Anisia3 01.07.2007 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 Tak pięknie pachną kwitnące lipy, że pomyślałam sobie - dobrze byłoby mieć taką nawet malutka u siebie w ogródku. Ale jakoś nie widziałam nigdy lip w sprzedaży w sklepach ogrodniczych. Skąd wziąć małe drzewko?I kiedy najlepiej zasadzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paskud 01.07.2007 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 sadzić można zawsze.. jeśli rośnie w doniczce, jeśli lipkę gdzieś wykopiemy to wiosna lub jesień z przewaga wiosny a co do zakupu, to niestety lipy zazwyczaj występują w postaci dużych drzew 1,5-2m wys i nie ma co ukrywać dosyć drogich przez to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 01.07.2007 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 tzn. że muszę skądś wykopać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 02.07.2007 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Anisia, mam 3 lipy /duże/ przy domu pachnieć - pachną, ale krótko za to długo, mniej więcej od połowy czerwca do końca jesieni jest duży bałagan, najpierw spadają takie żółte, suche "noski" i "ogonki z kuleczką" i tego jest MNÓSTWO codziennie trzeba grabić trawniki, a z grządek między kwiatkami /i na kwiatkach/ wybierać ręcznie wszędzie jest żółto a potem dochodzą liście... ale wybór należy do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paskud 02.07.2007 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 jak to ładnie mówią: "Szukajcie a znajdziecie" nie twierdzę, że jest to nie realne, ale bynajmniej odrobinkę trudniejsze.. choć z drugiej strony to Kto nie lubi wyzwań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 02.07.2007 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Tak pięknie pachną kwitnące lipy, że pomyślałam sobie - dobrze byłoby mieć taką nawet malutka u siebie w ogródku. Ale jakoś nie widziałam nigdy lip w sprzedaży w sklepach ogrodniczych. Skąd wziąć małe drzewko? I kiedy najlepiej zasadzić? Anisiu, lipy są piękne, ale szkopuł w tym, że to wielkie drzewa i musisz pomysleć, czy jesteś przygotowana na to, że z "lipki" rosnącej sobie u ciebie gdzieś w ogródku wyrośnie ci olbrzymie drzewo - aż żal pomyśleć, że wtedy trzeba będzie zarządzić eksterminację, bo nic więcej ci nie urośnie pod nią. Dlatego mądrzy ludzie w zeszłym stuleciu sadzili te drzwa raczej w alejkach parkowych lub wzdłuż szos. Musisz pomyśleć perspektywicznie, czy tak wielkie drzewo nie będzie dla ciebie problemem - nie wiem jak wygląda procedura uzyskania pozwolenia na ścięcie dużego drzewa, które dla ciebie, a na pewno dla twoich potomków będzie nie lada problemem. Well, posadzić jest dużo łatwiej niż później z ciężkim sercem pozbyć się - to prawie jak ze zwierzęciem. Jeżeli kocha się drzewa. Może warto znaleźć sobie ładną lipę w pobliżu, zaadoptować ją dla siebie i podziwiać ... z daleka ? pozdrawiam szumiąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 02.07.2007 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 O miejscu dla niej to juz myślałam. Byłoby tuż przy siatce, a dom mam akurat w głębi działki. Śmiecenie też mogę przeżyć. No i połowa noskow spadałaby na ulicę ZAnimj ednak lipka urośnie to ja pewnie umrę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 02.07.2007 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Mam 2 lipy obok domu. Mają po 3 lub 4 lata (tak 80 - 100 cm wysokości). Ale na drugim końcu działki mam lipę kilkudziesięcioletnią. I dlatego te 2 w jesieni usunę. Źle wyrosły - w niedobrym miejscu. Szkoda, ze daleko mieszkasz, bo mogę je odstąpić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 02.07.2007 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Oj szkoda. Z Galicji ciągnąć lipę to nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 02.07.2007 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 a moja 4-letnia lipke co roku jakies paskudztwo zzera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 02.07.2007 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Lipy mozna "prowadzić" i kształtowac (przy pewnych ograniczeniach, ale jednak można). Moją lipę też coś zżera (wiosną malutkie czarniutkie gąsienice, a teraz to chyba te obrzydliwe chrząszcze), szkoda mi jej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lili Lili 02.07.2007 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Ja kupiłam małą lipkę (ok. 1 m) w doniczce w sklepie ogrodniczym koło Żabiej Woli, więc bywają. To wcale nie takie wielkie drzewo, polecam uwadze kilkudziesięcioletnią aleję lipową w Al. Żwirki i Wigury w Warszawie. Śmiecenia się nie boję, bo mam hektary, a to się inaczej prowadzi niż trawniczek przed domem. Nie zastanawiaj się tylko kup sobie tę lipkę i sadź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 03.07.2007 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 Anisiu, mogę Ci podarować nawet kilkanascie samosiejek o wysokości do 1,5 m. Ale aby były takie jak moje (zobacz w awatarku) bedziesz musiała poczekać jakieś... 200 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 03.07.2007 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 Dlatego Tomku nie przeraża mnie jak ktoś tu pisał problem z wycinaniem potem drzewa, które za bardzo się rozrośnie. To już moje pra pra wnuki będą z tym miały problem. A czy taka lipka przeżyłaby podróż samochodem osobowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paskud 03.07.2007 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 po co sadzić drzewo z myślą, ale je kiedyś będziemy wycinać.. jeśli sadzić to tu gdzie będzie mogło rosnąć 200lat i osiagnąć 25metrów szerokości, wtedy ten problem znika... a w małym ogródku małe drzewka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 03.07.2007 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 tak wygląda mój "zalipiony" dom... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 03.07.2007 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 I pięknie elutku Ja mam wielkie śliwy przy domu i nie zamierzam ich wycinać, dopóki same rosną. A taka lipa to juz na pewno nie za mojego życia. I posadzę ją w końcu jak tylko gruzu z działki się pozbędę. Ale nie będzie przy samym domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 03.07.2007 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 Ale nie będzie przy samym domku. no i masz rację ja przy każdej burzy to się pod pierzynę chowam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 03.07.2007 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 Chyba też będę się musiała chować, bo nie tylko wielkie śliwy mam, ale i ogromnego modrzewia. Niestety, rośnie u sąsiadów, a przechyla się na moj dach i nie można go wyciąć. Urzędasy nie pozwalają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B.B. 04.07.2007 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Tak wygląda lipa 30 letnia http://images26.fotosik.pl/16/9851bd21e2d8f03cm.jpghttp://images30.fotosik.pl/16/81d3ef455386f973m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts