MaBi 18.02.2005 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 A u nas kuchnia jest osobno i niewyobrażam sobie inaczej:- hałas maszyn kuchennych da się ujarzmić tylko drzwiami w kuchni- zapachy - ich miejsce to kuchnia - DZIECKO - przez duże D, niewyobrażam sobie nieustanne śledzenie malucha czy się nie oparzy albo czy nie wyleje sobie coś na głowęWydaje mi się że decydując kuchnia razem czy osobno należy nie tylko analizować własne pragnienia i marzenia ale jeszcze pamietać o tych, którym jeszcze trudno zabrać głos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeep 03.03.2005 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2005 My mamy razem ale oddzieloną wysokim barkiem 1.25m i uważam to za doskonały kompromis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonal 04.03.2005 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2005 u mnie będzie tak jak na szkicu http://nowydom.onet.pl/_i/projekty/3492/parter_big.gif na granicy jadalnia-salon prawdopodobnie zamontuję szynę do mocowania kotary (jest tam podciąg), albo zamocuję jakies drzwi przesuwne (kuchnia-jadalnia) dzięki temu salon będzie mógł w każdej chwili zostać odgrodzony od hałasów i uciązliwych zapachów kuchennych tak kombinuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 04.03.2005 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2005 Polecam rozwiązanie pośrednie, tzn kuchnia oddzielona od jadalni z salonem drzwiami przesuwnymi:można przygotowywać kawę i rozmawiać z gośćmi w jadalni (widząc ich) lub zasunąć drzwi i "klepać" schabowego:wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janewa 05.03.2005 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2005 Uważam, że kuchnia powinna być oddzielona od salonu. I popieram drzwi przesuwne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia Z. 10.03.2005 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 Mieszkanie, w którym aktualnie mieszkamy ma otwarty pokój (niby salon) z kuchnią. Sąsiedzi u góry mają kuchnię zamkniętą. Mimo, że ten pokój słuzy nam równiez do spania, nie chciałabym kuchni zamykać. Czujemy się dobrze w otwartej przestrzeni. Zapachy i brudne naczynia nie stanowią już problemu. Mamy zmywarkę i dobry wyciąg. Rzeczywiście należy zachować dyscyplinę przy utrzymaniu porządku w kuchni. Mój przyszły dom będzie miał salon otwarty na jadalnię, korytarz i kuchnię i nie wyobrażamy sobie tego dzielić i zamykać. Po prostu otwartość i przestrzeń to dla nas atuty, które przemawiają za budową domu, a nie mieszkaniem w bloku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 18.03.2005 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 Ja z kolei opowiadam się za osobną kuchnią - jakoś nie usmiecha mi się przyjmować gości w kuchni, a w pokoju wąchać np. jak się smażą frytki! Ale co kto lubi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 18.03.2005 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 U mnie kuchnia będzie oddzielona od jadalni i salonu drzwiami przesuwanymi chowanymi w ścianę. Na co dzień będzie otwarta ale w razie nagłej potrzeby (np.MŚ w piłce nożnej )będę mogła spokojnie w niej pohałasować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Sudnik 20.03.2005 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2005 Ja tez jestem zdecydowana !! OSOBNO. Kuchnia ma byc jak kiedys.Z duzym kwadratowym drewnianym stolem, ktory mam nadzieje ze zbijemoj przyszly maz. Kuchnia ma byc miejscem w ktorym piekac szarlotke nie bede slyszec jazgotu telewizora. Kuchnia ma byc miejscem intymnym, naszym i nie chcemy jej w zaden sposob laczyc z salonem. Kropka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 25.03.2005 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2005 Kuchnia tylko osobno!!!To jest jedynie słuszna koncepcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 25.03.2005 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2005 Kuchnia tylko RAZEM !!!To jest obecnie jedynie słuszna koncepcja.A tak poważnie to ten spór przypomina walkę o wyższość Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy!!!KTÓRE śWIĘTA WAŻNIEJSZE I FAJNIEJSZE DLA WAS PISZCIE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonal 25.03.2005 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2005 Boże Narodzenie ważniejsze - gdyby Chrystus się nie narodził to by nie było świąt Wielkiej Nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ETi1719499804 26.03.2005 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2005 marbo napisała: To zależy, czy przyjmuje się w domu gości, którym chce się zaprezentować czy gości z którymi chce się pobyć razem . Moi zawsze wcześniej czy później przychodzą za mną do kuchni ( a że jest ona teraz maciupeńka) to pokutują na stojąco przy drzwiach. Domowa kuchnia, nawet z jej zapachami, staje się coraz większym luksusem w tym trochę zwariowanym świecie więc dlaczego nie dzielić go z naszymi gośćmi (bliskimi). A co do przeszkadzania odpoczywającym - niech się włączą do kuchennych działań a potem wspólny odpoczynek. Całkowicie się z Tobą zgadzam!!! Jestem użytkowniczką kuchni otwartej i już nie wyobrażam sobie , że mogłoby być inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 27.03.2005 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2005 Też kuchnia otwarta, oddzielona częściowo barem by było miejsce na robienie drinków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiagrześ1719505395 28.02.2011 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 widzxę że opinie podzielone, ale zna ktoś może link do strony gdzie są takie ścianki oddzielające (zamiast barku) żeby taka od góry do dołu była, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cudem jest... 12.05.2011 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Dołączę się do grona osób, które popierają ten pomysł. Ale, należy przyjąć takie rozwiązanie, aby jednak kuchnia była lekko schowana (ta część mocno robocza) , a delikatnym przejściem do salonu poprzez krzesła + stół i w drugiej części salonu wypoczynek.Pamiętajcie, że w kuchni nie zawsze będziecie mieć porządek, i warto czasami mieć mały ukryty kącik, gdy nawiedza nas niezapowiedzenie goście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia228 13.05.2011 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 "A u nas kuchnia jest osobno i niewyobrażam sobie inaczej: - hałas maszyn kuchennych da się ujarzmić tylko drzwiami w kuchni - zapachy - ich miejsce to kuchnia - DZIECKO - przez duże D, niewyobrażam sobie nieustanne śledzenie malucha czy się nie oparzy albo czy nie wyleje sobie coś na głowę Wydaje mi się że decydując kuchnia razem czy osobno należy nie tylko analizować własne pragnienia i marzenia ale jeszcze pamietać o tych, którym jeszcze trudno zabrać głos. " Wiem, że to stary post ale się uśmiałam przy nim! Ciekawe jakie maszyny autorka postu ma w kuchni, piłę tarczową? Moje nie hałasują, może tylko kawiarka jak mieli kawę. Zapachy - miałam kuchnię zamkniętą w poprzednim domu, teraz mam otwartą zapachy rozchodzą się w 1 i w 2 i jakoś nie widze problemu. To normalne, że w porze obiadowej pachnie w domu obiadem, to takie "domowe", przecież dom to nie muzeum, tylko miejsce w którym domownicy mają się czuć "domowo". No i jeszcze kwestia dziecka - ludzie, to jak macie zamknięte kuchnie to dzieci nie maja tam wstępu? Zamykacie się na klucz? Dziecka trzeba pilnować ale i uczyć, co dla niego niebezpieczne. Ja popieram kuchnie otwarte ale trochę przysłonięte - u mnie widok na salon zasłania ściana z kominkiem i jest pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorben 13.05.2011 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Tez mnie dziwi argument z zamykaniem kuchni przed dziecmi.. U nas kuchnia będzie otwarta, choc początkowo miala byc prawie całkiem oddzielona. Co do zapachu czy smrodu - na szczęście zwykle mamy kochanych i wyrozumiałych gości, więc jak przypalę to LUZ-razem się pośmiejemy. A jak się jedzonko uda to zapaszek tylko zachęci.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alic 13.05.2011 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 U mnie jest tak jak u basi228,kuchnię od salonu oddziela ścianka z kominkiem,część kuchni jest zakryta,a przejście z kuchni do salonu jest wystarczającej szerokości,dla mnie to najlepsza opcja,inna nie wchodziła w grę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benta 14.05.2011 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Mamy kuchnię zamkniętą, a nasi goście czy spodziewani czy nie i tak walą prosto do kuchni. No to nie wiem "zamknięta" ona czy "otwarta." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts