Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Blat na wysokosci parapetu w kuchni

Recommended Posts

Widze w wielu realizacjach blaty kuchenne ktore tworza calosc z parapetem , bardzo mi sie to podoba i chcemy tez tak zrobic. Nasz wykonawca chce zebysmy mu podali jaka jest standardowa wysokosc szafek kuchennych. Nasze szafki sa 20 letnie i maja 82 cm wys z blatem, ale kolezanka ma nowe szafki i z blatem maja 87 cm. Czy Wasze szafki tez maja 87 cm?

Najpierw musisz sama sobie odpowiedzieć na pytanie na jakiej wydokości chcesz mieć blat, co jest dla Ciebie wygodne.

Jak Ci odpowiada taka wysokość jaką masz teraz zrób tak samo, jeśli za nisko - zrób wyżej.

Szafki mają nóżki i wysokość da się regulować.

My chcieliśmy wyżej niż standardowo - o jakieś 5 cm.

ile osob tyle opinii. Sama juz nie wiem jak mam zrobic...

podpisuję sie pod tym co napisała Sonika. Ja sama miałam z tym dylemat, bo tego trzeba pilnować. Zeby okno było na odpowiedniej wysokości, żeby wylewka była tak a nie inaczej.

Lepiej zrobić o 1 czy 2 cm za wysoko bo wtedy można regulować nóżkami, a jak będzie okno za nisko to nic nie zrobisz.

Ja mam 83,5 od wylewki, do tego dojdzie kafelka i blat będzie leżał jak parapet pod oknem.

u nas wyszło 91 ale jeszcze nie ma płytek więc na gotowo będzie ok. 89-90- pamiętam te dylematy i w zasadzie do końca nie wiedziałam jak to wyjdzie. Teraz jak już wszystko jasne cieszę się że jest tyle bo niższa kuchnia jest mniej wygodna.

Lubię gotować i dużo czasu spędzam w kuchni, mam 170 cm wzrostu więc do gigantów nie należę- co do wysokości sprzetu- tym się nie sugerowałam bo zawsze można cos wykombinować- a kuchnia i tak będzie w zabudowie więc żadna różnica jaką sprzęt ma wysokość wszystko będzie zakryte.

Mój szwagier ma kuchnię o blacie 105 cm bo oboje sa bardzo wysocy i nie wygląda to źle- inna sprawa korzystania z ich kuchnia- dla mnie masakra

wniosek jest jeden zrób tak żebyś się czułam w tej kuchnia dobrze a nie schylała się za każdym razem kiedy przyjdzie ci gotować obiad