grzegorz_si 01.07.2007 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 Witam Mam wymurowane na poddaszu ścianki działowe z porothermu 11.5. Nie będzie nad mini stropu tylko sufit z regipsu.Jedna ze ścian chwieje się paskudnie. Jest ona przystawiona do ściany szczytowej ma wysokość 11 warstw przewiązana 4 krotnie (strzępie) ze ścianą nośną. Przewiązanie na wysokości 3, 5, i 11 warstwy. Ściana ma długość 3.8m i dochodzi do pionowego drewnianego słupa, przez co nie ma możliwości związania ją z drugiej strony z żadną inną ścianką.Jak złapię za górny narożnik tej ściany od strony słupa to mogę nią sobie ruszać. Ścianka paskudnie się chwieje.Co zrobić żeby ją usztywnić? Może nie ma się czym przejmować i sam tynk już zapewni stabilność?Czy można ją przymocować do drewnianego słupa???Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 02.07.2007 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 ja murowałem na poddaszu z BK 12 cm na klej , i też mimo prawidłowego przewiązania i zakotwienia , ściana się ruszała , troszkę się tym przejmowałem , więc zakotwiłem ją dodatkowo do komina i za pomocą szerokich kątowników na górze przymocowałem do jętek , nie wiem czy to dobrze, bo jednak to wszystko pracuje, ale po roku od wymurowania , nic się nie dzieje se ścianami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemoBDG 02.07.2007 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Witam Mam wymurowane na poddaszu ścianki działowe z porothermu 11.5. Nie będzie nad mini stropu tylko sufit z regipsu. Jedna ze ścian chwieje się paskudnie. Jest ona przystawiona do ściany szczytowej ma wysokość 11 warstw przewiązana 4 krotnie (strzępie) ze ścianą nośną. Przewiązanie na wysokości 3, 5, i 11 warstwy. Ściana ma długość 3.8m i dochodzi do pionowego drewnianego słupa, przez co nie ma możliwości związania ją z drugiej strony z żadną inną ścianką. Jak złapię za górny narożnik tej ściany od strony słupa to mogę nią sobie ruszać. Ścianka paskudnie się chwieje. Co zrobić żeby ją usztywnić? Może nie ma się czym przejmować i sam tynk już zapewni stabilność? Czy można ją przymocować do drewnianego słupa??? Pozdrawiam Do drewnianego słupa nie ma co kotwić, bo i tak inaczej on będzie pracował, a inaczej ściana. Najlepiej gdybyć mógł wykonać narożnik na końcu tej ścianki. Tradycyjne przewiązania między cegłami/pustakami najlepiej usztywnią ścianę. Przemyśl, może mała ścianka na 0,3-0,5m w ramach jakiegoś pomieszczenia pozwoli Tobie w ciekawy sposób zaaranżować wnętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts