Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa na dzierżawie

KrzysiekSw

Recommended Posts

Czy ktoś orientuje się jak to jest z budową na gruncie wydzierżawionym?

Teściowie chcą wydzierżawić mi grunt na budowę domu.

Czy podatek od darowizny nie będzie (w świetle aktualnych przepisów) za grunt z domem wyższy niż za sam grunt?

Kiedyś, jak były jeszcze odpisy, teściowie proponowali mi taki układ, ale były rozbieżności w interpretacji przepisów - mogę sobie robić odliczenia, czy nie.

Pozdrawiam

A nie lepiej zawrzeć fikcyjną umowę kupna - sprzedaży. PCC wynosi tylko 2% a podatek od darowizn o wiele więcej. Ponadto jeśli wybudujesz się na dzierżawionym gruncie to jak pamietam z prawa cywilnego zgodnie z zasadą "superficies solo cedit" do własciciela gruntu należy budynek a tobie przysługuje tylko zwrot nakładów. Ponadto ewentualne sprawy spadkowę.

Przyznam, że i mi się to nie uśmiecha - ale w tej chwili niestety w grę wchodzi dzierżawa z opcją przepisania na własność.

Ale co z podatkiem? - przy spadku płacę za działkę, czy działkę z domem?

Może macie do polecenia jakiegoś prawnika w Warszawie (lub okolicach)?

Już raz zniechęcono mnie do takiego budowania parę lat temu i przepadły mi odpisy - do dziś nie wiem czy postąpiłem słusznie, ale w urzędzie skarbowym pani powiedziała że mogą mi się dobrać do d....(a propos odpisów przy budowie na dzierżawionym gruncie).

Pozdrawiam

Witaj,

oczywiście w przypadku spadku czy też darowizny płacisz podatek od działki i od tego co na niej stoi.

W twoim przypadku najlepiej gdyby teściowie zrobili darowiznę działki (póki jest pusta) np po połowie na ciebie i twoją żonę. Wtedy płacisz podatek od przekroczenia kwoty wolnej od opodatkowania (w zależności od stopnia pokrewieństwa). Jeśli cena rynkowa działki nie jest duża to nawet może nie będziesz w ogóle go płacił. Poniesiesz jedynie koszty notariusza.

Pzdr

Żaba

Jest jeszcze jedna możliwość. Tylko nie wiem, czy to nie powinno być użyczenie gruntu a nie dzierżawa. Mając umowę użyczenia masz prawo starać się o pozwolenie na budowę na swoje nazwisko. Budowany dom rzeczywiście należy wtedy do właściciela gruntu, ale Ty możesz dochodzić zwrotu poniesionych kosztów (domyślam się, że wtedy spadek jest niższy o te poniesione koszty). Prawnikiem nie jestem, słyszałam tylko o takim rozwiązaniu.

Swoje sprawy notarialne załatwiałam u pani notariusz w Otwocku. Zawsze byłam pełna podziwu dla jej zdrowego rozsądku i chęci rozwiązania problemu klientów. Przede wszystkim słucha na czym polega problem i stara się znaleźć wyjście zgodne z prawem, nawet jeśli sprawa jest nietypowa. Niestety trafiałam do niej z pamięci, jedyne co mi się majaczy, to to że ma na imię Barbara. Mając taki problem jak Twój, pewnie bym się do niej zgłosiła - ma obowiązek udzielić porady.