stefbud 07.07.2003 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2003 Podzielcie się doświadczeniami jak prowadziliście przez fundamenty przewody instalacyjne, wodno-kanalizacyjne i elektryczne. Instalacje będę robił później. Czy wylewając ławy, wcześniej pod nią zakopać rurę wodociągową i po zewnętrznej stronie zostawić w ziemi zwój rury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Ar 10.07.2003 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2003 U mnie przed wylaniem ław, pod nimi położono rurę doprowadzającą wodę natomiast w połowie ławy położono rurę do kanalizacji (sredn. ok. 15 cm) i zalano ją betonem. Ta rura pozoli na uniknięcie kucia ławy przy zakłądaniu właściwej instalacji kanalizacyjnej.Powodzenia Ar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 10.07.2003 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2003 Mam fundamenty z bloczków batonowych. Ponieważ w moim projekcie nie było zaznaczonych przyłączy to zrobiłem ksero planu fundamentów i na nim narysowałem drogi jakimi chcę poprowadić media. Kupiłem rury kanalizacyjne fi 160 na kanalizację, fi 200 na doprowadzenie powietrza i miałem rury aluminiowe fi ok 100 na przepusty elektryczny i gaz. Podczas murowania rury te obmurowano mi i odpadnie problem kucia. Tylko przed zasypaniem fundamentów trzeba wbić kołki by zaznaczyć miejsca gdzie zoztały zrobione przepusty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRom 10.07.2003 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2003 A u mnie nie było wiadomo co gdzie.Przyszedł majster z pomocnikiem i młotem Hilti i poprzekuwał tam gdzie trzeba, 3 godzinki i po zawodach.Fyndament 45 cm szeroki:).Fakt spocił się przy tym, ale to nie moja broszka, wliczone w cenę instalacji.Aha cena nnie była by niższa jakby kucia nie było.Myslę , że to bez różnicy jak i kiedy byleby dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
McLim 10.07.2003 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2003 Ja konsultowałem się z fachowcem, który u mnie będzie robił instalacje. Pytałem jakie przepusty zostawić i gdzie. On na to, że dla wody się nie opłaca, bo można się podkopać pod fundamentem, elektryka to w ogóle nie ma problemu bo się wierci, a gaz prawnie nie może iść w fundamentach tylko po wierzchu. Ostatecznie stanęło na tym, że muszę zostawić w fundamencie tylko otwór na wyjście kanalizacyjne (40 cm poniżej gruntu).I tak też zamierzam zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drozdek 14.07.2003 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 moim zdaniem zrób przeloty, daj rurę do wodociągu, do kanalizacji, resztę zwiń lub zakończ stosowną zaślepką... to naprawdę niewiele kosztuje, zrobić będziesz musiał tak czy inaczej, a zapewniam, że teraz zrobisz to o wiele mniejszym nakładem pracy (wiem z autopsjii).... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts