Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

za mało ciepłej wody...

Recommended Posts

niestety mam problem z ciepłą wodą, mam piec na ekogroszek i siłą rzeczy nie używam go latem, mam bojler 100L z grzałką ele. 1,5 tyś W firmy Biawar nowy, i tu problem bo wody wystarcza nam na półtora prysznica - to bardzo mało, czy można coś zrobić, dokupić, zmienieć w instalacji żeby było więcej ciepłej wody?

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zacząć grzać kotłem a nie prądem, ja mam zasobnik 150 l , z grzałką 2000 W , też mam eko groszka, tyle że grzałka elektryczna ma moc 2 KW , a weżownica w zasobniku ma 26 KW , więc grzeje wodę dużo szybciej i w zasadzie juz po chwili po jednej kąpieli jest znowu cały zasobnik goracej wody .

1500 W to tyle co ma czajnik bezprzewodowy, spróbuj tym zagrzac 100 L wody..... Jak już grzanie pradem to zasobnik powiniem mieć coś około 200 L , wtedy wody by wystarczyło, a tak nie ma rady , będzie brakować.

Grzeję cały czas wodę za pomocą kotła i nie narzekam, wody jest aż nadto , zasobnik starcza na ponad miesiąc grzania więc tanio. Piec działa większość czasu w podtrzymaniu , włącza się może raz na dzień po kąpieli . W bojlerze mam czujnik temp. sterujący kotłem i osobną pompe ładującą bojler. grzejniki pozakręcane , kocioł grzeje tylko ciepłą wodę.

nie , piec nie gaśnie , mam ustawioną przerwę przepalania na 11 minut i nie wygasa, nawet jak kiedyś nie było prądu około 40 minut też nie wygasł.... działa bez przerwy od października 2006 , tylko czyszcze i wybieram popiół.

Zasobnik mam firmy Galmet chyba 160 litrów , ogólnie żaden zasobnik nie da rady odebrać ciepła z kotła , zawsze będzie duża nadwyżka , chodzi o to że nawet jak masz 100 L to kotłem ogrzejesz to bardzo szybko, a grzałką to trwa i trwa, mój kocioł działa tak , że jak już nagrzeje ciepłą wodę w zasobniku to wyłącza pompę CWU a załącza pompe CO , zatem zawsze mam otwarty przynajmniej jeden grzejnik w pralni lub w łazience , po to zeby po nagrzaniu wody odebrać ciepło z kotła. U mnie ten system grzania wody się sprawdza . Poeksperymentuj z piecem.

... mam bojler 100L z grzałką ele. 1,5 tyś W ... wody wystarcza nam na półtora prysznica - to bardzo mało

Dziwne. Na działce rekreacyjnej mam kocioł 30 l z grzałką elektryczną.

Te 30 litrów nagrzewam do 40 stopni i wystarcza na prysznic dla 2 osób, a trochę jeszcze zostaje.

Z bojlerami to jest sprawa dziwna, nie zebym chwalił konkretną firmę ale cos w tym jest. U znajomych pierwszy Biawar 80l (1,5 kw) był niezly ale zerdzewial po 2 latach i woda byla ale bez szalenstw dla 2 osób, nastepny też podobnie teraz jest 80 l atlantic ze słabszą grzałką 1,2 kw i o dziwo wszystko ok juz 3 rok woda grzeje sie szybciej :o i dla 2 osób jezeli jest wlaczony do sieci na stałe starcza bez ograniczen do mycia powiedzmy 2 normalne prysznice. Ja mam atlantic 100l 1,5 kw i woda jest bez ograniczen jezeli włączony na stałe, ale stosujemy przerwy bo mam taryfe nocną ze względów oszczędnosciowych dla 4 osób na prysznic starcza. od startu zatrzymanego (zimnya woda po dłuższej przerwie lub calkowitym opróznieniu z cieplej) po 2 godzinach można już wziąć prysznic nawet mocno ciepły. Sasiedzi maja atlantic 300l 2,2kw (to już bomba dosłownie) ale tu mozna już szalec w dżakuzi. Reasumując choc bojler to baniak z grzałką, ale róznica polega chyba na wykonaniu. Co do ceny mój bojler kosztował 4 lata temu 540 zł w hurtowni :wink: to chyba udany zakup.

Tak to zapewne sprawa pojemności, ilości, intensywności i częstości pryszniców, wykonania (jakość izolacji zewnętrznej bojlera, miejsce zamontowania i rodzaj elementu grzejnego, jego kształtów, czy poziomy czy pionowy, miejsca zamontowania czujnika termoregulatora) oraz nastawionej na pokrętle temperatury. Może jeszcze coś?

pzdr.

-romwis

rozpaliłem w piecu i woda grzeje się bardzo szybko, cały czas wystarcza na 1 duży prysznic z tym że za chwilę jest znów ciepła. z tym że ten bojler 100l to za mało na piecu mam ustawione 60C a cały czas jest między 85 - 89C tak więc wysoko. nie wiem co będzie w nocy, moze faktycznie jakiś grzejnik otworzę na noc, a na stałe przymierzę się do zakupu 2 bojlera 100l tak więc będzie parka. no zobaczymy.

rozpaliłem w piecu i woda grzeje się bardzo szybko, cały czas wystarcza na 1 duży prysznic z tym że za chwilę jest znów ciepła. z tym że ten bojler 100l to za mało na piecu mam ustawione 60C a cały czas jest między 85 - 89C tak więc wysoko. nie wiem co będzie w nocy, moze faktycznie jakiś grzejnik otworzę na noc, a na stałe przymierzę się do zakupu 2 bojlera 100l tak więc będzie parka. no zobaczymy.

Mam groszkszkowca uniwersalnego, zasobnik 120 litrów - do rzeczy. Dziadki na dole - używaja ciepłej wody normalnie, my we dwójke + mły synek na górze, fakt mamy zmywarkę ale woda idzie na bierząco, mycie w wannie, podkreslam MYCIE nie kąpiele z olejkami itp. I teraz gdy paliłem groszkiem woda była cały czas ciepła i groszku szło ok 100 -120 kg/miesiąc. Z uwagi na duże zapasy drewna w okresie letnim podpalam raz dziennie porcją o wymiarach ok 30x30x30 cm (mieszanka desek, drewna, klepek) i jest znośnie tzn dobrze. Podpalam o godz 18, wszyscy korzystają z wieczornej toalety, rano przed pracą szybki prysznic i do 16 jest znośnie. I tak w kółko, bojler mam ustawony na 55C i z tego co widze najbardziej ochładza go zimna woda z wodociągów, zastanawiam się nad buforem 200-300L umieszczonym na poddaszu, który zniweluje (strych tylko odeskowany+papa) dość niską temperature podawanej wody.

ja mam boiler elektryczny 200l atlatnic - mieszkaja 3 osoby codziennie rano i wieczorem prysznic lub wanna. Boiler grzeje w taryfie nocnej - koszt miesięczny to 60zl. Naprawde bez urazy ale jak czytam posty grzejacych ekogroszkiem tylko ciepla wode,wybierajacych popielniki, dosypujacych groszek itd. Ludzie w imie czego? - ile was kosztuje miesiecznie ogrzanie wody ekogroszkiem?

ja mam boiler elektryczny 200l atlatnic - mieszkaja 3 osoby codziennie rano i wieczorem prysznic lub wanna. Boiler grzeje w taryfie nocnej - koszt miesięczny to 60zl. Naprawde bez urazy ale jak czytam posty grzejacych ekogroszkiem tylko ciepla wode,wybierajacych popielniki, dosypujacych groszek itd. Ludzie w imie czego? - ile was kosztuje miesiecznie ogrzanie wody ekogroszkiem?

maksymalnie z 50 zł.

prowadze codziennie notatki stanu licznika :)

ja tez po przeprowadzce sprawdze jak wyjdę na ogrzwewaniu za pomocą grzaleczki w bojlerze - jak będzie "dupa" to bądę grzal kotlem jak pawelurb

z innej beczki szwagier tez grzeje kotłem nie narzeka popiol wywala 1 na miesiąc spala ok 200 kg węgla - czyli koszt ok 80 pln - 3 osoby dorosłe 1 dziecko - narazie tylko prysznic

niestety mam problem z ciepłą wodą, mam piec na ekogroszek i siłą rzeczy nie używam go latem, mam bojler 100L z grzałką ele. 1,5 tyś W firmy Biawar nowy, i tu problem bo wody wystarcza nam na półtora prysznica - to bardzo mało, czy można coś zrobić, dokupić, zmienieć w instalacji żeby było więcej ciepłej wody?

Po pierwsze co to za model Biawara, po drugie pamiętaj o wymianie anody magnezowej raz do roku (coby potem nie narzekać, że szlag go trafił po dwóch latach).

Po trzecie ile zużywasz wody na cykl prysznica (mi starcza 80l na dwie osoby + dzieciaki) przy ustawieniu na ok. 55stC. Ale płukanie , mydlenie, płukanie i end. A jak sobie postoję pod nim zimą to i owszem wody brakuje.

Co do grzania kotłem jeśli jest to pozioma jednowężownicówka to nie ma za bardzo szans szybko nagrzać.

Co do grzałki można założyć moduł grzejny 2kW.