gosiafila 03.07.2007 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 witam,zastanawiamy sie nad wyborem ekipy. Mamy mozliwosc wynajecia murarzy spoza stolicy, ktorzy oferuja dobra cene. Wszyscy oni sa zatrudnieni w firmach, poprostu wzieliby urlopy na czas budowy. Chcialabym sie jakos zabezpieczyc, tak zeby czuli sie zobowiazani do pojawienia sie w terminie i wykonania tego co ustalilismy. Czy jako soba fizyczna moge podpisac umowe z osobami fizycznymi? Czy beda wtedy ubezpieczeni w razie jakiegoś wypadku? Czy moze byc to zlecenia albo umowa o dizeło? Pomożcie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 03.07.2007 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 Najlepiej bedzie spisac "umowe o roboty budowlane" (kodeks cywilny art. 647-658). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiafila 03.07.2007 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 Bardzo dziekuje za odpowiedz. Jak rozumiem moge te umowe zawrzec jako osoba fizyczna z osoba fizyczna nie prowadzaca dzialalnosci gospodarczej? Czyjesli mam 4 osoby to z kazda mam zawrzec osobna umowe? No i last but not least czy taka umowa wystarczy US aby od tej kwoty nie placic podatku od sprzedazy mieszkania? Bede bardzo wdzieczna za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 03.07.2007 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 Nie wiem czy wystarczy US, nie znam sie na podatkach. Wiem natomiast ze umowa o roboty budowlane zabezpiecza Cie (jako inwestora) duzo lepiej niz zwykla umowa o dzielo/zlecenie. Nie musisz zawierac 4 oddzielnych umow, mozesz zawrzec jedna umowe z 4 osobami ktore beda wystepowac jako "wykonawcy" - wtedy kazdy z nich bedzie pilnowal drugiego, bo w razie co czeka ich odpowiedzialnosc zbiorowa Tylko czy sie zgodza na takie rozwiazanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micialek1 06.07.2007 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 ZATRUC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 06.07.2007 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Zatrunić to łatwo. Wystarczy pół litra na łeb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 11.07.2007 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 A może ktos ma przykładową umowę o roboty budowlane? Ja mam problem, bo mój murarz sie rozpił i na gwałtu rety potrzebuję ekipy. Pewnie nikogo nie zdziwi fakt, że za dokończenie budowy ekipy żadają wygórowane ceny, ale jeszcze większym problemem jest znalezienie ekipy. Trafiła nam się jedna - ale juz się obawiam co to będzie bo facet powiedział mi wprost - podpisze mi umowę, która nie będzie zawierała kar za nieterminowe wykonanie robót. Czy ja mam jakies wyjście orócz tego żeby z nich zrezygnować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts