Maluszek 22.07.2003 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2003 U nas jest podobnie jak u Jolany - kuchnia osobno z dużym wejściem do jadalni tak, że kontakt z gośćmi będzie Jadalnia łączy się z salonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siewonka 23.07.2003 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 U nas również jak u Jolany kuchnia łączy się dużym wejściem do jadalni a daej do salonu.Kuchni razem z salonem nie polecam, siostra tak ma i jest bardzo niezadowolona szczególnie gdy są goście i należy na bieżąco sprzątać (chyba że komuś ten bałagan nie przeszkadza).Jeśli ktoś lubi gotować piec smażyć niech lepiej kuchnię ma osobno ze względu na zapachy i hałasy. Jeśli ktoś ogranicza się w kuchni do robienia herbaty to jak najbardziej otwarta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uller 23.07.2003 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 Ja wybrałem rozwiązanie kompromisowe. Układ kuchnia, jadalnia, salon w kształcie litery L. Z kuchni do jadalni planuję (w przyszłości jak mnie będzie stać) drzwi przesuwne o szerokości 1,5m. Z jadalni do salonu jest przejście 2,1 m. Taki układ dla mnie jest optymalnym rozwiązaniem, łączącym w sobie zalety obydwu opcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paula75 23.07.2003 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 U mnie układ kuchni i salonu jest zdeterminowany tym, że rozbudowuję już istniejący domek. Ale pozostanę przy obecnym układzie, gdzie w bardzo dużej kuchni jest jadalnia, a salon (obecnie pokój do wszystkiego ), będzie otwarty na kuchnie. Pomijając wszelkie za i przeciw (wiem: hałasy, zapachy, nieporządek) dla mnie najważniejsze jest to, aby nie odcinać się ścianą od gości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 23.07.2003 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 Możliwe jest też: gdy żona odpoczywa w salonie, nie życzy sobie aby przeszkadzał jej mąż łomoczący garami w kuchni. Nie zgadzam się! Przecież sam Pan Bóg stworzył kobiety z krótszymi od mężczyzn stopami, żeby mogły stać bliżej zlewozmywaka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jenna 23.07.2003 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 razem! Zdecydowanie razem, bo: 1) możnea być z ludźmi jednocześnie zmywając, gotując i sprzątając. Najlepiej , jak obok kuchni jest spiżarak i tam chowa sie różne graty, te niepotrzebne + produkty żywnościowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 23.07.2003 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 Wracając do tematu: Będę miał dużą kuchnię z częścią jadalną połączoną z salonem szerokimi przesuwanymi drzwiami (1,8 m). Drzwi będę cały czas rozsunięte, traktujemy je raczej jako zamykanie awaryjne, na wypadek nagłego zjawienia się gości w momencie "bajzlu" w kuchni. Kuchnia z otwarciem na salon na pewno bardziej "integruje" rodzinę. Telewizor w salonie musi być obowiązkowo ustawiony w ten sposób, aby można było na niego zerkać również z kuchni. Dzięki takiemu rozwiązaniu liczymy na mniej przypalonych potraw i spalonych garnków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paula75 23.07.2003 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 Wracając do tematu: Będę miał dużą kuchnię z częścią jadalną połączoną z salonem szerokimi przesuwanymi drzwiami (1,8 m). Drzwi będę cały czas rozsunięte, traktujemy je raczej jako zamykanie awaryjne, na wypadek nagłego zjawienia się gości w momencie "bajzlu" w kuchni. Kuchnia z otwarciem na salon na pewno bardziej "integruje" rodzinę. Telewizor w salonie musi być obowiązkowo ustawiony w ten sposób, aby można było na niego zerkać również z kuchni. Dzięki takiemu rozwiązaniu liczymy na mniej przypalonych potraw i spalonych garnków... Co do telewizora, obecnie mamy ustawiony w kuchni i tylko w kuchni. Myślę, że w przyszłości też tak będzie, jeżeli całkiem nie pozbędziemy się tego okropnego pudła. A zerkanie czasem niestety źle się kończy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 23.07.2003 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 [Przecież sam Pan Bóg stworzył kobiety z krótszymi od mężczyzn stopami, żeby mogły stać bliżej zlewozmywaka... Zgadzam się z Grzegorzem, taki skutek ewolucji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 23.07.2003 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 U mnie kuchnia z dużym stołem jest oddzielona dość wyraźnie od reszty. Jako, że w kuchni spędzam dość dużo czasu zatem stanowi ona miejsce rozmów z domownikami ,goście "codzienni" też wolą siedzieć w kuchni a dla ekstra gości odwiedzających nas sporadycznie mogę się poświęcić te parę kroków A oprócz tego np. świąteczne obiady spożywane w salonie będą bardziej podkreślać rangę . Oprócz tego w kuchni latem kiszę ogórki, robię przetwory, a mieszkając na wsi na pewno będę sobie coś hodowała w przdomowym ogródku. A w salonie lubię odpoczywać i nie mam wtedy ochoty oglądać kuchni Tak poprostu lubię A co do telewizora zgadzam się, że najchętniej pozbyłabym się tego pudła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
H_ania 23.07.2003 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 Ja mam kuchnię, jadalnię, salon i hall stanowiacy jedną przestrzeń, ale posiadajacą wiele zakamarków, np. ścianka z luksferów, półka przestrzenna... W zamysle (na razie etap wykończenia wewnętrzne) zróżnicowany wzór podłogi, dzielący dom na strefy. Chyba zda to egzamin. Potrzebuję duzo przestrzeni, a takie rozwiązanie zaspokaja tą konieczność!! Nie cierpię ciasnych, niedoświetlonych korytarzy, wąskich drzwi i braku światła. Zdecydowanie więc razem, ale z głową (i z wyciagniem nad kuchnią)!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiek 23.07.2003 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 Myślę jak najbardziej tak samo jak Edzia (no może oprócz ogródka, bo ziemia marna, a ogrodniczka ze mnie jeszcze gorsza - chociaż dzika róża, czarna porzeczka - liście do ogórków, orzech włoski, to mi się marzą). Co do telewizora, to miejsce na niego znaleźliśmy jedynie w piwnicy, żeby było daleko i żeby nie kradł za bardzo czasu. Przed totalnym wyrzuceniem wstrzymuje nas posiadanie dzieci - widziałam dzieci chowane bez telewizora w domu, które po wejściu do obcego dla nich domu pytały się, gdzie jest telewizor i czy one mogą cokolwiek obejrzeć. NOta bene ostatnio od kogoś się dowiedzieliśmy, że jesteśmy bardzo modni z tym telewizorem w piwnicy . No i mamy sporą kuchnię, koło niej zadaszony taras z przeznaczeniem na stół jadalnym. I zaczynamy się zastanawiać po co nam salon? Chyba dla tych oficjalnych gości. Albo jako biblioteka i pokój odpoczynkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PANTHER 23.07.2003 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 U mnie kuchnia, jadalnia i salon są w kształcie litery L. Kuchnia jest na krótszej części i jest oddzielona od jadalni murkiem wysokim na 120cm. Jadalnię od salonu dzieli ściana z kominkiem. Mam super pochlaniacz i nie chcę być odizolowana. W domu mam swoje pomieszczenie na odpoczynek w postaci odzielnej zamykanej drzwiami biblioteki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
melatonina 10.08.2003 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2003 Oddzielnie 1. jestem bałaganiarą ale wstydzę się tego 2. nie jestem mistrzem rondla i patelni i nie mam ochoty aby osoby trzecie były świadkami moich kulinarnych klęsk 3. kuchnia jest MOIM królestwem i osobom nieupoważnionym wstęp wzbroniony. Mam duże drzwi do salonu: 1. lubię widziec co sie tam dzieje 2. nie znoszę biegać z talerzami, szklankami itd 3. niektórzy goście są w kuchni bardzo mile widziani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 10.08.2003 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2003 u mnie kuchnia i jadalnia na jednym poziomie a do salonu chodzi sie 2 schody nizej....kuchnia od salonu jest odgrodzona murkiem wys 110 cm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 11.08.2003 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Będzie oddzielnie, ale z wejściem z salonu. Argumenty za oddzieleniem: kuchenny "bałagan" i "zapachy". Kuchenka średniej wielkości, 410x270, więc i stół da się w niej postawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedi 14.08.2003 01:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2003 Tylko razem, bo dom jest przecież dla nas a nie dla gości. Mieszkamy od kilku lat w mieszkaniu gdzie kuchnia jest właściwie częscią salonu i jest świetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paula75 14.08.2003 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2003 Tylko razem, bo dom jest przecież dla nas a nie dla gości. Mieszkamy od kilku lat w mieszkaniu gdzie kuchnia jest właściwie częscią salonu i jest świetnie. I to mi się podoba!!! W pełni zgadzam się z Bedi - dom jest przed wszystkim dla nas!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.08.2003 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2003 Tylko razem, bo dom jest przecież dla nas a nie dla gości. Mieszkamy od kilku lat w mieszkaniu gdzie kuchnia jest właściwie częscią salonu i jest świetnie. Dla mnie to jest wlasnie argument, zeby kuchnie od salonu oddzielic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 14.08.2003 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2003 Ten gosc to ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts