gonia1307 03.07.2007 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 Nie mam pojęcia co to za chwast ale jest go pełno na moim młodym trawniku.Na razie usuwam go ręcznie ale może są inne sposoby pozbycia sie tego zielskaMiejscami wręcz zagłusza trawę tak jak tym zdjęciu.http://img218.imageshack.us/img218/8948/chwasty001aw0.th.jpgA to wczorajszy, wyrwany http://img218.imageshack.us/img218/3644/chwasty002mv5.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
femme 03.07.2007 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 Skąd ja to znam...to jest perz niestety, bardzo trudny do zwalczenia Przynajmnij mi się nie udaje z nim wygrac po wielu próbach. Chyba muszę się do niego przyzwyczaić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 03.07.2007 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 To na pewno nie jest perz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 03.07.2007 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 Milium effusum L./prosownica rozpierzchła z rodziny wiechlinowatych ? u nas tego dużo na podmokłych łąkach. Dobre, kaloryczne jedzonko dla owiec A na trawniku -(może było w nasionach siewnych, jako skład miesznaki?) albo wyrywać, albo nisko kosić. http://www.vredo.pl/trawy.htm na allegro jest książeczka za 4 zł " Deptane po drodze - Gumowska", czyli wszystko o trawach i pilęgnacji trwanika , łaki, etc. P.S. Sprawdziłam na łące kwitnące okazy i wygląda to jednak na "Kupkówkę pospolitą" http://www2.uni-jena.de/biologie/ecology/biodiv/grassimg/Dactylis%20glomerata.jpg http://pl.wikipedia.org/wiki/Kupkówka_pospolita Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 03.07.2007 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 To jest tzw swinska trawa niestety na to nie ma zadnego psika zeby to wywalic z trawnika trzeba na kolanka i wyrywac calosc u mnie bylo to samo malo mi kolana w de nie weszly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluszczyk 03.07.2007 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 mam i ja myślę, że to przypomina raczej chwastnicę (kurze proso) – Echinochloa crus-galli - trawa ciepłolubna, bezwzględnie wykorzystuje nieobsiane powierzchnie gleby, uciążliwy powszechny jednoroczny chwast w wielu uprawach. zwalczanie – systematyczne pielenie (ręczne, mechaniczne) lub herbicyd na jednoliścienne w uprawach roślin dwuliściennych np. FUSILADE FORTE 150 EC ponieważ trawnik jest młody to nie wytrzymuje jeszcze konkurencji z chwastnicą, ale jak się rozrośnie powinien ją wyeliminować. niestety nie ma herbicydu selektywnego do jej zwalczania na trawnikach. można systematycznie kosić i utrudniać wzrastanie, nie dopuszczać do dalszego rozsiewania nasion. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yurec 05.07.2007 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 chwastnica, z wilgotnej ziemi łatwo wyrwać, nie dopuścić do wykłoszenia to w następnym sezonie zaniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 05.07.2007 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Bez rozpaczy! To paskudztwo (chwastnica) jest jednoroczne, nie rozmnaża sie tak jak perz przez korzenie, ale za to wściekle się wysiewa. Prawdopodobnie nasiona były w ziemi, a ziemia z jaiejś łąki, gdzie to było lub jeśli to tutejsza gleba, to przedtem tam rosło. Można wyrywać i to troche roboty, albo kosić tak często, by nie zdążyła rozsiać nasion (w kazdym razie likwidować klosy przed rozsianiem) i na następny sezon sama zginie. Ja robiłam trochę tak, trochę tak i potem już był spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
femme 06.07.2007 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Powiedzcie mi jak walczyć z włośnicą zieloną, który rozpanoszyła się w całym ogrodzie i nie pozwala wyrosnąć młodej trawce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_24 06.07.2007 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 witam...ja mam podobne roślinki na trawniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 25.06.2008 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 Nasiona tworza się bardzo szybko. źbła rosna w boki i kosiarka tego nie łapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graczyk 26.06.2008 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 No to ja musz esię poczwalić że udało mi się to zwalczyć roundapem ale białym w kosmicznie wysokim stężeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 26.06.2008 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 No to ja musz esię poczwalić że udało mi się to zwalczyć roundapem ale białym w kosmicznie wysokim stężeniu. pędzelkiem ? Ile to trwało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 30.06.2008 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Czy ta kupkówka wyrośnie z gdy wyriwemy tylko cześć korzenia ?Czy samo wyłamanie liści do powierzchni gleby zatrzyma rozwój rośliny (cześto nie wychodzi z korzeniami tylko się urywają liście) ? Czy areacja w postaci nacinania powierzchni trawnika to bobry pomysł na pozbycie się tej trawy ? Czy ona na pewno zniknie gdy się nie wysieje w następnym roku ? ufff .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 01.07.2008 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Czy ta kupkówka wyrośnie z gdy wyriwemy tylko cześć korzenia ? Czy samo wyłamanie liści do powierzchni gleby zatrzyma rozwój rośliny (cześto nie wychodzi z korzeniami tylko się urywają liście) ? Czy areacja w postaci nacinania powierzchni trawnika to bobry pomysł na pozbycie się tej trawy ? Czy ona na pewno zniknie gdy się nie wysieje w następnym roku ? ufff .... 1.Wyrośnie 2.nie zatrzyma 3.Niedobry 4.Nie wysieje się Rada: podważyć roślinkę specjalną ogrodniczą łopatką zwężoną i ostrą ku dołowi. Wyrwać i po kłopocie. Też tak miałam, codziennie po trochu i już o niej zapomniałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atena28 01.07.2008 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Ja też mam z tym problem i jest on na tyle poważny, gdyż moje ręczne wyrywanie nic nie daje albo na krótko, mimo iż staram się niedopuścić do wysiewu nasion - za moim płotem są pola, łąki i lasy i wszystko wwiewa mi na mój ogródek czy tego chcę czy nie! dodatkowo sprzyja temu zachodni wiatr, który niemiłosiernie tam wieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 01.07.2008 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Ja też mam z tym problem i jest on na tyle poważny, gdyż moje ręczne wyrywanie nic nie daje albo na krótko, mimo iż staram się niedopuścić do wysiewu nasion - za moim płotem są pola, łąki i lasy i wszystko wwiewa mi na mój ogródek czy tego chcę czy nie! dodatkowo sprzyja temu zachodni wiatr, który niemiłosiernie tam wieje. Może dodanie agrowłókniny na płot lub jakiegoś bluszcza zmiejszyłoby dopływ nasion. A odnośnie wyrywania to czym to się róźni od podważania łopatką ... zawsze zostaną jakieś kawałki korzeni, z których jak rozumiem wyrosną nowe kępki. Aczkolwiek liczę że wsiana nowa trawa w to miejsce zagłuszy kupkówkę ... czy tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 01.07.2008 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 kupkówka zagłuszy trawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 02.07.2008 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 NIE MOŻE BYĆ !!! Pomocy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 02.07.2008 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 może, może Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts