Edziab 01.07.2007 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 zamowiłam u stolarza drzwi wewnętrzne sosnowe - chciałam je w kolorze ciemnego brązu bez śladu czerwieni czy rudości - ponieważ stolarz takim kolorem nie dysponował wzielam surowe i ... zastanawiam sie jak zabrać sie do malowania z odcieni jakie biore pod uwage wychodzi ze malowac bede lakierobejcą dulux'a albo sadolinu i piewsze pytanie- czy gruntować drzwi przed połozeniem lakierobejcy? a jezeli tak to czym - pokost lniany, capon czy jeszcze cs innego? czy metoda - grunt- przetrzec drobnym papierem sciernym - lakierobejca - znow papier- lakierobejca jest ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edziab 01.07.2007 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 i dodatkowe pyanie - po jakim czasie od montazu drzwi moge je zdjac z futryn? koleś bedzie robił sufity i gladzie a nie chce zeby mi zapaskudził drzwi (szczegolnie ze wszytko zmierza ku temu ze nie zdaze ich przed jego rozpoczeciem prac pomalowac - co najwyzej grunt) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 02.07.2007 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Najlepiej przeczytać na lakierobejcy czy i jaki ma być podkład. Niektóre lakiery powodują ciemnienie drewna i dlatego daje się capon.A później podkład, szlifowanie, bejca, lakier, szlifowanie i dwa ostatnie etapy powtarzać do uzyskania zamierzonego efektu. Ja drzwi malowałem trzy razy a parapety pięć.Najlepiej zrobić próbę na kawałku wyszlifowanej deski. Od razu sprawdzisz też kolor.Drzwi można zdjąć od razu. Należy je tylko położyć poziomo na tekturze lub styropianie tak, aby się nie wypaczyły i nie porysowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts