daggulka 03.06.2008 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Tak, Fotograf... ale tu autorowi chodzi o to, że on ma juz instalacje gotową pod ekogroch ... i teraz się zastanawia co sie teraz bardziej opłaca latem ...więc w tej danej sytuacji uważam, że taniej wyjdzie grzanie wody grochem niż prądem . A że ma za mało wody ciepłej? Wszyscy sie pukali w głowę kiedy im mówiłam, że kupuję zasobnik 300L ... a ja wiem, że mając 4-osobową rodzinę (+ babcia i pies ) szczególnie wieczorną porą kiedy to wszyscy chcą brać prysznic taki własnie zasobik spełni swoją rolę.... i nie obawiam się , że ciepłej wody braknie . sorki za zmiany-literówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 03.06.2008 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Tak, Fotograf... ale tu autorowi chodzi o to, że on ma juz instalacje gotową pod ekogroch ... i teraz się zastanawia co sie teraz bardziej opłaca latem ...więc w tej danej sytuacji uważam, że taniej wyjdzie grzanie wody grochem niż prądem . niech sam policzy - przy obecnej cenie groszku te 120 kg to jakieś 80 zł a jak są upały to mimo wszytko troche ciepła z pieca idzie do domu chociaż przez komin... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 03.06.2008 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 60zeta ... niedawno kupowałam z Chwałowic po 500 zeta tona ... latem pewnie jeszcze stanieje ...przynajmniej mam taka nadzieję...zawsze latem taniał węgiel...ale w tych czasach to nigdy nic nie wiadomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 03.06.2008 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Tak, Fotograf... ale tu autorowi chodzi o to, że on ma juz instalacje gotową pod ekogroch ... i teraz się zastanawia co sie teraz bardziej opłaca latem ...więc w tej danej sytuacji uważam, że taniej wyjdzie grzanie wody grochem niż prądem . A że ma za mało wody ciepłej? Wszyscy sie pukali w głowę kiedy im mówiłam, że kupuję zasobnik 300L ... a ja wiem, że mając 4-osobową rodzinę (+ babcia i pies ) szczególnie wieczorną porą kiedy to wszyscy chcą brać prysznic taki własnie zasobik spełni swoją rolę.... i nie obawiam się , że ciepłej wody braknie . sorki za zmiany-literówki Zgadzam się z tym ale przy takim rozwiązaniu przydałby sie jakis mały solarek wtedy w takie dnie jak obecnie mozna dac sobie spokój z groszkami i to juz jest full wypas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 03.06.2008 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Hm... w takie dnie jak teraz to sie zgodzę...ale w ubiegłym roku to raczej w sierpniu mało takich dni było z tego co pamietam nie wiem ile w tym prawdy , ale czytałam na forum że solarek na tak , ale jak jest słońce...a co jak go nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 03.06.2008 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 acha, no i nie wspomnę, że taki nawet mały solarek to kosztuje te kilka tysiaczków... a kiedy się to zwróci? tym bardziej, że po jakimś tam cxzasie (5-10-15 lat?) trzeba cos tam przy nim zmienić, naprawić ... kurcze, nie jestem w temacie, ale wiem że czytałam na jakims wątku o splarach że to nie taki miód maliny jak to nam szaraczkom się wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 03.06.2008 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Nowinki kosztują, ale znajomi sadownicy montowali jakies niedrogie kralowe solary bo w sezonie mieli po kilkunastu pracowników oprócz domowników i szło im mnóstwo gazu na cuw. po w sumie 2 sezonach twierdza ze to sie zwraca, wszystko zalezy pewnie od samych solarów. Zreszta zawsze mozna kiedys doinstalowac. Może stanieją??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 03.06.2008 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 dokładnie natomiast na pewno wiele zależy ... firmom się pewnie opłaca ... u mojego małża w pracy na łażni też są solary ...ale tam się dziennie kąpie kilkudziesięciu chłopa ... no i oczywiście firma dostała dofinansowanie niestety szaraczkom to dofinansowanie ciężko dostać... mnie nawet do pieca na ekogroch gmina nie dofinansowała Czyli okazuje się, że zwykłej 4-osobowej rodzinie powiedzmy Kowalskich bez dofinansowania po prostu nie opłaca się robić solarów ... bo koszty przekraczają zyski na dłuższą metę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts