Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instalacje stanu zerowego

Recommended Posts

Gość Ar

U mnie przed wylaniem ław, pod nimi położono rurę doprowadzającą wodę natomiast w połowie ławy położono rurę do kanalizacji (sredn. ok. 15 cm) i zalano ją betonem. Ta rura pozoli na uniknięcie kucia ławy przy zakłądaniu właściwej instalacji kanalizacyjnej.

Powodzenia Ar.

Mam fundamenty z bloczków batonowych. Ponieważ w moim projekcie nie było zaznaczonych przyłączy to zrobiłem ksero planu fundamentów i na nim narysowałem drogi jakimi chcę poprowadić media. Kupiłem rury kanalizacyjne fi 160 na kanalizację, fi 200 na doprowadzenie powietrza i miałem rury aluminiowe fi ok 100 na przepusty elektryczny i gaz. Podczas murowania rury te obmurowano mi i odpadnie problem kucia. Tylko przed zasypaniem fundamentów trzeba wbić kołki by zaznaczyć miejsca gdzie zoztały zrobione przepusty.

A u mnie nie było wiadomo co gdzie.Przyszedł majster z pomocnikiem i młotem Hilti i poprzekuwał tam gdzie trzeba, 3 godzinki i po zawodach.Fyndament 45 cm szeroki:).Fakt spocił się przy tym, ale to nie moja broszka, wliczone w cenę instalacji.Aha cena nnie była by niższa jakby kucia nie było.Myslę , że to bez różnicy jak i kiedy byleby dobrze.

Ja konsultowałem się z fachowcem, który u mnie będzie robił instalacje. Pytałem jakie przepusty zostawić i gdzie. On na to, że dla wody się nie opłaca, bo można się podkopać pod fundamentem, elektryka to w ogóle nie ma problemu bo się wierci, a gaz prawnie nie może iść w fundamentach tylko po wierzchu. Ostatecznie stanęło na tym, że muszę zostawić w fundamencie tylko otwór na wyjście kanalizacyjne (40 cm poniżej gruntu).

I tak też zamierzam zrobić