Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZWECJA,DANIA(KOPENHAGA)-KTO BYŁ PROSZĘ O RADĘ!!!!!!

Recommended Posts

Witam,

Zmienna-To my będziemy wcześniej,gdyż prom z Gdańska mamy 18 lipca,więc jak wrócę to ja napiszę jak było:)

Jose33-masz rację,z tym Forum dla Polonii może być dobry pomysł.

Mały-miała być Nowegia,ale w międzyczasie dowiedzielismy się,iz będziemy rodzicami,więc za długo w aucie młodej mamusi nie wypada przebywać.

Co do Danii-to ja nie mogę się doczekać,by spróbować w Kopenhadze ichniejszych kanapek.Słyszałem tylko,że w Skandynawii trzeba uważać na prędkość,bo nie opłaca się tam dostać mandatu.

Pozdrawiam

Michał

Witam.

Będzie Szwecja bo plan mamy taki by z Gdańska kierować się do Szwecji(mamy już prom wykupiony),póżniej przez Szwecję do Danii,z Dani przezmNiemcy do Polski.Oczywiście nic nie planowane,czyli tam gdzie będzie fajne będziemy dłużej,tam gdzie nie tylko nocleg.

Pozdrawiam

Michał

Hej,

na pewno godne polecenia jest wlasnie przejazd mostem z Malmo do Kopenhagi, choc dopiero przeprawienie sie mostem przez Wielki Belt (z Zelandii na Fionie) robi wrazenie (most ma 18km). W Kopenhadze warto spedzic minimum dwa dni. Polecam przejazdzke tramwajem wodnym (jest kilka linii turystycznych, w kazdym tramwaju przewodnik). Koniecznie zahaczcie o Christianie, przespacerujcie sie po Stroget, Nyhavn.

Poza Kopenhaga miasteczka sa bardzo spokojne i zyja troche wiejskim rytmem. Nie wiem, ile macie czasu, ale fantastyczne widoki sa z klifow na wyspie Mon, poza tym warto zobaczyc miasto Arhus i potem kierowac sie na sama polnoc Danii - obowiazkowo! Sa tam najdziksze tereny oddzielone od reszty polwyspu wrzosowiskami i ksiazycowym krajobrazem - Skagen. Tam warto pojechac az do Grenen - miejsca, gdzie lacza sie Morze Polnocne z Baltyckim i mozna stac jedna noga w Baltyku, a druga w Polnocnym 8) Poza tym swietny klimat w Rabjerg Mile (wielka wydma), Stare Skagen (Gamle Skagen). Moze warto sie zastanowic nad tym powrotem przez Niemcy? W sumie malo ciekawe krajoznawczo :wink: - no limits na autostradach, za to na odcinku w PL koszmar :evil: , moze lepiej przeprawic sie (po dojechaniu na polnoc Danii - co goraco polecam) z Frederikshavn do Goteborga? I powrot znow do Gdanska - bo jazda do W-wy od granicy z Niemcami, albo ze Swinoujscia (tam doplywa prom z Kopenhagi) to masakra.

Z szybka jazda w Danii rzeczywiscie trzeba uwazac - mimo, ze drogi sa fantastyczne - 110km/h i raczej nie szybciej (spotykalam sie z opiniami, ze autochtoni potrafia zadzwonic z samochodu na policje, gdy widza kierowce przekraczajacego predkosc).

Innym siwetnym rozwiazaniem jest tez Bornholm, choc to zdecydowanie na rowerze (to raczej teraz nie dla Was :wink: ). Dania w pigulce :D

• 4 years później...

To ja też proszę o radę.. no w sumie jesteśmy już zdecydowani na wycieczkę z Unity Line ale jeszcze do końca nie jestem pewna kierunku. Generalnie mają do dyspozycji całą Skandynawię ale w Kopenhadze proponują wraz z lunaparkiem co myślicie?

http://www.unityline.pl/oferta/oferta_dla_ciebie/wycieczki_do_skandynawii/kopenhaga-i-park-rozrywki-bakken