Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybierasz dom parterowy czy z poddaszem u?ytkowym?

Wybierasz dom parterowy czy z poddaszem użytkowym?  

1 273 użytkowników zagłosowało

1. 1. Wybierasz dom parterowy czy z poddaszem użytkowym?

Recommended Posts

PARTEROWY!! Dużo rzeczy za tym przemawiało, a najważniejsze to:

Po pierwsze koszt. Dom będzie bez poddasza użytkowego, więc nie ma lanego stropu i zyskuję (mam nadzieję) super ładny sufit w salonie, nachulony pod kątem 21 stopni.

Po drugie, jesteśmy przecież realistami, założyliśmy, że dom ma być bez jednego schodka, aby na starość było łatwiej - wiadomo dlaczego.

Parterowy na starość - to do mnie przemawia, ale koszty??

w parterowym możesz nie mieć lanego stropu, ale za to rozpiętość fundamentów no i powierzchnia dachu - to tez są koszty :D

My budujemy dom z poddaszem użytkowym właśnie z powodu kosztów (fundamenty, dach) oraz mniejszej powierzchni domu na działce 10,5 a - więcej zieleni

• Odpowiedzi 680
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wybrałem parterowy i nie żałuję. Dom wyszedł taki jak chciałem. Nie jest za duży ani za mały. Przynajmniej jest skończony (budując z poddaszem zapewne poddasze zostało by do wykończenia w bliżej nie określonej przyszłości). Gdybym wybrał piętrowy zapewne miałbym kłopoty z wielkością. Wielkość parteru spowodowałaby, że piętro miałbym sporo za duże.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...
Wybralismy poddasze uzytkowe, dom nie wydaje sie z zewnatrz zbyt duzy. Poza tym wychowalam sie w domu z poddaszem i wiem, jak przyjazne sa pokoje ze skosami wbrew temu, co czesto sie w muratorze pisze. Wcale nie wywoluja klaustrofobi, sa za to przytulne, a po wstawieniu okien polaciowych uzyskujemy jasne wnetrze do nauki, pracy i wypoczynku. 8)

Tylko i wyłącznie PARTEROWKA bez zadnego poddasza uzytkowego .

Poprostu takie domki podobaja mi się najbardziej :D

Po schodach nabiegalam sie już dość mieszkając w bloku ; i jakiś czas w domku z uzytkowym poddaszem , gdzie mielismy swój pokoik na górze - to bieganie z góry na dół poprostu mnie dobijało .

Nigdy więcej schodów !!!!!!!!! :roll:

Jak większość: parter z użytkowym poddaszem, na parterze typowa część dzienna: salon z jadalnią, kuchnia, pom. gospodarcze, kotłownia, WC, a na piętrze sypialnie i gabinet. Powodów jest kilka:

- z balkonu na piętrze będę mieć ładny widok na szczyty gór;

- oszczędność na fundamentach i powierzchni dachu;

- nie marnuje się zbyt dużo miejsca na komunikację;

- dom nie zajmuje na działce zbyt wiele miejsca.

JEdyne, czego się obawiam, to jak będę na starość wyłazić po tych schodach do sypialni :D No i że trzeba będzie uważać na dzieci, żeby nie spadły ze schodów.