Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ktoś mógłby wycenić koszt budowy tego domu?

Recommended Posts

Czy ktoś mógłby w przybliżeniu ocenić koszt budowy domu wg. tego projektu:

http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-274,293,61,parter.html

Wiem, że ceny materiałów i usług z dnia na dzień się zmieniają, ale niech to będzie chociaż przybliżona kwota? Dach miałby być pokryty dachówką, materiały na wykończenia ani z najwyższej ani z najniższej półlki, poprostu standardowe. Ile teraz wogóle wynosi średni koszt budowy 1m.kw. domu? Z góry dziękuję za odp.

chatka ma 190m2 powierzchni .... wiec powiem tak: 2500 / m2 czyli okolo 450 - 480 tysiecy do stanu w pelni wykonczonego.

ktos powi "mozna taniej" .. i bedzie mial racje, ale inni powiedza ze to malo .... i taz beda mieli racje ;-)

rzecz w tym, ze nikt nie jest w stanie podac kosztu chatki - za duzo zalezy od indywidualnych decyzji inwestora. natomiast moja kalkulacja wskazuje mniej wiecej o jaki kwoty idzie gra.

wiem, ze przeliczylem to lekko prowokacyjnie, ale lepszej zgrubnej metody nie ma ;-) jesli ktos okresli wiecej detali, to wtedy mozna pokusic sie o zestrojenie ceny z oczekiwaniami wlascicieli.

pozd.

Jacek

Dzięki bardzo za wszystkie odp. Wstępnie liczyłam, że ze wszystkimi kosztami, łącznie z wykończeniem zamknę się w kwocie 500.000zł., ale przede mną jeszcze zakup działki za ok. 50.000. To maksymalna kwota, jaką mogę wydać. No pewnie jakbym bardzo się postarała, to by się udało, ale nie chcę wykańczać domu najtańszym kosztem i za jakiś czas remontować, bo coś będzie mi się sypało. No i boję się trochę budować na styk, chcę zamieszkać w całkowicie wykończonym domu. Jednak w tym projekcie idealne jest dla mnie rozmieszczenie w środku. Czy może widzieliście gdzieś projekt o podobnym rozmieszczeniu, ale z prostszym dachem i trochę mniejszą powierzchnią ok. 160m?

W okresie maj 2006-marzec 2007 zbudowaliśmy bardzo podobny dom o poiweszchni całkowitej (po podłodze) 215 m2. Parterowy, bez piwnicy i bez poddasza użytkowego.

Licznik to 550 tys. PLN za stan wykończony w środku, pomalowane ściany, płytki w łazienkach, z drzwiami wewnętrznymi, oknami PCV drewnopodobnymi, pompą ciepła, podłogi wszystkie w płytkach, droga dachówka (Meyer-Holesen), ściany SILKA+wełna 18 cm. Kwota nie zawiera kosztu podjazdów, ścieżek na działce, ogrodu - to szacuję na minimum jakieś 30 tys. PLN.

Pozdrówki!