KrzysiekSw 08.07.2003 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2003 Czy ktoś orientuje się jak to jest z budową na gruncie wydzierżawionym?Teściowie chcą wydzierżawić mi grunt na budowę domu.Czy podatek od darowizny nie będzie (w świetle aktualnych przepisów) za grunt z domem wyższy niż za sam grunt?Kiedyś, jak były jeszcze odpisy, teściowie proponowali mi taki układ, ale były rozbieżności w interpretacji przepisów - mogę sobie robić odliczenia, czy nie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myrmota 08.07.2003 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2003 A nie lepiej zawrzeć fikcyjną umowę kupna - sprzedaży. PCC wynosi tylko 2% a podatek od darowizn o wiele więcej. Ponadto jeśli wybudujesz się na dzierżawionym gruncie to jak pamietam z prawa cywilnego zgodnie z zasadą "superficies solo cedit" do własciciela gruntu należy budynek a tobie przysługuje tylko zwrot nakładów. Ponadto ewentualne sprawy spadkowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 08.07.2003 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2003 Przyznam, że i mi się to nie uśmiecha - ale w tej chwili niestety w grę wchodzi dzierżawa z opcją przepisania na własność. Ale co z podatkiem? - przy spadku płacę za działkę, czy działkę z domem? Może macie do polecenia jakiegoś prawnika w Warszawie (lub okolicach)?Już raz zniechęcono mnie do takiego budowania parę lat temu i przepadły mi odpisy - do dziś nie wiem czy postąpiłem słusznie, ale w urzędzie skarbowym pani powiedziała że mogą mi się dobrać do d....(a propos odpisów przy budowie na dzierżawionym gruncie). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 09.07.2003 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 Co, nikt się nie orientuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żaba1719499177 09.07.2003 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 Witaj,oczywiście w przypadku spadku czy też darowizny płacisz podatek od działki i od tego co na niej stoi.W twoim przypadku najlepiej gdyby teściowie zrobili darowiznę działki (póki jest pusta) np po połowie na ciebie i twoją żonę. Wtedy płacisz podatek od przekroczenia kwoty wolnej od opodatkowania (w zależności od stopnia pokrewieństwa). Jeśli cena rynkowa działki nie jest duża to nawet może nie będziesz w ogóle go płacił. Poniesiesz jedynie koszty notariusza. PzdrŻaba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiek 09.07.2003 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 Jest jeszcze jedna możliwość. Tylko nie wiem, czy to nie powinno być użyczenie gruntu a nie dzierżawa. Mając umowę użyczenia masz prawo starać się o pozwolenie na budowę na swoje nazwisko. Budowany dom rzeczywiście należy wtedy do właściciela gruntu, ale Ty możesz dochodzić zwrotu poniesionych kosztów (domyślam się, że wtedy spadek jest niższy o te poniesione koszty). Prawnikiem nie jestem, słyszałam tylko o takim rozwiązaniu. Swoje sprawy notarialne załatwiałam u pani notariusz w Otwocku. Zawsze byłam pełna podziwu dla jej zdrowego rozsądku i chęci rozwiązania problemu klientów. Przede wszystkim słucha na czym polega problem i stara się znaleźć wyjście zgodne z prawem, nawet jeśli sprawa jest nietypowa. Niestety trafiałam do niej z pamięci, jedyne co mi się majaczy, to to że ma na imię Barbara. Mając taki problem jak Twój, pewnie bym się do niej zgłosiła - ma obowiązek udzielić porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 09.07.2003 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 Dzięki!Kasiek, jak sobie przypomnisz nazwisko tej pani to daj mi znać - chciałbym mieć kontakt jednak do kogoś zaufanego. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiek 09.07.2003 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 KrzysiekSwStarałam się wysłać Ci namiary na priva, ale nie jestem pewna, czy mi się udało. Jeśli nic nie dojdzie, to może przyślij mi info mailem (wtedy będę mogła wysłać Ci namiary na adres mailowy).Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 11.07.2003 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 KrzysiekSw, a skad dokladnie jestes, bo ja moge podac namiary na dobrego notariusza z Pruszkowa. My mielismy nietypowa sprawe i zalatwil ja swietnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.07.2003 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 Jest świetna notariusz na Ogrodowej-na tyłach sądów.Możesz wejść i spytać-udzieli Ci wyczerpujących wyjaśnień-co zresztą jest obowiazkiem notariuszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 11.07.2003 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 MBZ!Stare Babice, Pruszków jest niedaleko, jak możesz to daj namiary. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 11.07.2003 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 Krzysiek, namiary przesle ci na priva, ale dopiero w poniedzialek pelne, bo mam je w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 11.07.2003 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 Znalazlam , zerknij na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 11.07.2003 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 MBZ! Dzięki Magda i dzięki wszyscy, którzy odpowiedzieli. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 11.07.2003 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 Jak mieszkasz w Starych Babicach to zajrzyj do Klubu Budujacych do grupy kampinoskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 11.07.2003 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 Dzięki Magda! Jestem trochę świeży na forum - przed chwilką Was namierzyłem.Chętnie się przyłączę - zawsze dobrze jest mieć kontakt z przyszłymi sąsiadami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts