Sako 01.07.2007 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 Mam taki dylemat - zastanawiam sie nad kupnem dzialki, sa interesujace mnie media, ale niestety niektorych jest az za duzo - jest na niej slup elektryczny. Linia od tego slupa przechodzi praktycznie nad cala dzialka (nad sasiednia zreszta tez), uniemozliwiajac budowe. Wyglada to tak, ze linia NN idzie prawie rownolegle od drogi, ale w tym miejscu jest odchylka na dzialke na slup, i pozniej dalej czesciowo wraca w strone drogi. Do tego slupa podlaczone jest gospodarstwo z drugiej strony linia powietrzna, tak jakby przesuneli sobie troche ten slup, zeby blizej im bylo podlaczyc to gospodarstwo. Slupy samaja sporo lat, sa betonowe, wygladaja tak, jakby byly ustawiane przed wytyczniem drogi w sposob "na skroty przez pole". Pytanie brzmi czy sadzicie ze jest szansa na "wyprostowanie" tej linii tak, zeby szla przy drodze?Zgodnie z planem, dzialka przeznaczona jest pod budownictwo jednorodzinne, ale jak tu sie budowac, skoro jest slup? Czy to moze byc argument do jego przestawienia? Jesli to pomoze w odpowiedzi, to jest to rejon energetyczny Konstancin-Jeziorna kolo Wawy. Jak oceniacie wykonalnosc i koszty? Czy warto sie w to pakowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LP-CO2 02.07.2007 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 WitamZ mojej praktyki wiem że istnieje możliwość zmiany przebiegu linii nn na działce. Jednakże z zasady odbywa się to wyłącznie na koszt wnioskującego. Wykonanie realizuje miejscowy Zakład Energetyczny. Należy zwrócić się z podaniem do ZE o usunięcie kolizji z projektowanym budynkiem. Wóczas powinni odpowiedzieć jakie są przewidywane koszty usunięcia kolizji linii energetycznej nn.Można również przed zakupem działki uzyskać informację ustną w ZE jakie byłyby szacunkowe koszty i jaki termin realizacji - tak jest przynajmniej w ZE na terenie którego mieszkam. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bisia 02.07.2007 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 My kupiliśmy działkę ze słupem z linią nn biegnąca do najbliższego sąsiada. Jest to o tyle istotne, że ponieważ linia biegła tylko do sąsiada, to cała operacja usuwania słupa nazywala się przebudową przyłącza, a nie przebudową sieci (przyłącze to linia biegnąca tylko do jednego odbiorcy). Na przebudowę sieci potrzebujesz mieć pozwolenie na budowę, natomiast na przebudowę przyłącza nie - po zmianie przepisow wystarczy projekt przebudowy zrobic na aktualnej mapie geodezyjnej i uzgodnic go w ZUD i zakladzie energetycznym, nawet nie trzeba robic zgloszenia.Najprawdopodobniej słup będzie można przesunąć, ale koszty będziesz musiał ponieść samodzielnie, jest jeszcze opcja, że można potem negocjować z zakładem energ. odkupienie elementów linii, ale to może być czasochłonne.Koszt zależy od projektu, w naszym przypadku zlikwidowanie słupa na środku działki skutkowało postawieniem 3 innych słupów przy granicy działki, a każdy słup i dodatkowy metr druta zwiększa koszty. Można wkopać kabel w ziemię, ale to czasem wychodzi drożej (tak bylo w naszym przypadku)Cała operacja kosztowała nas ok. 10 tys (projekt, uzgodnienia, geodeta, wykonanie) + sporo chodzenia. Dla ułatwienia można znaleźć firmę, która zrobi wszystko sama, ale to zwiększy koszty (w naszym przypadku byłoby to ok. 50%). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 02.07.2007 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Jeśli piminąć estetykę, to słup nn (nie NN, bo to oznacza najwyższe napięcia powyżej 220 kV) w niczym nie przeszkadza budowie, nawet jeśli stoi tuż przy domu. Trzeba tylko wymienić przewody - linkę aluminiową (jeśli taka jest) na "warkocz" izolowany, a to powinien zrobić ZE w ramach remontu linii. Tyle, że dla wielu właścicieli estetyka jest najważniejsza i w tym sęk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarasD 02.07.2007 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Raz już na ten temat niedawno na forum pisałem. Przestawienie słupa lub słupów, bo nie zawsze kończy się na jednym właściciel wykonuje na własny koszt. Oczywiście wiążą się z tym koszty. Przeważnie energetyka wiąże klienta zapisem w umowie, że przbudowane elementy sieci zostaną dobrowolnie i nieodpłatnie przekazane na majątek zakładu energetycznego.Jeśli chodzi o estetykę to wymiana linek nieizolowanych na "warkocz izolowany" tzn przewód ASXSn nie zawsze musi być wykonana w ramach remontu. (zależy jaki zakład energetyczny) I jeszcze jedno nawet przy wymianie na przewód izolowany typu ASXSn trzeba zachować odległości zgone z normą dotyczącą linii napowietrznych nn. Jedno jest niezmienne - kupując działkę ze słupem trzeba mieć świadomość, że skoro się ktoś zdecydował na taką działkę (przeważnie cena dość okazyjna) trzeba ponieść koszty na przebudowę linii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sako 02.07.2007 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Na poczatku dziekuje bardzo za odpowiedzi.Po 20 telefonach mam wreszcie kontakt w ZE do kogos kompetentnego, ale dopiero jutro bede dzwonil.Co do slupa, to nie kwestia estetyki, a mozliwosci budowy.Niestety feralna linia odchodzi lukiem od drogi i wchodzi na dzialki, po czym znowu wraca do drogi, co jest w obecnej sytuacji zupelnie bez sensu :/Plan mam taki: jutro telefon (mam juz mam nadziej wlasciwy numer, po 20 telefonach do nich...), a po jutrze ewentualna wizyta w ZE, oczywiscie opisze co powiedzieli, bo jak zauwazylem na forum to dosyc czesto przewijajacy sie temat i sam mialem niedosyt przegladajac archiwum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sako 03.07.2007 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 Jak na razie ZE tylko potwierdzil informacje z forum - na wlasny koszt, oszacowanie ceny po zlozeniu odpowiedniego pisma i odczekaniu do 2 tygodni. Jak by ktos z rejonu Warszawa-Jeziorna szukal kontaktu do takich spraw w ZE, to oszczedze mu czasu na niepotrzebne telefony - 7013241 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lesmar 01.08.2017 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2017 A macie może kontakt do jakichś firm z rejonu Konstancina, które zajmują sie takimi przebudowami? Bo oczywiście RWE nie podaje żadnych namiarów, nawet listy podwykonawców nie chcieli udostępnić. Ja potrzebuje przesunąć słup o jakieś 8m w bok, dziś złożyłem podanie o warunki usunięcie kolizji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts