Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sąsiad pies i szczekanie

Recommended Posts

Cywilizowani ludzie zbierają kupy po swoich psach. I takich ludzi jest coraz więcej. Akurat mieszkam w bloku, w którym jest chyba z 10 różnych psów (w tym mój) i kupska zbierają wszyscy z wyjątkiem jednego gościa. Pech w tym, że facet ma akurat psa rasy dog, który robi kupy jak mamut. Niestety to akurat jeden z tych niereformowalnych sąsiadów.

I takie bydlę w bloku trzyma? To ja właśnie nazywam "znęcaniem się nad zwierzętami".

Co do kupy: trzeba bym u drzwi wysmarować tym gównem, albo zrobić tak jak w "Dniu świra".

• Odpowiedzi 198
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To możemy powoli sklasyfikować elementy tej układanki. Drące się psy, gołębie, rozrzucany gnój/rozlewana gnojówka i ewentualnie niedzielni kosiarze. Ktoś coś doda? Ja mogę dorzucić od siebie coś ciekawego, chociaż sąsiadów prawie nie widać z moich okien ino lasy i pola. Mianowicie rosnąca sukcesywnie sterta obornika nieopodal(jakieś 150m) strasznie nam krajobraz niweczy. Dodam że właściciel tej sporej działki leśno-zagrodowej ma mnóstwo innego miejsca, ale wybrał chyba właśnie to, abyśmy widzieli ile tego musi przerobić i jak ciężko jest na chleb zarobić. Cóż, oswajamy się, ale na szczęście nie chodzi tu o zapachy : ).

Prawdopodobnie wiosną będzie nawoził właśnie ten obszar, gdzie składuje pryzmę. W następnym roku wybierze inne miejsce.

Jest więc nadzieja,że widok Ci się niedługo poprawi :)

to powyższe się tyczy postu compi :)

marynata, właśnie o tym pomyślałam - organizuje się akcje pt. " nie trzymaj psa na łańcuchu przy budzie" ,ale o analogicznej akcji co do trzymania i więzienie wielkich psów w małym mieszkaniu jeszcze nie słyszałam

Edytowane przez gahan

Nie będzie nawoził bo to jest praktycznie las. Ale masz rację, ma tego nadmiar lub będzie potrzebował na wiosnę. Tylko czemu nie zawiezie tego 100m dalej? To jest chyba z hektar ziemi : ).

Jeśli pies sąsiada na nas ujada to garść chrupek w kieszeni czasem pomaga. W drugiej flaszka dla sąsiada również : )

A trzymanie wielkich psów w bloku to faktycznie podchodzi pod znęcanie się nad zwierzętami :???:

To troche jednak nie do konca prawda . Pies jesli ma odpowiedni wybieg , trening w czasie dnia moze mieszkac i w bloku .

Co z tego , ze moj pies mieszka w domu z podworkiem / bo ogrodu nie posiadam :)/ kiedy sam na tym podworku nie bywa , jesli juz to ze mna .Jego zycie nie rozni sie od zycia psa w bloku . Ma zajety dzien , nie ma czasu na obszczekiwanie czy nude , a kiedy nie jest zajety spi .

Właśnie przed chwilą wyszedłem na podwórze po drewno i wiecie co ... tak współczułem tym z Was, którzy mają szczekające psy w nocy że nie miałem świadomości, że u mnie też szczekają. ..... I uśmiechnąłem się sam do siebie pod nosem .... WENTYLACJA MECHANICZNA i zamknięte dzięki temu na głucho okna i pakiet trzyszybowy w oknach rządzą!

Rrmi,przyznam że z automatu pomyślałam że psy które mieszkają w domkach są wypuszczane na podwórko na życzenie.

Wiem że jeszcze dyskusję możemy poszerzyć o argumenty że są rasy które nie lubią biegać,że zależy ile właściciel poświęca czasu psu,może ktoś jest w domu cały czas,jak duże jest mieszkanie itd,ale mimo wszystko trzymanie w blokach doga czy owczarka jakoś do mnie nie przemawia.

Bitter,nie dobijaj społeczeństwa tą wm :p

Bitter,nie dobijaj społeczeństwa tą wm :p

Niech choć tyle radości mam przy wszystkich zmartwieniach ;-) Ale faktem jest że po 3 miesiącach mieszkania zauważyłem dziś, że jakieś psy szczekają. Nic z zewnątrz nie dochodzi. Ciekawe jak będzie latem jak człowiek jednak taras otworzy żeby chłonąć wieczorną bryzę i będą bydlęta szczekać.

Społeczeństwo wie,ale drapiecie mu rany :D

Sama sobie nie mogę wydarować że byłam taka niedoinformowana (i to nie o hałasy tylko chodzi).

No i w tak gęstej zabudowie jaką teraz się projektuje wm to powinien być standard a nie zbytek.Przynajmniej połowa sąsiedzkich konfliktów zostałaby rozwiązana z automatu.

Chociaż na wyjącego 4 metry od naszego domu psa zamknięte okna nawet trzyszybowe raczej nie pomogą.

Chociaż na wyjącego 4 metry od naszego domu psa zamknięte okna nawet trzyszybowe raczej nie pomogą.

Nie pomogą. Za dnia to co innego, ale w nocy dźwięki słychać inaczej.

Co do wentylacji mechanicznej i rekuperacji to też żałuję. Może kiedyś, jak pieniądze będą to zrobimy.

Generalnie co do wsi i uroków wiejskich:

Niby ma być cisza i czyste powietrze, ale niestety nie w Polsce.

Polska wieś to raczej słynie z jazgotu ujadających psiurów i smrodu palonych śmieci.

Na polskich wsiach to czasem mamy bardziej toksyczne powietrze niż w centrum miasta.

A tak mi jeszcze przychodzi do głowy, że poza budową domu i remontem chałupy (bo tu ciężkie narzędzia, betoniarki są potrzebne) to zakazane powinno być używanie do domowych prac hałasującego sprzętu lub też powinien być jakiś przepis ograniczający dziennie używanie tych narzędzi. Już na pewno zakazane powinny być piły łańcuchowe spalinowe. Dokładnie tę samą robotę można wykonać cichą i równie sprawną piłą łańcuchową elektryczną.

Ale ja mam drogą, spalinową i na litere H i tego argumentu nie przyjmuję! ; )

Podobnie z kosiarką, tylko że mając teraz prawie 1700m2 do obrobienia, musiałbyś mi pomagać w holowaniu kabelka. Swoją drogą masz tartak za płotem, albo handlarza drzewem kominkowym, że to jest aż tak uciążliwe?

[quote=heine84;5809351

Wieś to nie miasto, tutaj zawszę jest co do zrobienia narzędziami :)

Oczywiście, że tak. Niemniej jednak PSIURY mają zamknąć mordy w nocy a od dopilnowania tego są ich właściciele.

Za dnia też, jeżeli potrafi taki ujadać po kilkadziesiąt minut. Nic tak nie wnerwia jak monotonne ujadanie psiura przez godzinę.

Okropne jest też to, że na polskiej wsi prawie na każdym podwórku jest jakiś kundel i jak taki jeden zacznie szczekać to przyłączają się z efektem domina wszystkie okoliczne i jest nieraz jazda.

Bitter,ale to jest regulowane ogólnymi przepisami o decybelach na danym terenie.

I naprawdę krótkotrwałe użycie (nawet odpalenie rakiety kosmicznej) głośnych narzędzi powinno jednak spotkać się ze zrozumieniem.

Nie przesadzajmy w żadną stronę.

Przecież pisałem, że powinno to być ograniczone w czasie. Rozumiem, że jeżeli ktoś ma kosiarkę spalinową i w godzin w sobotę ogarnie temat to nie mam się co czepiać. Ale jeżeli zaprosiłem rodzinkę na grilla a tu sąsiad 8 godzin ujeżdża kosiarkę to mam się na to godzić? Co do spalinówki na H. Mam elektryczną chińską na F 2000W mocy, chcesz to się zmierzymy. Nie wibruje, hałasuje 5 razy ciszej, jak nie tnę to nie pracuje na wolnych obrotach tylko po prostu jest cicho, zużywa min 2 razy mniej złotówek za tyle samo pracy. Jaki zysk ze spalinowej? Że jest na literę H i można się pochwalić?

Mam piłę elektryczną, też robi hałas...

Szlifierka kątowa 230mm też robi dużo hałasu.

Chyba przesadzasz troche.... bez żadnego hałasu to chyba tylko w puszczy lub Antarktydzie można mieszkać... ale tam pewnie znów zwierzęta hałasują :)

Wieś to nie miasto, tutaj zawszę jest co do zrobienia narzędziami :)

OK jak pisałem wcześnie trochę tak ale nie przez cały dzień. Szlifierką kątową co Ty robisz w domu poza remontem? Ścinasz trawę?