Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

zebrało mi sie kilka pytań dotyczących wylewki i mam nadzieje, że mi ktoś pomoże. Żeby było łatwiej pytania ponumeruje:

1. Jakie należy przyjąć zużycie piasku i cementu przy wylewce z miksokreta. Np. Na 100 m2 wylewki o grubości 4 cm ???

2. Czy na piętro można dać styropian o gr. 4 cm EPS 70 (FS15) ???

3. Czy folie należy dawać dwa razy: przed wizytą hydraulika i na styropian ???

4. Jakiej grubości powinna być folia ???

Za wszelkie odpowiedzi z góry dziekuje i pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/82009-kilka-pyta%C5%84-dotycz%C4%85cych-wylewki/

Witam,

zebrało mi sie kilka pytań dotyczących wylewki i mam nadzieje, że mi ktoś pomoże. Żeby było łatwiej pytania ponumeruje:

1. Jakie należy przyjąć zużycie piasku i cementu przy wylewce z miksokreta. Np. Na 100 m2 wylewki o grubości 4 cm ???

2. Czy na piętro można dać styropian o gr. 4 cm EPS 70 (FS15) ???

3. Czy folie należy dawać dwa razy: przed wizytą hydraulika i na styropian ???

4. Jakiej grubości powinna być folia ???

Za wszelkie odpowiedzi z góry dziekuje i pozdrawiam.

1. u mnie poszło 30 ton piasku i 6 ton cementu na 265 m kw wylewki o grubości od 6 do 8 cm . ( czy te Twoje 4 cm to nie za mało trochę ? )

2. Na piętrro dawałem styro fs20 , grubości tylko takiej aby schować rurki od instalacji , więcej nie potrzeba na piętrze. ( styro na piętrze nie służy ociepleniu , tylko jako warstwa poślizgowa wylewki i do ukrycia rurek )

3. u mnie folie dawali na rurki instalacyjne, na to styropian ( na dole w 2 warstwach 2x po 5 cm , była folia już po hydrauliku , potem styropian 2x5 cm, i na styropian jeszcze raz folia.

4. dałem folie czarną budowlaną , taką troszkę grubszą .

Powinno się najpierw dać na chudziaka papę termozgrzewalną , tak by było najbardziej prawodłowo , zwróć uwagę na dylatację wokół wszystkich ścian , oraz na większych powierzchniach , jak i między pomieszczeniami

https://forum.murator.pl/topic/82009-kilka-pyta%C5%84-dotycz%C4%85cych-wylewki/#findComment-1861460