Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybierasz dom parterowy czy z poddaszem u?ytkowym?

Wybierasz dom parterowy czy z poddaszem użytkowym?  

1 273 użytkowników zagłosowało

1. 1. Wybierasz dom parterowy czy z poddaszem użytkowym?

Recommended Posts

Dom z poddaszem użytkowym ;

.będą mówić że w stylu wczesnego Kwacha. Jestem za parterowym , lub piętrowym\ tu brak gotowych projektów\ bo:

wszystkie pomieszczenia pełnowymirowe, a nie droższe

technologia poddasza tylko z pozoru prosta a niedorubki zemszczą się strasznie

drogie i chyba nie wytrzymają 50 lat ,okna połaciowe

latem może wymagać urządzeń klimatyzacyjnych

POzdrawiam.

• Odpowiedzi 680
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bardzo chciałam piętrowy, żeby nie tracić miejsca pod skosami (parterowy od razu odpadł, bo za mała działka). Niestety jest mało projektów gotowych, a nie chciałam indywidualnego, bo za drogo i efekt nie wiadomo jaki. W końcu wybraliśmy z użytkowym poddaszem, ale z dosyć wysoką ścianką kolankową - 120cm i z dachem dwuspadowym, żeby choć w jednej ścianie były normalne okna (a nie połaciowe). Teraz jestem bardzo zadowolona z tego projektu, bo odpada koszt dodatkowego stropu i rzeczywiście chyba taniej wyjdzie. A pod skosami postawimy łóżka i będzie fajnie.

parterowy bez poddasza, aczkolwiek zastanawialiśmy się nad poddaszem użytkowym ale:

1. budować będziemy dom ok 120 m powierzchni użykowej, parter (tam spedzamy przecież wiekszość dnia) miałby wówczas ok 60 m, kiedyś mieliśmy mieszkanie w blokach o takim metrażu

2. dom z poddaszem tworzy pewien podział rodziny, znajomi mają piętrowy a i tak życie toczy się na parterze, ich dziecko znosi wszystkie zabawki na dół i tam się bawi, góra służy wyłącznie do spania, ale za parę lat jak mała zostanie nastolatką to będą ja widywać tylko jak przyjdzie po kieszonkowe :D

3. bieganie po schodach nas nie bawi, a sama chęć posiadania schodów (niektórzy tak mają) na nas nie działa, tak samo skosy na poddaszu

Michał

Każdemu co innego się podoba. My od początku chcieliśmy poddasze ze skosami, zwłaszcza dzieci marzyły o takich pokojach. Schody w domu też mają swój urok.

Niemniej jednak asekurujemy się na starość. Na dole ma być dodatkowy pokój. Może kiedyś będziemy mieszkać tylko na dole, a góra będzie dla gości (wnuków). A może któraś z córek będzie tam mieszkać z rodziną? :D

Każdemu co innego się podoba. My od początku chcieliśmy poddasze ze skosami, zwłaszcza dzieci marzyły o takich pokojach. Schody w domu też mają swój urok.

Niemniej jednak asekurujemy się na starość. Na dole ma być dodatkowy pokój. Może kiedyś będziemy mieszkać tylko na dole, a góra będzie dla gości (wnuków). A może któraś z córek będzie tam mieszkać z rodziną? :D

My również chcemy z poddaszem użytkowym. Obecne mieszkanie też mamy na poddaszu i jakoś się przyzwyczailiśmy do tych skosów. Ma to swój urok.

Tylko, że my mamy dwóch synów :D

POZDRAWIAM

• 4 weeks później...
U nas też jest malutkie dziecię i wchodzenie na 4 piętro to utrapienie. Nie wspominając już o codziennych zakupach, które też niestety trzeba wnieśc na górę, a o wózku to lepiej nie mówić .... :evil: No i jak tak wszystko na raz trzeba wnieść to zdecydowanie ,,parterówka" :D . Chociaż bardzo podobają mi się domy z użytkowym poddaszem - mają swój urok i klimat :D

Dom to nie blok czteropiętrowy bez windy, porównywanie jest bez sensu !!!

Jeżeli komuś podoba się dom z poddaszem użytkowym i ma możliwość postawienia taki (szeroka działka itd.) to nie rozumiem dlaczeko stawia parterowca :roll:

Jesteśmy w fazie szukania projektu, ale b. podoba się nam parterowy z poddaszem użytkowym, choć cześć znajomych radzi parter - bo taniej (?) i bez schodów...

Taniej to wyjdzie jak ci znajomi dorzucą się do większej działki, większego dachu i większych fundamentów, jeżeli jedyną przeszkoda jest cena to akurat jest na odwrót, minimalnie z poddaszem użytkowym wychodzi taniej.

Cena schodów to około 6-7 tyś do tego trzeba doliczyć strop, jak to ma się do większej działki, fundamentów i większego dachu, to już sami policzcie.

Nie wszystko przelicza się na pieniądze, najważniejsze jest to co komu się podoba i co komu pasuje pod względem praktycznym i użytkowym.

Opinie znajomych nie zawsze są trafne :wink:

Dla mnie schody to rodzaj śluzy, poddasze użytkowe to część domu, która jest tylko dla domowników.

Co tak się wszyscy boją schodów? Ja takowe mam i z przyjemnością z nich korzystam,a oprócz tego często korzystam z siłowni.Rozumiem jak ktoś jest listonoszem i ma dosyć ruchu. Ale większość osób pracuje umysłowo i powinna szukać każdej formy aktywności fizycznej, której tak brakuje nam w obecnych czasach. Stąd np.kardiolodzy czy ortopedzi polecają np. żeby nie korzystać z wind. Schody to dodatkowa forma ruchu - i w przeciwieństwie do np. roweru stacjonarnego czy steppera jest pewność,że z niej będziemy korzystać :D Wiele osób pisało,że nie chce mieć schodów bo na starość to dodatkowy problem. Jak macie takie podejście do aktywności fizycznej to rzeczywiście możecie się spodziewać,że wasza starość będzie niedołężna...

• 2 weeks później...

Wybrałam parterowy i choć jestem osobą młodą nie zamierzać w przyszłości (jak pojawia sie dzieci) latac w tą i z powrotem po schodach. Moi znajomi wybudowali dom piętrowy i po poł roku od zamieszkania przenieśli garderobe na dół, ponieważ zanim dziecko wyszykowali do przedszkola zdążyło kilka razy spaprać sobie ubranko.

Na górze planuję zrobic jedynie poddasze nieużytkowe na graty typu choinka, stare niepotrzebne rzeczy.

• 2 weeks później...