Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybierasz dom parterowy czy z poddaszem u?ytkowym?

Wybierasz dom parterowy czy z poddaszem użytkowym?  

1 273 użytkowników zagłosowało

1. 1. Wybierasz dom parterowy czy z poddaszem użytkowym?

Recommended Posts

mundzia masz racje dopiero trzy tygodnie :D , ale musze sie przyznac , ze na poczatku chodzenie po tych schodach bylo straszne , zwlaszcza jak przenosilam rzeczy z garazu na gore , teraz nawet sobie chwale , ze mam na dole salon , jadalnie i kuchnie a na gorze ( mam pelne pietro bez skosow i rowniez polecam takie rozwiazanie) sypialnie , lazienke , pralnie i male biuro zwlaszcza , gdy ma sie gosci w domu. Nikt sie nie kreci nie myli drzwi od sypialni z lazienka zwlaszcza jak ma sie dzieci i dzieci juz spia. Do schodow zaczynam sie przyzwyczajac , juz nie chodze po trzydziesci razy dziennie na gore. Mysle , ze jednak w kazdym domu czy pietrowym czy parterowym sa zalety i wady.

• Odpowiedzi 680
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na niektórych działkach dom piętrowy to konieczność. Ja odżałowałam te kilkanaście metrów działki i postawiłam parterówkę. Cienia wątpliwości. Zero przymusowych ćwiczeń typu wejście-zejście. Jedynie na strych po wyciąganych schodkach. Rodzina osobno ale jednak blisko.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
TYLKO Z PODDASZEM UŻYTKOWYM. pODDASZE DAJE SWOISTY KLIMAT.

Masz rację! my też mamy dom z poddaszem i mieszkamy już szósty rok. Wszystko ok. Czasami jak sa goście, a człowiek musi się przebrać to idzie na górę i nikt nie przeszkadza. Z czasem człowiek się przyzwyczaja i schody już tak nie przeszkadzają.

A ja się zdecydowałem po latach rozbudować mój mały letni domek 6 x 4 z użytkowym poddaszem do 9 x 10 z garażem, użytkowym poddaszem i małą piwniczką. Piwniczka już była w domku letnim, więc jej nie będę zmieniał.

Przyda się, tu jest hydrofor, a będzie pompa ciepła, zasobnik i rekuperator, oraz kilka dolotów i dojść do domku. Będą dwa wymienniki gruntowe, jeden dla pompy ciepła, drugi dla rekuperatora i odgałęzieniem dla kominka. Tu wchodzi woda, a wychodzi kanalizacja, także miejsce będzie wykorzystane, ale tego wszystkiego nie będę musiał ustawiać na parterze, czy pod sufitem.

Może to nie najlepszy sposób, ale tak pewnie będzie najprościej.

• 2 weeks później...