Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Marzy mi się lipa

Recommended Posts

Gość elutek

Anisia, mam 3 lipy /duże/ przy domu

pachnieć - pachną, ale krótko

za to długo, mniej więcej od połowy czerwca

do końca jesieni jest duży bałagan, najpierw spadają

takie żółte, suche "noski" i "ogonki z kuleczką"

i tego jest MNÓSTWO

codziennie trzeba grabić trawniki, a z grządek

między kwiatkami /i na kwiatkach/ wybierać ręcznie

wszędzie jest żółto

a potem dochodzą liście...

ale wybór należy do Ciebie :D

Tak pięknie pachną kwitnące lipy, że pomyślałam sobie - dobrze byłoby mieć taką nawet malutka u siebie w ogródku. Ale jakoś nie widziałam nigdy lip w sprzedaży w sklepach ogrodniczych. Skąd wziąć małe drzewko?

I kiedy najlepiej zasadzić?

Anisiu, lipy są piękne, ale szkopuł w tym, że to wielkie drzewa i musisz pomysleć, czy jesteś przygotowana na to, że z "lipki" rosnącej sobie u ciebie gdzieś w ogródku wyrośnie ci olbrzymie drzewo - aż żal pomyśleć, że wtedy trzeba będzie zarządzić eksterminację, bo nic więcej ci nie urośnie pod nią. Dlatego mądrzy ludzie w zeszłym stuleciu sadzili te drzwa raczej w alejkach parkowych lub wzdłuż szos. Musisz pomyśleć perspektywicznie, czy tak wielkie drzewo nie będzie dla ciebie problemem - nie wiem jak wygląda procedura uzyskania pozwolenia na ścięcie dużego drzewa, które dla ciebie, a na pewno dla twoich potomków będzie nie lada problemem.

Well, posadzić jest dużo łatwiej niż później z ciężkim sercem pozbyć się - to prawie jak ze zwierzęciem. Jeżeli kocha się drzewa.

Może warto znaleźć sobie ładną lipę w pobliżu, zaadoptować ją dla siebie i podziwiać ... z daleka ?

pozdrawiam szumiąco

Mam 2 lipy obok domu. Mają po 3 lub 4 lata (tak 80 - 100 cm wysokości). Ale na drugim końcu działki mam lipę kilkudziesięcioletnią. I dlatego te 2 w jesieni usunę. Źle wyrosły - w niedobrym miejscu. Szkoda, ze daleko mieszkasz, bo mogę je odstąpić.

Ja kupiłam małą lipkę (ok. 1 m) w doniczce w sklepie ogrodniczym koło Żabiej Woli, więc bywają. To wcale nie takie wielkie drzewo, polecam uwadze kilkudziesięcioletnią aleję lipową w Al. Żwirki i Wigury w Warszawie. Śmiecenia się nie boję, bo mam hektary, a to się inaczej prowadzi niż trawniczek przed domem. Nie zastanawiaj się tylko kup sobie tę lipkę i sadź.

Anisiu, mogę Ci podarować nawet kilkanascie samosiejek o wysokości do 1,5 m. Ale aby były takie jak moje (zobacz w awatarku) bedziesz musiała poczekać jakieś... 200 lat. :D