Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kuchnia - salon. Razem, czy osobno.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 147
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej!

Ponieważ lubię przestrzeń (ograniczoną murami :wink: ), to wymyśliłam sobie szerokie rozsuwane drzwi między kuchnią a jadalnią przechodzącą następnie w salon. Wówczas kuchnia będzie otwarta lub zamknięta w zależności od potrzeb.

Na końcu salonu umieszczę chyba jakąś wielką poduchę, żeby koty się nie pozabijały, gdy rozpędzą się w kuchni a hamować przyjdzie im w salonie. :D

Kuchnia , jadalnia i salon wszystko połączone razem w kształcie litery L.

Z kuchni jest szerokie przejście 3 metrowe do jadalni a jadalnia jest częścią salonu. Goście siedzący w salonie nie widzą kuchni natomiast przy stole jadalnym tak.

Lubię duże przestrzenie i taki układ mi odpowiada. A zapachy dobrego jedzonka tylko pobudzają apetyt. Zawsze można otworzyć okno i wywietrzyć.

Paty.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Ja też oddzielnie

z tym, ze kuchnia odp.duża (>15m)aby mogla pełnić rolę "codziennego pokoju dziennego" - jak czarna izba...

sprzęty kuchenne-mało i w kącie, bo gotowania nie cierpię

duży stół do wszystkiego

duża szafa wnękowa na rózności

tylko nieszczęsny TV na zeslaniu w salonie

Pozdr. dla tych co razem i dla tych co osobno

Aga

• 2 weeks później...

Dla mnie absolutnie :lol: razem.

Tak mam w projekcie, tak sobie wymarzyłam.

Wraz z mężem jesteśmy zwolennikami homingu. Przyjaciele, wspólne przyrządzanie jedzenia, ogień w kominku i wszystko prawie w jednym pomieszczeniu (rozdzielonym jedynie wyspą- stołem).

Dużo dużych okien więc o wietrzenie i zapachy się nie martwię. Do tego bardzo cichy okap :lol:

To chyba naprawdę zależy od charakteru, przyzwyczajeń, upodobań. Zmęczona jestem już bieganiem z talerzami z kuchni do pokoju, w którym się je. Krzyczeniem z kuchni na domownikó, żeby przyszli coś podnieść, podłożyć, pomóc.

A ryzyko, że jacyś bardzo ważni goście przyjdą akurat wtedy, kiedy ugotujemy bigos albo u smażymy rybę jest bardzo małe :lol:

A ja mam jeszcze inaczej. Kuchnia połączona z dużą jadalnią z której poprzez otwarty holl jest wejście do także otwartego salonu. Razem ok. 100 m2 otwartych przestrzeni bez żadnych drzwi przedzielonych nielicznymi ściankami z wejściami o szerokości do 4m. Zobaczymy jak to się sprawdzi w praktyce. Straszą nas utratą ciepła, przeciagami, zapachami. Ale Ewa i ja chcemy mieszkać w dużych otwartych przestrzeniach. Jak bedzie zobaczymy. Ewentualnie drzwi jakoś da się zamontować.

Taki wpis umiściłem w tym temacie 8 Lipca ubiegłego roku.

Od kilku dni mieszkamy w naszym domu.... Nasze przewidywania się potwierdziły w praktyce. Dodatkowych drzwi nie zmierzamy nigdzie montować....

U mnie wogóle wszystko jest powichrowane.

Można zerknąć.

http://www.archi-projekt.com.pl/dat/rz_parter/78_b.jpg

Sam nie wiem czy to się sprawdzi.

Zrezygnuję ze spizarni na rzecz większej kuchni. Wyszła 16m kuchnia.

Otwarta kuchnia zobowiązuje do czystości, a to w tym miejscu jest trudno.

Choć na prezntacjach domów niezamieszkałych wyglądają takie kuchnie otwarte na salon bardzo ładnie :D

Mobby

• 2 months później...