Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

za mało ciepłej wody...

Recommended Posts

Tak, Fotograf... ale tu autorowi chodzi o to, że on ma juz instalacje gotową pod ekogroch ... i teraz się zastanawia co sie teraz bardziej opłaca latem ...więc w tej danej sytuacji uważam, że taniej wyjdzie grzanie wody grochem niż prądem .

A że ma za mało wody ciepłej? Wszyscy sie pukali w głowę kiedy im mówiłam, że kupuję zasobnik 300L ... a ja wiem, że mając 4-osobową rodzinę (+ babcia i pies :lol: ) szczególnie wieczorną porą kiedy to wszyscy chcą brać prysznic taki własnie zasobik spełni swoją rolę.... i nie obawiam się , że ciepłej wody braknie :roll: .

sorki za zmiany-literówki :roll:

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak, Fotograf... ale tu autorowi chodzi o to, że on ma juz instalacje gotową pod ekogroch ... i teraz się zastanawia co sie teraz bardziej opłaca latem ...więc w tej danej sytuacji uważam, że taniej wyjdzie grzanie wody grochem niż prądem .

niech sam policzy - przy obecnej cenie groszku te 120 kg to jakieś 80 zł

a jak są upały to mimo wszytko troche ciepła z pieca idzie do domu chociaż przez komin...

A że ma za mało wody ciepłej? Wszyscy sie pukali w głowę kiedy im mówiłam, że kupuję zasobnik 300L ... a ja wiem, że mając 4-osobową rodzinę (+ babcia i pies :lol: ) szczególnie wieczorną porą kiedy to wszyscy chcą brać prysznic taki własnie zasobik spełni swoją rolę.... i nie obawiam się , że ciepłej wody braknie :roll: .

sorki za zmiany-literówki :roll:

Zgadzam się z tym ale przy takim rozwiązaniu przydałby sie jakis mały solarek wtedy w takie dnie jak obecnie mozna dac sobie spokój z groszkami :wink: i to juz jest full wypas :lol:

Hm... w takie dnie jak teraz to sie zgodzę...ale w ubiegłym roku to raczej w sierpniu mało takich dni było z tego co pamietam :roll:

nie wiem ile w tym prawdy , ale czytałam na forum że solarek na tak , ale jak jest słońce...a co jak go nie ma? :roll:

acha, no i nie wspomnę, że taki nawet mały solarek to kosztuje te kilka tysiaczków... a kiedy się to zwróci? tym bardziej, że po jakimś tam cxzasie (5-10-15 lat?) trzeba cos tam przy nim zmienić, naprawić ... kurcze, nie jestem w temacie, ale wiem że czytałam na jakims wątku o splarach że to nie taki miód maliny jak to nam szaraczkom się wydaje :wink: :lol:

Nowinki kosztują, ale znajomi sadownicy montowali jakies niedrogie kralowe solary bo w sezonie mieli po kilkunastu pracowników oprócz domowników i szło im mnóstwo gazu na cuw. po w sumie 2 sezonach twierdza ze to sie zwraca, wszystko zalezy pewnie od samych solarów. Zreszta zawsze mozna kiedys doinstalowac. :wink: Może stanieją???

dokładnie :wink:

natomiast na pewno wiele zależy ... firmom się pewnie opłaca ... u mojego małża w pracy na łażni też są solary ...ale tam się dziennie kąpie kilkudziesięciu chłopa :roll: ... no i oczywiście firma dostała dofinansowanie

niestety szaraczkom to dofinansowanie ciężko dostać... mnie nawet do pieca na ekogroch gmina nie dofinansowała :evil:

Czyli okazuje się, że zwykłej 4-osobowej rodzinie powiedzmy Kowalskich bez dofinansowania po prostu nie opłaca się robić solarów ... bo koszty przekraczają zyski na dłuższą metę :roll: