Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC rurowe - układ meandrowy a Tichelmanna - ciśnienia ...

Recommended Posts

Próbuję wyznaczyć optymalny układ położenia rur do GWC. Rozwiązania jakie wchodzą w grę to albo meander albo Tichelmann. I tutaj wykorzystuję do obliczeń program firmy REHAU. On mi niby wszystko oblicza, ale...

Dla Tichelmanna i 5 odcinków po 18m każdy wychodzą następujące dane:

- prędkość przepływu powietrza - 0,59 m/s

- spadek ciśnienia - 15,1 Pa

- roczny czas pracy - 46,14 -

- wydajność instalacji - 18,98 %

Dla meandrowego układu:

- prędkość przepływu powietrza - 3 m/s

- spadek ciśnienia - 74,9 Pa

- roczny czas pracy - 11,72 -

- wydajność instalacji - 25,33 %

Mam takie pytanko. Wszędzie gdzie conieco poczytałem wychodzi, że najlepsze są rurowce w układzie Tichelmanna (o ile ma się na nie miejsce). Do tego można doczytać że najlepiej jak prędkość przepływu powietrza oscyluje w granicach 3 m/s. I teraz mam taką zagwozdkę. Meander wyliczony jest na większą sprawność i uzyskuje tą porządaną prędkość przepływu powietrza, w czym niby ten Tichelmann ma być od niego lepszy? Może program Rehau jest sknocony? Myślałem od zawsze że będę bydował 100 metrowego Tichelmanna, ale teraz nie wiem czy nie lepiej przerzucić się na meandrowy układ. Macie jakieś pomysły, co lepeij jednak zrobić?

Próbuję wyznaczyć optymalny układ położenia rur do GWC. Rozwiązania jakie wchodzą w grę to albo meander albo Tichelmann. I tutaj wykorzystuję do obliczeń program firmy REHAU. On mi niby wszystko oblicza, ale...

Dla meandrowego układu:

Mam takie pytanko. Wszędzie gdzie conieco poczytałem wychodzi, że najlepsze są rurowce w układzie Tichelmanna (o ile ma się na nie miejsce). Do tego można doczytać że najlepiej jak prędkość przepływu powietrza oscyluje w granicach 3 m/s. I teraz mam taką zagwozdkę. Meander wyliczony jest na większą sprawność i uzyskuje tą porządaną prędkość przepływu powietrza, w czym niby ten Tichelmann ma być od niego lepszy? Może program Rehau jest sknocony? Myślałem od zawsze że będę bydował 100 metrowego Tichelmanna, ale teraz nie wiem czy nie lepiej przerzucić się na meandrowy układ. Macie jakieś pomysły, co lepeij jednak zrobić?

Pytanie co to jest - roczny czas pracy i wydajność instalacji?

Ciśnienie i prędkość są liczone poprawnie, ale żeby ocenić pozostałe dwa parametry trzeba wiedzieć co one oznaczają.

Dla meandrowego układu:

Pytanie co to jest - roczny czas pracy i wydajność instalacji?

Ciśnienie i prędkość są liczone poprawnie, ale żeby ocenić pozostałe dwa parametry trzeba wiedzieć co one oznaczają.

Cytat z pliku pomocy:

"Roczny czas pracy określa stosunek wydajności cieplnej do zastosowanego wentylatora."

Cytat z pliku pomocy:

"Roczny czas pracy określa stosunek wydajności cieplnej do zastosowanego wentylatora."

Co ma piernik do wiatraka ? :lol:

Podaj namiary na ten program Rehau.

Przecież sam się pytałeś o znaczenie dodatkowych pozycji.

Tuatj link do programu:

http://www.rehau.pl/45F80B5877DF369BC12571260047A5FE.shtml

zakładka oprogramowanie

Co do GWC to mam/miałem zamiar ułożyć Tichelmanna 5 odcinków po 18 metrów [lub 7, 8 po 12metrów] (koszt rury to około 20pln za metr). Miało to niby wystarczać dla domu o powierzchni 175mkw. Niestety te prędkości przepływów wyczytane z "mądrych" gazetek mnie dobiły. Możecie polecić co niby będzie lepsze dla domu 175 mkw i kubaturze 520 m3?

Nie mam pretensji do Ciebie, tylko do opisu tej wartości w programie.

Prawdę mówiąc nie wiem do czego taki parametr miałby służyć.

Program ściągnąłem. Pozwala na wyciągnięcie ciekawych wniosków...

Układ Tichelmanna w porównaniu z meandrowym daje przy tym samym przepływie całkowitym mniejszy spadek ciśnienia. Do jego obsługi potrzeba więc wentylatora o mnijszej mocy. Wadą jest skomplikowanie układu (dodatkowe rozdzielacze).

Wydajnosci cieplne (chłodnicza latem i grzewcza zimą) obu układów są zbliżone (przy tej samej łacznej długości rur i tej samej odległości między rurami.

Właśnie w piątek będę zakopywał mojego rurowca w układzie Tichelmanna (2 odcinki rury fi160 po 54mb). Grunt to ciężka i mokra glina. Wysoki poziom wód gruntowych wiosną. Chcę to zrobić w jednym wykopie o szerokości 90cm (taką największą łyżkę ma mój koparkowy). Co będzie oznaczało że odstęp między rurami wyniesie około 60cm. Wiem że to nie rewelacyjnie ale daję dwa odcinki ze względu na mniejszą średnicę rur niż chciałem a nie chcę zwiększać prędkości przepływu - jeżeli chodzi o wymianę ciepła to już pojedynczy odcinek zapewnia mi sporo. Dajcie znać czy Waszym zdaniem jednak warto robić większy wykop - a tego chciałem uniknąć bo koszty i demolka.

A jakieś głębsze przemyślenia odnośnie prędkości przepływyu powietrza?

Jak widzicie instalacje Tichelmanna o max długości jednego odcinka 15m i w zależności od akceptowalnej wydajności instalacji ilości odnóg? Czy meander przy tych samych długościach odcinka nie będzie najzwyczajniej lepszym rozwiązaniem. Chodzi mi głównie o porównanie dwóch układów i próbę obrony krążącej tezy o wyższości układu Tichelmanna nad innymi.

Właśnie w piątek będę zakopywał mojego rurowca w układzie Tichelmanna (2 odcinki rury fi160 po 54mb). Grunt to ciężka i mokra glina. Wysoki poziom wód gruntowych wiosną. Chcę to zrobić w jednym wykopie o szerokości 90cm (taką największą łyżkę ma mój koparkowy). Co będzie oznaczało że odstęp między rurami wyniesie około 60cm. Wiem że to nie rewelacyjnie ale daję dwa odcinki ze względu na mniejszą średnicę rur niż chciałem a nie chcę zwiększać prędkości przepływu - jeżeli chodzi o wymianę ciepła to już pojedynczy odcinek zapewnia mi sporo. Dajcie znać czy Waszym zdaniem jednak warto robić większy wykop - a tego chciałem uniknąć bo koszty i demolka.

Patrząc na wyliczenia programu Rehau to dla fi 200 (minimalna możliwa wartość) dla Tichelmanna dostaniesz (III strefa klimatyczna - gleba gliniasta o wilgotności 36 % - kubatura 520 i wymiana 0.5):

- minimalna temperatura wylotowa - 1.7 stopni C

- ciepło doprowadzone - 2158,4 kWh/a

- ciepło odprowadzone - 70,5 kWh/a

- doprowadzone ciepło netto - 2087.9 kWh/a

- prędkośc przepływu powietrza - 1,3 m/s

- spadek ciśnienia - 19,1 Pa

- roczny czas pracy - 57,84 -

- wydajność instalacji - 26,92 %

a dla meandra przy tych samych danych i dwóch nitkach po 54metry dostajemy odpowiednio:

- minimalna temperatura wylotowa - 2,4 stopni C

- ciepło doprowadzone - 2269,9 kWh/a

- ciepło odprowadzone - 74,2 kWh/a

- doprowadzone ciepło netto - 2195,7 kWh/a

- prędkośc przepływu powietrza - 2,7 m/s

- spadek ciśnienia - 65,1 Pa

- roczny czas pracy - 16,03 -

- wydajność instalacji - 29,50 %

Co powiecie na porównanie wyników i powyższe obliczane dane? Jakie byście sugerowali wartoiści brzegowe, które muszą być spełnione dla parametru prędkośc przepływu powietrza i spadku ciśnienia?

Właśnie to chciałem uzyskać kładąc dwie nitki - wolniejszy przepływ powietrza i mniejsze opory. Zyski cieplne są porównywalne.

A czy prędkośc przepływu powietrza rzędu 1,3 nie będzie za niska? Jaka jest wartośc optymalna, bo jak widzę po "prasie" to 3 m/s a 1,3 to już ciut dużo mniej.

Właśnie to chciałem uzyskać kładąc dwie nitki - wolniejszy przepływ powietrza i mniejsze opory. Zyski cieplne są porównywalne.

A czy prędkośc przepływu powietrza rzędu 1,3 nie będzie za niska? Jaka jest wartośc optymalna, bo jak widzę po "prasie" to 3 m/s a 1,3 to już ciut dużo mniej.

Im szybciej powietrze poleci tym mniej odbierze temp. z rur. Poza tym 3m/s w instalacji wentylacyjnej to już granica powyżej której będzie robiło się głośno. Ja dla max wydajności mam zaprojektowaną instalację na ciut. powyżej 3m/s.

Właśnie cieszę się że powietrze poleci wolniutko. To nie będzie 1,3 tylko trochę szybciej bo rury mam fi160 a nie fi200 ale generalnie ma iść powoli. Szukam teraz cichego wentylatora na fi200 który będzie kręcił się powoli a na max obrotów będzie dawał tylko 600m3/h

Jak już napisano wyżej im mniejsza prędkość tym skuteczniejsza wymiana ciepła z gruntem (przy tej samej długości rur w wymienniku i tej samej ich średnicy).

Dlatego warto wykonać wymiennik w układzie Tichelmanna - pozwala on uzyskać podobną wydajność cieplną wymiennika przy mnijszych oporach.

Warto też zastosować większe ilości rur o minieszej średnicy, np. zamieniając 20 m pojedyńczej rury fi 200mm na 80m rur fi 100 w układzie Tichelmanna z 4 gałęziami otrzymamy podobne opory przepływu (ten sam przekrój łaczny rur), ale powierzchnia wymiany z gruntem będzie dwukrotnie większa (dla rur fi 200 12,57 m2, dla rur fi 100 25,14 m2).

No i istotna jest też odległość między rurami - im większa tym mniejszy wzajemny wpływ rur. Jako minimum przyjmuje się odległość 1 m.

No to np. taki : EBM R3G 220 AD 11-02. On ma max 900m3/h ale dla normalnych warunków pracy (spręż) około 650m3/h. Jest jeszcze wersja mniejsza o oznaczeniu 195 . Oczywiście wszystko zależy od warunków i założeń oraz kwoty przeznaczonej :wink:

Dzięki Mice - teraz tylko sobie wygooglam co to za cudo i za ile. Jak to dobrze zapytać bo ja rozważałem jak na razie Dospela.