Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nawiew do kominka

Recommended Posts

Nie wiem czym się przejmujecie...

I tak w przypadku zabudowy kominka każdy robi się szczelny...i tak wtedy będzie zasysał powietrze z rury.

niekoniecznie, duża część wkładów pobiera z otworów pod przednią szybą.

Z wkładów z ustrojstwem do podłączenia nawiewu wymieniłbym jeszcze Hajduka. Mam takowy z szamotem, automatycznym szybrem i tym ustrojstwem. jest ok. no ale nie był tani. :(

I tak w przypadku zabudowy kominka każdy robi się szczelny...i tak wtedy będzie zasysał powietrze z rury.

Ooooo, a to ciekawe. A w jaki sposób pobiera z rury jeśli ciągnie powietrze przez otwory z przodu tuż pod szybą?? Te otwory też zabudowujesz?? Chyba mylisz kominki z dopowietrzeniem z zewnątrz i te z zasilaniem z zewnątrz. To zupełnie inna konstrukcja i sposób działania.

Ooooo, a to ciekawe. A w jaki sposób pobiera z rury jeśli ciągnie powietrze przez otwory z przodu tuż pod szybą?? Te otwory też zabudowujesz?? Chyba mylisz kominki z dopowietrzeniem z zewnątrz i te z zasilaniem z zewnątrz. To zupełnie inna konstrukcja i sposób działania.

Oooo, a to ciekawe. Od kiedy to kominki mają wogóle "odpwietrzenie"?? :o

Czy masz jakiś ciśnieniowy??

Każdy, ale to każdy kominek jest zasilany powitrzem z zewnątrz.

Mój akurat ma zasysyanie powietrza od dołu.

Oooo, a to ciekawe. Od kiedy to kominki mają wogóle "odpwietrzenie"?? :o

Czy masz jakiś ciśnieniowy??

Każdy, ale to każdy kominek jest zasilany powitrzem z zewnątrz.

Mój akurat ma zasysyanie powietrza od dołu.

Może patrzyłeś na jakieś dziwne modele bo 90% wkładów które oglądałem (od marketów po specjalistyczne sklepy z kominkami) miało zasilanie przez różne dziwne miejsca, głównie przez wlot pod szybą którego nie da się w żaden sposób zabudować lub czasem od spodu ale bez możliwości przyłączenia do niego powietrza z zewnątrz domu. Każdy kominek jest zasilany z zewnątrz ale nie chodzi o to aby był zasilany z zewnątrz obudowy (pomieszczenia) tylko z zewnątrz domu. Jak Twój wkład ma zasilanie od dołu to w takim razie jak do niego podłączasz powietrze z zewnątrz? Jak go doprowadzasz do wkładu tak aby było niezależne od krążącego wewnątrz obudowy powietrza które podgrzewa wkład?

Od kiedy to powietrze krążące w obudowie "pogrzewa układ"??!! :o

Po prostu kominek będzie zabudowany i wtedy siłą podciśnienia będzie sobie zasysysał powietrze z zewnątrz..

Ma to swoje liczne plusy...lepsze cyrkulacja powietrza ciepłego w i z obudowy, powietrze wylatujące z obudowy będzie już ciepłe (pomimo, że z zewnątrz). I nie ma co tu brać pod uwagę "wychładzania" bo i tak jak kominek bierze bezpośrendnio to by i tak wychładzało samo w sobie temp. paleniska.

A to moje dziwo to Makroterm....faktycznie dziwo...

Od kiedy to powietrze krążące w obudowie "pogrzewa układ"??!! :o

Po prostu kominek będzie zabudowany i wtedy siłą podciśnienia będzie sobie zasysysał powietrze z zewnątrz..

Ma to swoje liczne plusy...lepsze cyrkulacja powietrza ciepłego w i z obudowy, powietrze wylatujące z obudowy będzie już ciepłe (pomimo, że z zewnątrz). I nie ma co tu brać pod uwagę "wychładzania" bo i tak jak kominek bierze bezpośrendnio to by i tak wychładzało samo w sobie temp. paleniska.

A to moje dziwo to Makroterm....faktycznie dziwo...

Czytaj ze zrozumieniem ;-). To wkład podgrzewa powietrze krążące wewnątrz. No i wyszło szydło w worka :). Mówisz o zupełnie innym układzie. Mówisz o połączeniu układu zasilania paleniska w powietrze z układem krążącego wokół wkładu powietrza które podgrzane wychodzi do pomieszczenia. Chodziło o zupełnie co innego. Mówimy o zasilaniu paleniska powietrzem z zewnątrz i o zasilaniu systemu ogrzewania pomieszczenia powietrzem z tego pomieszczenia. O wykonaniu tego jako dwa NIEZALEŻNE i ODIZOLOWANE układy. Taki układ jest niezbędny przy wentylacji mechanicznej.