Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybierasz dom parterowy czy z poddaszem u?ytkowym?

Wybierasz dom parterowy czy z poddaszem użytkowym?  

1 273 użytkowników zagłosowało

1. 1. Wybierasz dom parterowy czy z poddaszem użytkowym?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 680
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 5 months później...

Parterowy :) Parterowy, gdzie wszystkie pokoje niemal wychodzą w ogród. Taki rozłożysty, wycięty z zieleni kawałek murowanego domu. Tak bardzo zależy mi na tym, aby sprawiał właśnie takie wrażenie, że martwiłoby mnie, gdybym musiała obniżyć taras choćby o wysokość jednego schodka.

To dziwne, ale kiedyś bardzo mi się podobały skosy poddasza użytkowego. Teraz też patrzę na nie z sympatią, ale niekoniecznie chciałabym je mieć u siebie.

Parterowy z użtkowym poddaszem. Wolałabym bez poddasza, ale u mnie w gminie nie może być parterówek. Obecnie mieszkamy u rodziców na poddaszu- skosy to utrapienie mojego męża, który wiecznie uderza w nie głową, które to uderzenia pozostawiają ślady.

Bezapelacyjnie z użytkowym poddaszem! Zgadzam się z przedmówcami co do niepowtarzalnego klimatu skosów. To samo powiedziałabym o lukarnach i dlatego mamy je w projekcie. Poza tym parterówka chyba za bardzo przypominałaby mi zwykłe mieszkanie, a domek ma być przecież jego totalnym przeciwieństwem!

Witam Forumowiczów,

Jestem jeszcze na etapie projektu, ale to jedno wiem NA PEWNO: parterowy, bez poddasza użytkowego, chociaż bardzo lubię schody [od 28 lat mieszkam na 4 piętrze: najpierw 21 lat u Rodziców teraz 8 lat u siebie, praca też na 4 pietrze i naprawdę lubię ganiać po schodach - no problem].

Jednak podskórnie czuję, że parterówka ok. 120 m2 będzie:

- tańsza w budowie i eksploatacji,

- łatwiejsza w sprzątaniu,

- łatwiejsza w meblowaniu (patrz wnoszenie mebli na pięterko i zabudowa skosów nie tylko w pokojach ale i w łazience, WC),

- mam nadzieję, że łatwiejszy w prowadzeniu instalacji wszelkiego rodzaju,

- łatwiejszy i tańszy w ogrzaniu,

- żabi skok na ogródek,

- częstszy kontakt członków rodziny.

Argumentów na "NIE", które uznałabym za uzasadnione nie słyszałam. Koszty dachu też mam nadzieję jakoś przeżyję, chyba wybiorę prosty dwuspadowy, chociaż obiektywnie myślę, że jest brzydszy niż "połamane" za to tańszy w budowie.

I chociaż perspektywa patrzenia w gwiazdy z łóżeczka przez jakieś sprytne okno połaciowe jest miła, to jednak powyższe argumenty u mnie przeważyły na korzyść partyeru bez użytkowego poddasza.

Pozdraiwam Wszystkich :lol:

Parterowy z użytkowym poddaszem, niepodpiwniczony.

Mnie także zawsze podobały się skosy i nie mogę się doczekać kiedy w końcu będę miała takowe w sypialni :wink: .

Parter będzie częścią dzienną i gospodarczą (garaż, pom. techniczne) a poddasze sypialnianą naszą i dzieci.

Na parterze będzie również gabinet który w przyszłości można zmienić w sypialnie gdybyśmy nie mogli już wchodzić po schodach.

A swoją drogą odpowiednie schody też mogą dodawać uroku wnętrzu.