Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki to chwast ???

Recommended Posts

Nie mam pojęcia co to za chwast ale jest go pełno na moim młodym trawniku.

Na razie usuwam go ręcznie ale może są inne sposoby pozbycia sie tego zielska

Miejscami wręcz zagłusza trawę tak jak tym zdjęciu.

http://img218.imageshack.us/img218/8948/chwasty001aw0.th.jpg

A to wczorajszy, wyrwany

http://img218.imageshack.us/img218/3644/chwasty002mv5.th.jpg

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Milium effusum L./prosownica rozpierzchła z rodziny wiechlinowatych ? :-?

u nas tego dużo na podmokłych łąkach. Dobre, kaloryczne jedzonko dla owiec :-)

A na trawniku -(może było w nasionach siewnych, jako skład miesznaki?) albo wyrywać, albo nisko kosić.

http://www.vredo.pl/trawy.htm

na allegro jest książeczka za 4 zł " Deptane po drodze - Gumowska", czyli wszystko o trawach i pilęgnacji trwanika , łaki, etc.

P.S.

Sprawdziłam na łące kwitnące okazy i wygląda to jednak na "Kupkówkę pospolitą"

http://www2.uni-jena.de/biologie/ecology/biodiv/grassimg/Dactylis%20glomerata.jpg

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kupkówka_pospolita

mam i ja :wink:

myślę, że to przypomina raczej chwastnicę (kurze proso) – Echinochloa crus-galli - trawa ciepłolubna, bezwzględnie wykorzystuje nieobsiane powierzchnie gleby, uciążliwy powszechny jednoroczny chwast w wielu uprawach. zwalczanie – systematyczne pielenie (ręczne, mechaniczne) lub herbicyd na jednoliścienne w uprawach roślin dwuliściennych np. FUSILADE FORTE 150 EC

ponieważ trawnik jest młody to nie wytrzymuje jeszcze konkurencji z chwastnicą, ale jak się rozrośnie powinien ją wyeliminować. niestety nie ma herbicydu selektywnego do jej zwalczania na trawnikach. można systematycznie kosić i utrudniać wzrastanie, nie dopuszczać do dalszego rozsiewania nasion.

Bez rozpaczy! :) To paskudztwo (chwastnica) jest jednoroczne, nie rozmnaża sie tak jak perz przez korzenie, ale za to wściekle się wysiewa. Prawdopodobnie nasiona były w ziemi, a ziemia z jaiejś łąki, gdzie to było lub jeśli to tutejsza gleba, to przedtem tam rosło. Można wyrywać i to troche roboty, albo kosić tak często, by nie zdążyła rozsiać nasion (w kazdym razie likwidować klosy przed rozsianiem) i na następny sezon sama zginie. Ja robiłam trochę tak, trochę tak i potem już był spokój.

• 11 months później...

Czy ta kupkówka wyrośnie z gdy wyriwemy tylko cześć korzenia ?

Czy samo wyłamanie liści do powierzchni gleby zatrzyma rozwój rośliny (cześto nie wychodzi z korzeniami tylko się urywają liście) ?

Czy areacja w postaci nacinania powierzchni trawnika to bobry pomysł na pozbycie się tej trawy ?

Czy ona na pewno zniknie gdy się nie wysieje w następnym roku ?

ufff ....

Czy ta kupkówka wyrośnie z gdy wyriwemy tylko cześć korzenia ?

Czy samo wyłamanie liści do powierzchni gleby zatrzyma rozwój rośliny (cześto nie wychodzi z korzeniami tylko się urywają liście) ?

Czy areacja w postaci nacinania powierzchni trawnika to bobry pomysł na pozbycie się tej trawy ?

Czy ona na pewno zniknie gdy się nie wysieje w następnym roku ?

ufff ....

1.Wyrośnie

2.nie zatrzyma

3.Niedobry

4.Nie wysieje się

Rada:

podważyć roślinkę specjalną ogrodniczą łopatką zwężoną i ostrą ku dołowi. Wyrwać i po kłopocie.

Też tak miałam, codziennie po trochu i już o niej zapomniałam

Ja też mam z tym problem i jest on na tyle poważny, gdyż moje ręczne wyrywanie nic nie daje albo na krótko, mimo iż staram się niedopuścić do wysiewu nasion - za moim płotem są pola, łąki i lasy i wszystko wwiewa mi na mój ogródek czy tego chcę czy nie! :( dodatkowo sprzyja temu zachodni wiatr, który niemiłosiernie tam wieje.

Ja też mam z tym problem i jest on na tyle poważny, gdyż moje ręczne wyrywanie nic nie daje albo na krótko, mimo iż staram się niedopuścić do wysiewu nasion - za moim płotem są pola, łąki i lasy i wszystko wwiewa mi na mój ogródek czy tego chcę czy nie! :( dodatkowo sprzyja temu zachodni wiatr, który niemiłosiernie tam wieje.

Może dodanie agrowłókniny na płot lub jakiegoś bluszcza zmiejszyłoby dopływ nasion.

A odnośnie wyrywania to czym to się róźni od podważania łopatką ... zawsze zostaną jakieś kawałki korzeni, z których jak rozumiem wyrosną nowe kępki.

Aczkolwiek liczę że wsiana nowa trawa w to miejsce zagłuszy kupkówkę ... czy tak ?