Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybierasz dom parterowy czy z poddaszem u?ytkowym?

Wybierasz dom parterowy czy z poddaszem użytkowym?  

1 273 użytkowników zagłosowało

1. 1. Wybierasz dom parterowy czy z poddaszem użytkowym?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 680
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Parterowy z poddaszem użytkowym.

Mielismy potężne mieszkanie jednopoziomowe - marzyłam o wrotkach.

Potem mieszkaliśmy w domu ze schodami - wędrówki po 100 razy dziennie w górę i w dół - żadnych więcej schodów.

Dlaczego zatem zbudowaliśmy dom ze schodami?

Mamy duże dzieci, które za parę lat mogą wyfrunąć z domu. Kto będzie się ganiał po stukilkudziesięciu metrach w poziomie? Koszty utrzymania "pustego" domu będą duże. W związku z powyższym wybraliśmy projekt, w którym na parterze jest salon (choć niewielki nam wystarcza), nasza sypialnia, gabinet do pracy i łazienka z prysznicem (dużym :wink: ). Na poddaszu "urzędują" dzieci (dwie spore sypialnie i łazienka). I to one głównie korzystają ze schodów. Ja bywam tam okazjonalnie.

W przyszłości poddasze będzie częścią "gościnną" w oczekiwaniu na przyjazd wnuków albo zaaranżujemy je np. na pokój rekreacyjny.

• 2 weeks później...
A ja jestem ciekawa jakby wypadła ankieta, gdyby zadać pytanie o jakim domu marzysz- parterowym czy z poddaszem. Wiele osób z rozsądku wybiera z poddaszem, a marzą o przytulnej parterówce. Ja byłam nierozsądna i wybrałam marzenia i powiem wam że nie żałuję. A po schodach niech latają ci rozsądni.

witajcie!!

Mysmy wybrali projekt domu parterowego. Bardzo mi sie podobaja schody w domu,jak sa ładnie usytuowane i wykonane, sa takie domowe, milo mi sie kojarza, ale uznalismy ze to jedyny ich plus.... wiec zdecydowalismy sie na parterowke... biganie po schodach z herbatka, a potem na dol bo cukru zapomnialam... nie, chyba dziekuje... :D a dzialka jest duza wiec sie wmiesciala parterowka nieduza :D

http://www.kbprojekt.pl/search.php?g_cmd=view&g_pid=107&g_off=0&PHPSESSID=b4167e861114199e877773b9c75f00d8D

ja mieszkam 2 i pół tygodnia w domu piętrowym (pełne piętro bez skosów) i bardzo sobie chwalę. Sprawdza się idealnie. Pomieszczenia na górze są przyjemne, jasne i ustawne. Miejsca w domu dużo. Kursować, to tak specjalnie jakoś nie kursujemy na trasie góra-dół czy dół-góa żeby nam się jakoś we znaki dawało. Co prawda zakwasiki są: żona czuje w udach, a ja o dziwo w stopach - widać napęd u nas w innej części nogi. Ale mnie to cieszy, bo ja mam pracę w której ruszam tylko palcami i jak mogę poruszać trochę cielska całego (a nawet muszę), to tylko mi na zdrowie wyjdzie. Zresztą dziś na przykład: kontynuowałem porządki po-przeprowadzkowe i rano nosiłem klamoty na górę i z góry, w związku z tym wykonałem może z 5 kursów po schodach. Od południa nie właziłem na górę. Teraz siedzę w gabinecie i pracuję. Jak padnę na pysk, to się wewlekę po schodach i zalegnę snem kamiennym. Więcej łażenia jest raczej w poziomie.

Pozatym każda kondygnacja jest na tyle niewielka, że przebywając na niej dokładnie wiadomo co się na niej dzieje. W 200 -metrowym domu parterowym czuję, że nie wiedziałbym czy ktoś nie łazi po "zachodnim skrzydle" podczas gdy ja siedzę we "wschodnim".

Nasz dom jest urządzony tak, że przebywamy w ciągu dnia na dole (tu jest salon i mój gabinet), a wieczorem na górze (tu są sypialnie, łazienki, telewizornia). W przyszłości góra będzie dla dzieci (jest tam bawialnia, gdzie mogą bałaganić do woli), a dół dla dorosłych. Czy się sprawdzi, czas pokaże.

Wszystkim polecam domy z pełnym piętrem - koszt taki sam, za to strych gratis - pozatym można po strychu połazić i sprawdzić czy nic nie cieknie, albo wełny dołożyć, gdyby było za zimno. No i klamotów można masę tam trzymać.

wybraliśmy z poddaszem , chociaz gdyby dzialka była wieksza - zdecydowanie byłby parter :cry: - ale poszliśmy na kompromis - na parterze będzie również nasza sypialnia , a na górę schody prowadzą z pierwszego holu -tak więc parter może stanowić osobne mieszkanie - na poddaszu dorosłe dzieci maja swoje pokoje.... za skosami nie przepadam , za to podobaja sie moim domownikom i tu zazdroszczę tym ,ktorych dzieci nie mają jeszcze za dużo do powiedzenia w kwesti domu i jego urządzania ...

Dom pietrowy nie wchodził w rachubę - plan zagospodarowania .....itp