Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolejność wykonczenia

mk27

Recommended Posts

witam

mam takie pytanie w jakiej kolejności wykańczalibyście wnetrze mieszkania ???

tzn:

- podłogi w pokojach polaczenie parkietu tradycyjnego z jesionu z gresem polerowanym na obrzezach pokojów, aneks kuchenny z gresu salon parkiet, oraz hol z gresu polarowanego

- drzwi wewnetrze

- kuchnia z jakims rozwiązaniem oddzielenia aneksu od salonu prawdopodobnie cos w stylu takiego barku (meble z agd)

- lazienka od podstaw (podwieszany wc, kabina prysznicowa zlew, moze jakies poleczki z karton gipsu)

Wydaje mi sie ze najpierw parkiet, pozniej dopiero gres, drzwi wewnetrze i kuchnia, a lazienka oczywiscie w miedzyczasie

pozdrawiam i prosze o jakies sugestie

czy taka kolejność polozenia gresu nie spowoduje roznicy poziomow parkietu i gresu ???, parkiet ma wkoncu 22 mm a gres kolo 8 mm. Lepiej byloby dopasowac oba elementy w odrotnej kolejnosci ukladania. I dodatkowo gres mozna uszkodzic podczas ukladania parkietu ???

Jak pokażesz plytkarzowi parkiet (albo chociaż podasz jego grubość) to powinno być bez problemu (pod warunkiem dobrego płytkarza:)) Raczej się nie spotkałam, aby ktoś robił gres przed parkietem.

A co do drzwi, to ja bedę miała po parkiecie, ale szerokość futryn jest na wymiar ściany, nie wiem, czy nie trzeba montować futryn przed parkietem jeżeli sa węższe niż ściana.

• 9 months później...
czy najpierw wykańcza się ściany czy montuje drzwi wewnętrzne?

Ja kupowałam dom od developera i miał być oddawany do wykończenia z drzwiami wewnętrznymi i schodami. Myślę więc, że jak najbardziej można wykańczać po wstawieniu drzwi.

Jednak my robilismy ściany przed montażem drzwi, bo wiadomo, że drzwi trzeba okleić, pilnować majstrów, żeby nie zniszczyli... A tak - weszliśmy z wykończeniówką wcześniej, a na sam koniec developer montował drzwi...

Jak dla mnie tak jest lepiej...

ja też mam pytanie - drzwi zewnętrzne. Planowałam je wstawiać z ociepleniem w maju. Ale przyszło mi przełożyć ocieplenie na inny termin, może nawet na wrzesień a poprawki tynkarskie i malowanie będę robić pod koniec maja.

Czy muszę wstawię wtedy drzwi zewnętrzne? I tynkarz od wewnątrz mi ładnie je wykończy. Tylko ze będę chciała drzwi drewniane i boje sie że będą poniewierane przez kolejne ekipy.... :evil:

czyli kiedy najlepiej drzwi zewnętrzne?