Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wynająć (komuś) mieszkanie/dom bez ryzyka?

Bodiniusz

Recommended Posts

Witam,

napiszcie mi proszę jak mogę komuś wynająć domek, żeby nie okazało się, że przestanie być mój...

W ustawie o ochronie lokatorów jest zapis, że nie mam możliwości wypowiedzenia umowy albo wcale, albo z trzyletnim terminem wypowiedzenia i to tylko pod warunkiem, że sam zamieszkam na pół roku.

Czy tak jest rzeczywiście? Czy jeśli podpiszę umowę na czas nieokreślony, ale z jednomiesięcznym terminem wypowiedzenia, to to nie ma znaczenia? Albo może termin określony coś tu pomoże (jaki jest minimalny, czy po upłynięciu można kogoś bezproblemowo wyrzucić z domu, a co można zrobić wcześniej)?

Czy w ogóle ktoś wynajmuje mieszkania legalnie, jak nie można pozbyć się lokatorów, a czynszu nie można podnieść? Czy może ustawa o ochronie lokatorów chroni tylko lokatorów kamienic, albo tylko jeśli umow ma jakąś formę, albo była zawarta przed jakąś datą?

Proszę, pomóżcie...

sam zamieszkam na pół roku
Tak jest najrozsądniej. Zamelduj się, a po pół roku wynajmij cały dom z wyłączeniem jednego pomieszczenia, w którym oczywiście :wink: będziesz dalej mieszkał. To wyłączenie jest pro forma, o czym wspomnij wynajmującemu. Daje ci to pełne prawo do wejścia do domu w każdej chwili i robienia w nim, co chcesz. Nie każdy lokator na to pójdzie, ale tylko w ten sposób dalej jesteś panem swego domu.

A gdyby np. wynajął nie dom, ale jeden pokój z dostępem do kuchni i łazienki? Czy wówczas można się kogoś takiego łatwo pozbyć?

Niestety pośredniczka, której zacząłem zadawać takie pytania nabrała wody w usta.

Czyli rozumiem, że jeśli nawet w umowie najmu zapiszę, że termin wypowiedzenia wynosi 1 miesiąc, to padaka??

A umowa na czas określony?

będzie się upierał, aby zostać.
Wystarczy, że będzie wypełniał warunki umowy i prawa polskiego i jest nie do ruszenia.

Spisz umowę na czas określony (12 m-cy) i po okresie zakończenia umowy spisz protokół o odbioru mieszkania, i następnie ponownie spisz umowę na dalszy okres najmu z datą za n.p. 3 m-ce (brak ciągłości).