet, niedbałego rozładunku - a i te reklamacje załatwiane są pozytywnie. 4. Aby budowac z Porothermu niezbędny jest pewien poziom kultury technicznej wykonawcy. Dużo łatwiej jest wziąć Maxa albo U, położyć byle jak, wyrównać zaprawą i "finito". Dociepli się "dziesiątką styropianu", otynkuje i nie będzie nic widać! Tylko czy będziecie z takiego domu zadowoleni? 5. W Polsce Wienerberger jest obecny od 8 lat, wybudowano już sz naszych materiałów setki tysięcy domów, które stoją i stać będą. Zapewniam! A jeśli ktoś woli Maxa, polecam ten od Wienerbergera! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.07.2003 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 Jezeli jesteś pracownikiem Wienerbergera to czy mógłbyś napisać, które cegielnie dodają popioły i w jakich proporcjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pracownik 01.08.2003 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2003 Nie wiem, o co "Gościowi" chodzi. Dokładna receptura stanowi tajemnicę technologiczną każdego producenta. W każdej cegielni (nie tylko WB) jest ona inna i zależy od właściwości złoża gliny. Do mieszanki nie są dodawane żadne składniki poza naturalnymi. Nie ma mowy o stosowaniu materiałów niebezpiecznych, radioaktywnych itp. Wyroby poddawane są regularnym badaniom w laboratoriach zewnętrznych i wewnętrznych i posiadają odpowiednie certyfikaty bezpieczeństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.08.2003 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2003 Nie mam ni przeciw popiołom. Przecież to materiał naturalny.Chciałbym po prostu wiedzieć czy doniesienia prasowe o proekologicznej działalności cegielni, między innymi Wienerbergera, polegającej na utylizacji popiołów elektrociepłownianych są prawdą i jaka to jest skala. Do gliny od dawna dodawane są popioły i nie jest to rzadną tajemnicą, ani wadą. Są technologie pozwalające na 60% dodatek popiołów a nawet większy, a widziałem w "Gazecie Wyborczej" w czasie rozruchu cegielni w Dobrem artykół pod tytułem "Interes na glinie i popiołach" gdzie napisano że ta cegielnia zużyje ogromne ilości popiołów dzięki recepturze 60% popioły, 40% glina. Zutylizowanie takiej ilości popiołów to z pewnością działalność jak najbardziej pożądana - gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.08.2003 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2003 Nie mam ni przeciw popiołom. Przecież to materiał naturalny. Chciałbym po prostu wiedzieć czy doniesienia prasowe o proekologicznej działalności cegielni, między innymi Wienerbergera, polegającej na utylizacji popiołów elektrociepłownianych są prawdą i jaka to jest skala. Do gliny od dawna dodawane są popioły i nie jest to rzadną tajemnicą, ani wadą. Są technologie pozwalające na 60% dodatek popiołów a nawet większy, a widziałem w "Gazecie Wyborczej" w czasie rozruchu cegielni w Dobrem artykół pod tytułem "Interes na glinie i popiołach" gdzie napisano że ta cegielnia zużyje ogromne ilości popiołów dzięki recepturze 60% popioły, 40% glina. Zutylizowanie takiej ilości popiołów to z pewnością działalność jak najbardziej pożądana - gratuluję. Możesz podać nr. Gazety (rok, miesiąc wydania) w której ukazał się ten artykuł. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dadarek 08.08.2003 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2003 Nie wiem, o co "Gościowi" chodzi. Dokładna receptura stanowi tajemnicę technologiczną każdego producenta. W każdej cegielni (nie tylko WB) jest ona inna i zależy od właściwości złoża gliny. Do mieszanki nie są dodawane żadne składniki poza naturalnymi. Nie ma mowy o stosowaniu materiałów niebezpiecznych, radioaktywnych itp. Wyroby poddawane są regularnym badaniom w laboratoriach zewnętrznych i wewnętrznych i posiadają odpowiednie certyfikaty bezpieczeństwa. Jakos nie moge sie doczytac odpowiedzi na pytanie dotyczace ilosci popiolow dodawanych do ceramiki przez firme Wienerbergera.A chcialbym by podobnie jak przy zakupie zywnosci, przy kazdym materiale budowlanym byl podany sklad procentowy, jesli glina to tyle %, jesli popioly to tyle itp.Chcialbym miec mozliwosc i prawo wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts