Szadam 02.03.2002 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2002 Koszty energii rosną. Jak zapytałem o tanie grzanie węglem to ekolodzy stwierdzili, że to smierdzący temat.Buduję dom i CO traktuję jako kwestię otwartą. Przy tanim kredycie z BOŚ może pompa cieplna ma sęs? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr 02.03.2002 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2002 Porozmawiaj o tym z ludźmi od klimatyzacji. Z tego co ja wiem to dobry pomysł ale tylko na okresy przejściowe czyli wisna/jesień zimę będzie chodziła non stop i nie wiem na jak długo starczy jej sił.Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziel 02.03.2002 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2002 Czytałem kiedyś porównanie grzania pompą ciepła kontra kocioł gazowy na gaz ziemny. Założono te same wydajności ciepła.Przy temp. zewnętrznej do -5 st C pompa ciepła zużywała prąd o wartości równej wartości gazu.Poniżej tej temperatury gaz okazuje się tańszy, powyżej zaś górę bierze pompa ciepła. Konkluzja była taka, że pompa ciepła lepiej sprawować się będzie w łagodnym klimacie.Koszt inwestycyjny pompy ciepła wraz z instalacją zakopaną w ogródku jest 3 razy wyższy od kosztu kotłowni gazowej z przyłączem. Potencjalna awaryjność pompy ciepła też wydaje się wyższa.Dopóki więc przepisy czy też warunki zabudowy nie zabraniają zastosowania kotła na paliwo stałe, polecam ci kocioł c.o. na węgiel z atestem ekologicznym, oraz wykonanie komina w sposób umożliwiający zastosowanie w przyszłości alternatywnego paliwa.Pompę ciepła lepiej pozostawić w sferze ciekawostek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 03.03.2002 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2002 DziękiAziel - tak też myślałem. Nowości jest dużo. Trudno nabrać przekonania do nowinek, których do dziś nikt nie dotykał, nie sprawdził. Pompy nawet dobrych firm też mogą sprawić problemy.Z mojego doświadczenia, to po 5 latach każda rzecz może odmówić posłuszeństwa.W projekcie mojego domu przewidziałem właśnie taki wielofunkcyjny komin.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts