Gość 05.07.2007 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Nie wiem czym się przejmujecie... I tak w przypadku zabudowy kominka każdy robi się szczelny...i tak wtedy będzie zasysał powietrze z rury. niekoniecznie, duża część wkładów pobiera z otworów pod przednią szybą. Z wkładów z ustrojstwem do podłączenia nawiewu wymieniłbym jeszcze Hajduka. Mam takowy z szamotem, automatycznym szybrem i tym ustrojstwem. jest ok. no ale nie był tani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 05.07.2007 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Nie wiem czym się przejmujecie... I tak w przypadku zabudowy kominka każdy robi się szczelny...i tak wtedy będzie zasysał powietrze z rury. Ooooo, a to ciekawe. A w jaki sposób pobiera z rury jeśli ciągnie powietrze przez otwory z przodu tuż pod szybą?? Te otwory też zabudowujesz?? Chyba mylisz kominki z dopowietrzeniem z zewnątrz i te z zasilaniem z zewnątrz. To zupełnie inna konstrukcja i sposób działania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 06.07.2007 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Nie wiem czym się przejmujecie... I tak w przypadku zabudowy kominka każdy robi się szczelny...i tak wtedy będzie zasysał powietrze z rury. Ooooo, a to ciekawe. A w jaki sposób pobiera z rury jeśli ciągnie powietrze przez otwory z przodu tuż pod szybą?? Te otwory też zabudowujesz?? Chyba mylisz kominki z dopowietrzeniem z zewnątrz i te z zasilaniem z zewnątrz. To zupełnie inna konstrukcja i sposób działania. Oooo, a to ciekawe. Od kiedy to kominki mają wogóle "odpwietrzenie"?? Czy masz jakiś ciśnieniowy?? Każdy, ale to każdy kominek jest zasilany powitrzem z zewnątrz. Mój akurat ma zasysyanie powietrza od dołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 06.07.2007 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Oooo, a to ciekawe. Od kiedy to kominki mają wogóle "odpwietrzenie"?? Czy masz jakiś ciśnieniowy?? Każdy, ale to każdy kominek jest zasilany powitrzem z zewnątrz. Mój akurat ma zasysyanie powietrza od dołu. Może patrzyłeś na jakieś dziwne modele bo 90% wkładów które oglądałem (od marketów po specjalistyczne sklepy z kominkami) miało zasilanie przez różne dziwne miejsca, głównie przez wlot pod szybą którego nie da się w żaden sposób zabudować lub czasem od spodu ale bez możliwości przyłączenia do niego powietrza z zewnątrz domu. Każdy kominek jest zasilany z zewnątrz ale nie chodzi o to aby był zasilany z zewnątrz obudowy (pomieszczenia) tylko z zewnątrz domu. Jak Twój wkład ma zasilanie od dołu to w takim razie jak do niego podłączasz powietrze z zewnątrz? Jak go doprowadzasz do wkładu tak aby było niezależne od krążącego wewnątrz obudowy powietrza które podgrzewa wkład? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 06.07.2007 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Od kiedy to powietrze krążące w obudowie "pogrzewa układ"??!! Po prostu kominek będzie zabudowany i wtedy siłą podciśnienia będzie sobie zasysysał powietrze z zewnątrz.. Ma to swoje liczne plusy...lepsze cyrkulacja powietrza ciepłego w i z obudowy, powietrze wylatujące z obudowy będzie już ciepłe (pomimo, że z zewnątrz). I nie ma co tu brać pod uwagę "wychładzania" bo i tak jak kominek bierze bezpośrendnio to by i tak wychładzało samo w sobie temp. paleniska. A to moje dziwo to Makroterm....faktycznie dziwo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 06.07.2007 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Od kiedy to powietrze krążące w obudowie "pogrzewa układ"??!! Po prostu kominek będzie zabudowany i wtedy siłą podciśnienia będzie sobie zasysysał powietrze z zewnątrz.. Ma to swoje liczne plusy...lepsze cyrkulacja powietrza ciepłego w i z obudowy, powietrze wylatujące z obudowy będzie już ciepłe (pomimo, że z zewnątrz). I nie ma co tu brać pod uwagę "wychładzania" bo i tak jak kominek bierze bezpośrendnio to by i tak wychładzało samo w sobie temp. paleniska. A to moje dziwo to Makroterm....faktycznie dziwo... Czytaj ze zrozumieniem . To wkład podgrzewa powietrze krążące wewnątrz. No i wyszło szydło w worka . Mówisz o zupełnie innym układzie. Mówisz o połączeniu układu zasilania paleniska w powietrze z układem krążącego wokół wkładu powietrza które podgrzane wychodzi do pomieszczenia. Chodziło o zupełnie co innego. Mówimy o zasilaniu paleniska powietrzem z zewnątrz i o zasilaniu systemu ogrzewania pomieszczenia powietrzem z tego pomieszczenia. O wykonaniu tego jako dwa NIEZALEŻNE i ODIZOLOWANE układy. Taki układ jest niezbędny przy wentylacji mechanicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts