Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wieniec nad stropem czy odwrotnie?

Recommended Posts

http://images23.fotosik.pl/13/5e89eb5829f21fa4.png

Obrazek dotyczy domu parterowego z:

- poddaszem nieużytkowym obecnie, ale z możliwością użytkowania w przyszłości,

- ceramicznym pokryciem dachu,

- ścianami ceramicznymi

- stropem żelbetowym

Proszę o poradę konstruktorów lub znających zagadnienie.

Które rozwiązanie i dlaczego, z pokazanych na obrazku, jest bardziej poprawne, jeśli chodzi o uwzględnienie statyki ścian przy nacisku na ściany pochodzącego od stropu i leżącego na nim dachu?

Moim - niedoświadczonym zdaniem - rozwiązanie B może spowodować w przyszłości, po rozbudowie domu i stworzeniu poddasza użytkowego, taki nacisk na ścianę, że nastąpi jej spękanie od strony wewnętrznej.

Zapraszam do dyskusji.

Lepszym rozwiązaniem jest wersja A ponieważ strop leży na wieńcu . Zapewnia to że nacisk stropu na ściany jest równomierny. Rozwiązanie B jest mało logiczne bo ponad stropem są już znacznie mniejsze siły. Chyba że chodzi o drugi wieniec pod więźbę ale tej nie narysowałeś. Pod więżbę jeśli są niskie ściany kolankowe mogą być tylko słupki np. co 1.5 m.

Już miałem pisać, że najlepiej to środkiem ale brzoza

mnie uprzedził i wyraził się najprecyzyjniej.

Wieńce służą głównie do spinania ścian po obwodzie - i stąd ich nazwa. Niejako przy okazji pomagają rozłożyć ewentualne punktowe obciążenia ścian pochodzące od konstrukcji powyżej. Przy stropie monolitycznym ma to mniejsze znaczenie bo on i tak w miarę równomiernie obciąża ściany. Ale przy wszelkiej maści dźwigarach jest to już bardzo ważne. Jeżeli ściany są np. z bk to taki dwuteownik jako dźwigar po obciążeniu może spowodować pęknięcie ściany.

Lepszym rozwiązaniem jest wersja A ponieważ strop leży na wieńcu . Zapewnia to że nacisk stropu na ściany jest równomierny. Rozwiązanie B jest mało logiczne bo ponad stropem są już znacznie mniejsze siły. Chyba że chodzi o drugi wieniec pod więźbę ale tej nie narysowałeś. Pod więżbę jeśli są niskie ściany kolankowe mogą być tylko słupki np. co 1.5 m.
Wykonawca chce przekombinować strop i stąd ten wątek. Na razie kończy stawiać ściany, ale widzę, że wszystko zmierza do wersji B, której nie chcę. Teraz jest weekend i telefon do niego nie odpowiada - nie wiem więc, co on kombinuje, ale staram się przygotować na rozmowę. Drugiego wieńca nie narysowałem w opcji A, bo w projekcie są właśnie słupki, o których piszesz. Podejrzewam, że wykonawca chciałby mieć dwa-w-jednym, czyli połączyć funkcję wieńca stropu i dachu i stąd pojawiła się w piątek na budowie wersja B. Zaskoczył mnie tym zupełnie :(

Górna część wieńca w poziomie stropu , czy cały wieniec jest w poziomie stropu to ju z zalezy od grubości stropu.
Czy mógłbym prosić o jaśniejszą odpowiedź, bo tej nie rozumiem. Strop ma mieć 14 cm grubości, a nad oknami są już nadproża porotherm. Ściana ma już 11 warstw Porotherm 30, a na niej leży warstwa K2, czyli razem 290 cm. Nie wszystkie ściany są jeszcze wymurowane.

Odliczając na podłogi 20 cm zostaje 270 cm, czyli tyle ile ma być, ale rozwiązanie B niepokoi mnie.

Wykonawca chce przekombinować strop i stąd ten wątek. Na razie kończy stawiać ściany, ale widzę, że wszystko zmierza do wersji B, której nie chcę. Teraz jest weekend i telefon do niego nie odpowiada - nie wiem więc, co on kombinuje, ale staram się przygotować na rozmowę. Drugiego wieńca nie narysowałem w opcji A, bo w projekcie są właśnie słupki, o których piszesz. Podejrzewam, że wykonawca chciałby mieć dwa-w-jednym, czyli połączyć funkcję wieńca stropu i dachu i stąd pojawiła się w piątek na budowie wersja B. Zaskoczył mnie tym zupełnie :(

Coś w rodzaju wersji B jest stosoowane gdy są duże siły rozporu i dodatkowo równomiernie rozłozone - np. ja przy płytach YTONG albo żelbetowych płytach przez niektórych zwanych "trumnami" - wada to znacznie większy koszt.

Coś w rodzaju wersji B (...) wada to znacznie większy koszt.
Dlaczego wersja B ma mieć większy koszt od wersji A skoro na rysunku element na szaro jest obrócony dokładnie o 180° ?

Według mnie, po postawieniu jeszcze ściany kolankowej, a w niej słupków pod murłaty - to koszt wersji A byłby większy.

Wybaczcie, ale nie bardzo rozumiem. Dlaczego takie pytania pojawiają się na formum ? Przecież jest projekt, który został opracowany przez konstruktora w tej części, czyż nie ? Na straży projektu i poprawności wykonywanej konstrukcji stoi kierownik budowy, który musi !!! wiedzieć jak się wykonuje konstrukcję stropu i wieńca i odpowiada za to, żeby się wszystko trzymało jak należy. Jeśli nie mamy pewności co do kwalifikacji kierownika to najlepiej go jak najszybciej zmienić.

Moim zdaniem to nie jest temat do rozważania przez forumowiczów (z całym szacunkiem dla ich doświadczenia). Jest mnóstwo mniej krytycznych szczegółów, które kierownik często zostawia do decyzji inwestora czy też wykonawcy, ale nie konstrukcja !!!

Pozdrawiam,

Robert

Na straży projektu i poprawności wykonywanej konstrukcji stoi kierownik budowy
Zgadza się! Ale dziś jest niedziela i K.B. i wykonawca mają wolne, a ja przygotowuję się do poniedziałkowej z nimi rozmowy, bo ściany urosły za bardzo. Ot tyle w temacie.

Coś w rodzaju wersji B (...) wada to znacznie większy koszt.
Dlaczego wersja B ma mieć większy koszt od wersji A skoro na rysunku element na szaro jest obrócony dokładnie o 180° ?

Według mnie, po postawieniu jeszcze ściany kolankowej, a w niej słupków pod murłaty - to koszt wersji A byłby większy.

Daltego,że w wersji A zwykle stosuje się wieniec plus trzpienie żelbetowe a w wersji B jes wieniec z żelbetową ścianka quasi-kolankową - przynajmnij o takiej ja pisałem wersji - chyba,że wykonasz analogicznie do a , z trzpieniami żelbetowymi.

Dziękuję wszystkim za dyskusję. :D

Dziś została podjęta decyzja o wariancie A, gdyż taki jest w projekcie. K.B. zakwestionował wariant B, który określił jako basen. Wykonawca zdejmuje więc jedną, wewnętrzną warstwę cegły pozostawiając drugą jako osłonę termiczną wieńca. Ściana wróci do planowanej wysokości, gdyż w innym przypadku "znacząco" zmieniłby się projekt, czego K.B. nie akceptuje.