Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybierasz dom parterowy czy z poddaszem u?ytkowym?

Wybierasz dom parterowy czy z poddaszem użytkowym?  

1 273 użytkowników zagłosowało

1. 1. Wybierasz dom parterowy czy z poddaszem użytkowym?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 680
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam

my budujemy dom z poddaszem uzytkowym, zawszw taki planowalam teraz jak sa jescze dzieci tym bardziej wiem ze ma byc ten a nie inny

same dzieciaki sie dopytuja czy beda mialy okna w dachu zeby ogladac gwiazdy ni i jak tu odmowic ratorosli :o :lol: schody uwazam ze nadaja domowi specyficzny klimat, takie ladne drewniane(tylko wiecej do sprzatania :-? ) ale mysle ze sie da wytrzymac

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

Wolałabym parterówkę, bez schodów.Mój przyszywany dziadek właśnie przez schody nie wychodził swoje ostatnie lata z domu.

Układ terenu mam taki, że wyszły mi dwa pełne piętra i trochę sobie nie wyobrażam dzieci śpiących na innym poziomie, ale nie mam wyjścia.

Z drugiej strony za parę latek będzie można zrobić 2 oddzielne poziomy i to może się okaże dużym plusem.

Troszkę te odpowiedzi emocjonalne, a nie rzeczowe.Bo to nie jest przecież tylko kwestia gustu. Pamiętajmy, że piętrowe mają mniejszą powierzchnię zabudowy, co nie jest bez znaczenia przy małych działkach.Co do kosztów - argumenty za jedną czy drugą formą są bez sensu, bo koszty budowy nie zależą od ilości pięter.Oddzielenie części dziennej i wypoczynkowej to też tylko kwestia rozplanowania pomieszczeń.Piszmy o konkretnych wadach i zaletach wybranej przez nas formy, bo tylko takie argumenty moga np. pomóc wybrać dobry projekt

Troszkę te odpowiedzi emocjonalne, a nie rzeczowe.Bo to nie jest przecież tylko kwestia gustu. Pamiętajmy, że piętrowe mają mniejszą powierzchnię zabudowy, co nie jest bez znaczenia przy małych działkach.Co do kosztów - argumenty za jedną czy drugą formą są bez sensu, bo koszty budowy nie zależą od ilości pięter.Oddzielenie części dziennej i wypoczynkowej to też tylko kwestia rozplanowania pomieszczeń.Piszmy o konkretnych wadach i zaletach wybranej przez nas formy, bo tylko takie argumenty moga np. pomóc wybrać dobry projekt

ale czy wady są ważne jeżeli ktoś wręcz pragnie zbudować sobie dom np. z poddaszem użytkowym bo mu się podoba? (tak jak np. ja) :-? :wink:

Masz rację Preev - i tak prawie zawsze wybiera się to, co się nam podoba i co się nam śni po nocach.Ze mną jest tak samo.

Ja po prostu byłam chyba zbyt rozkojarzona i wydawało mi się, że ktoś się chce poradzić na etapie wyboru projektu, a to przecież tylko ankieta.

Ale przyznam szczerze, że irytuje mnie czasami (nie wiem, czy akurat przy tym temacie tak było) udowadnianie przez posiadaczy danego rozwiazania bezapelacyjnej słuszności swojego wyboru i totalna krytyka "opozycji". Tak jak w grze o złote majtki.

Jestem na forum od niedawna i nie mogę się od niego czasami oderwać, ale bywa, że jestem zniesmaczona, gdy uczestnicy danej dyskusji przestają rozmawiać rzeczowo, a zaczynają się jakieś osobiste rozgrywki (jest na forum przynajmniej kilka takich wątków).

ale to oczywiście Preev nie do Ciebie. Ot, taka dygresyjka na zakończenie dnia.

Wyjątek - pisanie niekoniecznie na temat, ale z dużym poczuciem humoru i swietnym dowcipem - to uwielbiam i mam tu już swoich faworytów.

Kłaniam się im nisko, a gdyby ktoś raczył podać liste najzabawniejszych wątków, będę wdzięczna :p :p

Masz rację Preev - i tak prawie zawsze wybiera się to, co się nam podoba i co się nam śni po nocach.Ze mną jest tak samo.

Ja po prostu byłam chyba zbyt rozkojarzona i wydawało mi się, że ktoś się chce poradzić na etapie wyboru projektu, a to przecież tylko ankieta.

Ale przyznam szczerze, że irytuje mnie czasami (nie wiem, czy akurat przy tym temacie tak było) udowadnianie przez posiadaczy danego rozwiazania bezapelacyjnej słuszności swojego wyboru i totalna krytyka "opozycji". Tak jak w grze o złote majtki.

Jestem na forum od niedawna i nie mogę się od niego czasami oderwać, ale bywa, że jestem zniesmaczona, gdy uczestnicy danej dyskusji przestają rozmawiać rzeczowo, a zaczynają się jakieś osobiste rozgrywki (jest na forum przynajmniej kilka takich wątków).

ale to oczywiście Preev nie do Ciebie. Ot, taka dygresyjka na zakończenie dnia.

Wyjątek - pisanie niekoniecznie na temat, ale z dużym poczuciem humoru i swietnym dowcipem - to uwielbiam i mam tu już swoich faworytów.

Kłaniam się im nisko, a gdyby ktoś raczył podać liste najzabawniejszych wątków, będę wdzięczna :p :p

co do zabawnych wątków:

http://www.murator.pl/forum/viewtopic.php?t=32894&highlight=misiem&sid=2c5b644ea652fdf723edcbee43f92832

tylko nie wiem czy Tobie też wyskakuje reklama z misiem ;)

zdecydowanie z poddaszem użytkowym.... łatwiej etapować budowe, no i nie lubie jak się powierzchnia marnuje, a tak mam wszystko wykorzystane. A przeciwnikow schodow rozumiem, ale rozwiazalem ten problem, mam na dole jeden pokoik (oprócz salonu) ktory narazie bedzie gościnny, a jak juz bede za stary zeby chodzic po schodach to tam sie przeniesiemy z żoną i kłopot ze schodami odpadnie...