Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wkurza mnie przelewająca się woda przez rynny

Recommended Posts

Spadek dachu 39st, dachówka no i przy łagodnym deszczyku jest wszystko ok, natomiast przy konkretnej ulewie - a ostatnio to tylko takie są - spora część wody z dachu przelatuje nad rynną. Stwierdziłem, że rynny są za bardzo schowane pod dachówkami i dlatego tak się dzieje. Gdy wezwałem dekarzy którzy to wykonywali powiedzieli że tak ma być, gdyż przy braku śniegołapów rynny celowo "chowa" się pod dachówke aby w zimie nie zerwał ich śnieg. Skutkiem tego jest zawsze taki efekt jaki opisałem

Co Wy na to? Tak ma być czy nie?

Właśnie ostatnio przerabiałam problem rynien...

Sprawdź przede wszystkim:

Ile masz rynien na cełej połaci dachu?

Mój kierwonik budowy obawiał się przelewania wody przez rynny, bo mam tylko 2 na dach 250 m2, ale zbiera wodę ładnie... Uff!

Sugerował, że jeśli woda będzie przelewała się przez rynny trzeba zrobić kosze (takie zbiorniki) pod lejem spustowym i to załatwiłoby problem.

Jaki mają przekrój Twoj rynny - może trzeba będzie wymienić standardowe 90-ki na 110-ki? Jaki to system?

Spadek dachu 39st, dachówka no i przy łagodnym deszczyku jest wszystko ok, natomiast przy konkretnej ulewie - a ostatnio to tylko takie są - spora część wody z dachu przelatuje nad rynną. Stwierdziłem, że rynny są za bardzo schowane pod dachówkami i dlatego tak się dzieje. Gdy wezwałem dekarzy którzy to wykonywali powiedzieli że tak ma być, gdyż przy braku śniegołapów rynny celowo "chowa" się pod dachówke aby w zimie nie zerwał ich śnieg. Skutkiem tego jest zawsze taki efekt jaki opisałem

Weź pistolet i zastrzel takich dekarzy . Kompletnie się nie znają . Ja mam rynny montowane co 30 cm na hakach i żadne sniegi ich nie urwały . Dekarz zrobił odbiór chodząc w rynnie w te i nazad a ważył ze 100 kilo .

Weź pistolet i zastrzel takich dekarzy . Kompletnie się nie znają . Ja mam rynny montowane co 30 cm na hakach i żadne sniegi ich nie urwały . Dekarz zrobił odbiór chodząc w rynnie w te i nazad a ważył ze 100 kilo .

To Ty powinieneś zastrzelic tego dekarza - kto chodzi po rynach?? :o :o Pomijam już sprawę wytrzymałości - nie wierzę by haki wytrzymały te 100kg nawet kaby były montowane gęściej.

Rynny chowa się pod dachówkę, jednak powinny być wtedy większe średnice - np. w instrukcji Braasa piszą, że pierwsza dachówka musi być przynajmniej w 1/3 rynny a blacha okapowa dochodzić do połowy.

Podejrzewam, że autorowi wątku dekarze zamontowali 90-ki zamiast 130 i taki efekt.

Rynny nie mogę za mocno wystawać bo jesli się nie oberwą to mogą po kilku zimach się ugiąć. Nie trzeba mieszkać w górach. Ostatnia zima była łagodna, ale wcześniejsza dała nam popalić. Przypomnijcie sobie ile było śniegu na dachu i jak potrafił pieknie schodzić niekiedy całymi połaciami. Taki śnieg ma swoją masę i potrafi wywrzeć odpowiedni nacisk na rynnę.

Przy ulewnym deszczu istnieje duże prawdopodobieństwo na przelanie. Jeśli to następuje to należy zagęścić rury spustowe lub zwiększyć średnice rynien i rur. Jednak jesli woda się nie przelewa tylko "przeskakuje" przez rynnę to tu nie pomoże powyższe rozwiązanie. Podobnie dzieje się przy koszach gdzie naraz spływa spora ilość wody i tu najczęściej następuje przelanie. Na to można częściowo zaradzić przez stosowanie osłon montowanych na rynnę. Ja mam takie i spisują się całkiem dobrze - fotka w dzienniku.

Więc tak:) rynny też mam Galeco stal, 130mm, haki co 50cm, rynny są zamontowane zgodnie z zaleceniami producenta, jedyna rzecz do której można się doczepić to zbyt duże spadki ale to napewno nie powoduje tego problemu o którym pisałem. Niektórzy chyba nie zrozumieli o co chodzi bo pewnie ciut nie jasno napisałem z tą pzrelewającą się wodą. Woda nie przelewa się dlatego że rynna jest pełna wody tylko w momencie gdy dużo wody pędzi z dachu jej część "przelatuje" nad krawędzią rynny. Nie ma natomiast problemu z przepustowością itd. Rynny są schowane mniej więcej w 2/3 pod dachówką ale linia dachu celuje wprost w zewnętrzną krawędź rynny. Pewnie nic na to nie poradzę bo każdy na budowie twierdzi że rynny są zamontowane dobrze i "niemożliwe że się woda przelewa". Niestety, żaden z fachowców nie pofatygował się przyjechać w czasie ulewy.

pozdrawiam

Ja mam rynny Galeco, haki co ok 40 cm i ja ważący 70 kg stawałem na rynnie aby sie wyspinać na dach i nie zrobiło to na niej wrażenia :))

70 kg w porównaniu z masą śniegu na dachu do pestka.

jak wygladaja uszkodzone sniegiem "wysoko" montowane rynny ?

nigdy jeszcze nie widzialem , a zawsze chodze z wysoko podniesiona glowa .... takie zboczenie zawodowe :roll: