Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybierasz dom parterowy czy z poddaszem u?ytkowym?

Wybierasz dom parterowy czy z poddaszem użytkowym?  

1 273 użytkowników zagłosowało

1. 1. Wybierasz dom parterowy czy z poddaszem użytkowym?

Recommended Posts

Witam,

w grudniu 2005 wprowadzilam sie do nowo wybudowanego, wymarzonego domu z poddaszem uzytkowym. w czerwcu 2006 owy dom sprzedalam. na wiosne 2007 ruszam z budowa - parterowki, dlaczego?, otoz:

- najwazniejsze - uwierzcie nie chce sie wchodzic po schodach

- po drugie gabinet mam na antresoli na gorze i jak potrzebuje dokumentow musze znowu wchodzic po schodach, pralnie mam na dole, jednak suszarnie na gorze - i znowu musze wchodzic po schodach

- schody, schody, schody.... moge sobie zaoszczedzic na stropie, schodach, bo i tak caly dzien spedzamy na dole. takie mam doswiadczenia i dlatego drugi dom to parterowka.

pozdrowienia dla budujacych!

• Odpowiedzi 680
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

w grudniu 2005 wprowadzilam sie do nowo wybudowanego, wymarzonego domu z poddaszem uzytkowym. w czerwcu 2006 owy dom sprzedalam. na wiosne 2007 ruszam z budowa - parterowki, dlaczego?, otoz:

- po drugie gabinet mam na antresoli na gorze i jak potrzebuje dokumentow musze znowu wchodzic po schodach, pralnie mam na dole, jednak suszarnie na gorze - i znowu musze wchodzic po schodach

- schody, schody, schody.... moge sobie zaoszczedzic na stropie, schodach, bo i tak caly dzien spedzamy na dole. takie mam doswiadczenia i dlatego drugi dom to parterowka.

Zgadzam się w 100% :D :D :D

czesc ja budoje parterowy z poddaszem uzytkowy chce miec shody chce miec odrebne pokoja na poddaszu chce zeby tam byly skosy ktore lubie chce miec balkon i mozliwosc zrobienia antresoli mam bardzo dluga dzialke i chce zeby z pokoju bylo widac jej koniec a do tego poddasze musi byc

Będziemy budować z użytkowym poddaszem - czyli tak jak zdecydowana większość, bo:

- jednak taniej

- zajmuje mniej miejsca na działce ( chociaż działkę mamy akurat niemałą bo 10-cio arową )

- podobają się nam strome dachy

- chciałam mieć sypialnię z balkonem

- lubię chodzić po schodach :wink:

- można wyraźnie oddzielić strefą dzienną od nocnej

• 3 weeks później...
Witam,

ale to raczej wina złego, nieprzemyslanego projektu a nie posiadania domu z poddaszem

Witam,

ale to raczej wina złego, nieprzemyslanego projektu a nie posiadania domu z poddaszem

Zgadzam sie w 100%!!! tylko i wylacznie kompletnie nie przemyslany pod katem uzytkowania projekt!! typowe rozwiazanie wiekszosci architektow - projekt dla projektu a nie do mieszkania dla ludzi :-?

pierwsze na co ja patrze to praktycznie zastosowanie proponowanych w projekcie rozwiazan i ukladu pomieszczen. Dlatego tez pralnia nie bedzie na pietrze skoro suszarnia jest na parterze oraz np. kotlownia nie bedzie w jednym koncu domu a kominek w drugim - pomijam juz kwestie finansowe tych rozwiazan i oszczednosci z tym zwiazane.

pozdrofka

Zgadzam sie w 100%!!! tylko i wylacznie kompletnie nie przemyslany pod katem uzytkowania projekt!! typowe rozwiazanie wiekszosci architektow - projekt dla projektu a nie do mieszkania dla ludzi :-?

pierwsze na co ja patrze to praktycznie zastosowanie proponowanych w projekcie rozwiazan i ukladu pomieszczen. Dlatego tez pralnia nie bedzie na pietrze skoro suszarnia jest na parterze oraz np. kotlownia nie bedzie w jednym koncu domu a kominek w drugim - pomijam juz kwestie finansowe tych rozwiazan i oszczednosci z tym zwiazane.

pozdrofka

Dobrze prawisz. Problemy jednak jeszcze w tym, że taki dom STOI na działce. Czyli jak patrzysz na projekt, to nie tylko domu w środku (bo to nie rakieta mknąca przez wszechświat), ale i ogród, taras, przejście z jednej strony na drugą, woda do podlewania i umycia rąk w ogrodzie, zmiana butów przy wywieszaniu prania na zewnątrz, wejście do środka itd. To jeszcze siatki z zakupami w drodze ze sklepu, w drodze z samochodu itd.

Jak można więc "ględzić" tylko o domu???? :p

Dobrze prawisz. Problemy jednak jeszcze w tym, że taki dom STOI na działce. Czyli jak patrzysz na projekt, to nie tylko domu w środku (bo to nie rakieta mknąca przez wszechświat), ale i ogród, taras, przejście z jednej strony na drugą, woda do podlewania i umycia rąk w ogrodzie, zmiana butów przy wywieszaniu prania na zewnątrz, wejście do środka itd. To jeszcze siatki z zakupami w drodze ze sklepu, w drodze z samochodu itd.

Jak można więc "ględzić" tylko o domu???? :p

Przeciez to wlasnie o tym jest temat :wink: A czy usytuowanie domu na dzialce i wszelkie rozwiazania techniczne jak mycie rak w ogrodzie, czy siatki z zakupami to nie konsekwencja projektu wlasnie??? "dzieki" fatalnemu projektowi nad ktorego strona uzytkowa jolly sie nie zastanowila zostala zmuszona do sprzedazy nowego domu z poddaszem uzytkowym, bo wlasnie złe rozwiazania wymyslone przez architekta skutecznie zniechecily ja do mieszkania w nim!!! Jak tez slusznie zauwazyles dom STOI na dzialce :lol: :lol: a co za tym idzie to wlasnie odpowiednio dobrany projekt domu pozwoli na odpowiednie jej zagospodarowanie. No chyba ze ktos postawi sobie parterowke 150m2 na dzialce 600m2 i wokol domu chce miec jedynie chodnik z trawy zamiast malego ogrodka i tarasu tylko dlatego ze nie lubi poddasza :wink: :lol:

pozdrofka

Pamiętam, jak się głowiłem. Godzina po godzinie - teraz to ja idę do lodóweczki, a teraz to idę posiedzieć tu. Rysowałem krechy, góra dół, z lewa na prawo i z prawa na lewo. Uwzględniając pozycję słońca i i Wielkiej Niedźwiedzicy :( Z kilku tysięcy "gotowców" zostały dwa projekty.

Jak już zamieszkam, to z pewnością wykryję, że nie przewidziane było jakieś pójście na "pół godzinki dla słoninki" :p

A jak ktoś nie lubi natury, to może sobie taki kawałek ogródka domkiem obudować 8)

Pamiętam, jak się głowiłem. Godzina po godzinie - teraz to ja idę do lodóweczki, a teraz to idę posiedzieć tu. Rysowałem krechy, góra dół, z lewa na prawo i z prawa na lewo. Uwzględniając pozycję słońca i i Wielkiej Niedźwiedzicy

Taaa wlasnie ten etap przerabiam :lol: :roll:

Coz ja nadal uwazam ze poddasze jest lepsze od parteru :lol: i tak bede budowac :)

• 2 weeks później...
Będziemy budowac parterowy i tylko parterowy, bo wychowaliśmy się w domach za schodami i mamy dosyc biegania po byle drobiazg... ale po wielu naradach wybraliśmy jednak aneks do projektu, czyli parter bez zmian, ale jakbyśmy chcieli jeździc po domu na rowerze to mamy 70 m2 na poddaszu do wykończenia w przyszłości...

• 2 weeks później...