Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybierasz dom parterowy czy z poddaszem u?ytkowym?

Wybierasz dom parterowy czy z poddaszem użytkowym?  

1 273 użytkowników zagłosowało

1. 1. Wybierasz dom parterowy czy z poddaszem użytkowym?

Recommended Posts

Zdecydowanie dom z poddaszem użytkowym, z wyodrębnionym na parterze niewielkim gabinetem ( w razie potrzeby może pełnić role sypialni) oraz duża łazienka, ktora pomiescilaby wanne badz w gorszym przypadku jedynie prysznic;)

Co sadzicie o kosztach?

Jak dotychczas wydawalo mi sie, ze drozsze sa domu parterowe ze wzgledu na duza powierzchnie dachu i jego stopien skomplikowania od domu z poddaszem uzytkowym i dachem dwuspadowym?

• Odpowiedzi 680
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

Zdecydowanie od początku byłam za parterówką. Powodow jest kilka:

- wszytsko na jednym poziomie, wszędzie blisko,

- mając dzieci i pokoje na górze związane jest to z ciągłym lataniem w tą i z powrotem, bo dziecko się wybrudziło i trzeba przebrać, albo czegoś się zapomniało (to opinia rodzinna po 0,5 roku mieszkania w domu z podd. użytk. czego efektem było przeniesienie garderoby na parter),

- gdy mamy pod opieka osobe starszą, do której trzeba cały czas latać, bo herbata, bo przykryć, poprawić itp. Nie żebym miała coś przeciw osobom chorym (Broń Boże), ale to również znam z autopsji (dziadek wędruje od siostry do syna, gdzie jedno ma parterówkę a drugie z użytk. poddaszem i widzę różnicę).

Chociaż "od zawsze" marzyłam o sypialni na poddaszu, teraz wyboru nie żałuję i budujemy parter.

Na razie tyle nasuwa mi sie na myśl.

Pzdr

Amor

• 2 weeks później...
Amor. A ja właśnie ze wzglęgu na teścia który ma ciężką chorobę i kiedyś może mieć problem w chodzeniu po schodach zaprojektowałam pokój na parterze. Teraz z nami nie mieszka / jak będzie chciał to będziemy mieszkać razem/. Dla mnie poddasze jest po to by mieć oddzielną część dla domowników. A chodzenie po schodach jest zdrowym sportem.

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
Parterowy bo daje większe poczucie przestrzeni oraz wszyscy domownicy są na jednym poziomie a to daje jakoś bardziej poczucie bliskości domowników.

Mieszkałem 23 lata w piętrówce i z własnej nieprzymuszonej woli bym takowej nie wybrał :wink:

:roll: A ile ta piętrówka ma pięter? :wink:

Myślę, że to bardzo dobrze, że ludzie mają różne gusta i wymagania jak i zapotrzebowania, inaczej zabudowa byłaby monotonna i bardzo podobna. :wink:

Myślę, że to bardzo dobrze, że ludzie mają różne gusta i wymagania jak i zapotrzebowania, inaczej zabudowa byłaby monotonna i bardzo podobna. :wink:

zabudowa monotonna i podobna daje poczucie porzadku, ja uwazam, ze wlasnie tak powinno byc. Bardzo podobalo mi sie w Anglii- ciagi takich samych domkow i sliczne ogrodki...

Chce budowac parterowke, ale jesli architekst stwierdzi, ze za bardzo nie pasuje do okolicznej zabudowy dostosuje sie i zbuduje dom z poddaszem uzytkowym.