Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szef,chłopak...wyrzuty sumienia!:(

Recommended Posts

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziewcze zbladzilo

nie na to forum trafilo

a wy tak od razu po lapkach...

Zastanawiam sie tylko, dlaczego nie w wymianie doswiadczen... :roll:

A z kim by miała wymieniać doświadczenia?

No tak, za wysokie progi na dziewczecia nogi? :wink:

Biorac pod uwage poziom wypowiedzi autorki watku,

mozna byloby miec obawy,

ze trafi na wymiane.

...

p.s. zrobic sobie test na virusa HPV i HIV ...... :roll:

...HPV co to jest ? Nie znam...przybliż pojęcie. Nowa franca ...jestem zaniepokojona !

Jaja sobie robisz, ze nie wiesz co to jest..., dzis w kazdej babskiej gazecie pisza o tym.... :roll: A googla ni masz? :wink:

http://www.hpv.pl/

Kurcze... a mój szef nie chce sie ze mna przespać :(

zaczynam miec kompleksy :-? cos ze mną nie tak? :D

No ok - pocieszam sie jeszcze tym faktem ze szef jest kobieta :wink: i ze to nie to ze jej nie pociagam :lol: tylko ze obie zdecydowanie preferujemy przedstawicieli chromosomu XY :wink:

Moze za malo sie starasz i to jest powod ze nie chce sie z Toba przespac :p Hmm praca pod kobieta hihi :lol: :lol:

Przypomniala mi sie ostatnia ze scen z "Seksmisji",jak to Albercik tłumaczył Lami o pozyciu :lol: :lol: :lol: :wink:

Przypomniala mi sie ostatnia ze scen z "Seksmisji",jak to Albercik tłumaczył Lami o pozyciu :lol: :lol: :lol: :wink:

No ! A przecież miała trzy fakultety... :D

A zwrociliscie uwage ze autorka posta tylko go napisala a potem to same nasze monologi zero komentarzy!?

Jaka autorka ? Toż to pewnie facet był ! :D

Zaś brak komentarzy stricte w temacie świadczy dobitnie, że te konfabulacje nie zasługują na jakikolwiek komentarz.

Oj, Nefer, Nefer, jakbym umiala byc taka jak Ty, to dzis juz bym mieszkala w swoim domciu, :D a nie czekala na litosc.... :roll: Ehkhm..., szkoda gadac..... :roll: Jakby tu sie uczyc od Ciebie...., zanim nie jest za puzno.... :roll: :D :wink:

p.s.

Dobrze, ze znowu jestes, to moze teraz i slonko zaswieci......................, bo nie bedzie mialo wyboru!!!!! :wink: :wink: :wink: :wink:

A zwrociliscie uwage ze autorka posta tylko go napisala a potem to same nasze monologi zero komentarzy!? Szkoda ze Nas olewa :roll:

A dziwisz sie, że sie nie odzywa ? Ja też bym sie schowała w mysią dziurę po przeczytaniu takich tekstów..... Ale i tak nie wiem czy wnioski wyciągnie, coś mi sie wydaje, że nie. Nie tak łatwo jest naskoczyć na odpowiednie myślenie i postępowanie....jak sie nie wypracowało wcześniej jakichś zasad i granic.

A dziwisz sie, że sie nie odzywa ? Ja też bym sie schowała w mysią dziurę po przeczytaniu takich tekstów..... Ale i tak nie wiem czy wnioski wyciągnie, coś mi sie wydaje, że nie. Nie tak łatwo jest naskoczyć na odpowiednie myślenie i postępowanie....jak sie nie wypracowało wcześniej jakichś zasad i granic.

Hy.... ty naprawde sadzisz ze ten post byl na serio?! :o :lol:

Hy.... ty naprawde sadzisz ze ten post byl na serio?! :o :lol:

Ja zawsze do sprawy podchodze tak - jesli ktos prosi o pomoc, to ta pomoc daje....Bo jesli nie oszukuje, to trzeba pomagac, bo grzech nie pomoc.., a jesli oszukuje, to wtedy ten grzech jest po jego stronie, a nie po mojej....

Swoja droga w tym przypadku jesli oszukuje, to jest bardziej "potrzebujacy" niz chce sie do tego przyznac..... :lol:

...

p.s. zrobic sobie test na virusa HPV i HIV ...... :roll:

...HPV co to jest ? Nie znam...przybliż pojęcie. Nowa franca ...jestem zaniepokojona !

Jaja sobie robisz, ze nie wiesz co to jest..., dzis w kazdej babskiej gazecie pisza o tym.... :roll: A googla ni masz? :wink:

http://www.hpv.pl/

RAK SZYJKI MACICY - moja koleżanka zmarła - od tego się zaczęło - przeżuty na brzuch i ...koniec. Zaczęło się niewinnie - temperatura i lekki ból brzucha (de facto była woda w nim). Poszła do lekarza a ten konował zdiagnozował przeziębienie - mother fucker.

Przkro mi. :(

Jednak trzeba robic sobie cytologie raz w roku, do tego usg piersi, albo mamografie tez raz w roku.... :roll:

Co do wirusa HPV, badanie mozna zrobic tylko odplatnie i nie jest ono tanie, niestety....,nawet nie wiem ile teraz kosztuje, moze ktos wie i napisze... :roll:

na przykład:

Placówka w ramach współpracy z Laboratorium Genetycznym REX Company Wrocław oraz "testDNA" Sp. z o.o. Chorzów, świadczy 2 typy testów DNA, tj:

1. BADANIA GENETYCZNE w KIERUNKU RAKA SZYJKI MACICY

2. BADANIA GENETYCZNE w KIERUNKU RAKA SUTKA i JAJNIKA

oraz inne typy testów, w tym m.in. dotyczące:

3. DIAGNOSTYKI MIKROORGANIZMÓW

4. CHOROBY ALZHEIMERA

5. CHOROBY PARKINSONA

--------------------------------------------------------------------------------

Ad.1 DIAGNOSTYKA ONKOLOGICZNA - BADANIA GENETYCZNE w KIERUNKU RAKA SZYJKI MACICY

Test DNA na obecność HPV jest bardzo ważnym markerem w diagnostyce ryzyka raka szyjki macicy. Dostarcza on zarówno pacjentce jak i lekarzowi, cennych informacji stanowiących podstawę dalszych decyzji.

Dane podstawowe o HPV i raku szyjki macicy:

raki szyjki macicy jest w Polsce drugą (po raku sutka) przyczyną zgonów kobiet z powodów nowotworowych;

co roku wykrywa się ponad 6500 przypadków tej choroby;

rak szyjki wykryty wystarczająco wcześnie jest prawie zawsze całkowicie wyleczalny;

w Polsce w ostatnich latach umiera około 60% chorych na raka szyjki macicy. Przyczyną jest brak odpowiedniej i regularnej profilaktyki. Rak ten występuje rzadko przed 20 rokiem życia, jednak po 30 roku życia zachorowalność wzrasta, osiągając swój szczyt w wieku 45-55 lat;

HPV (wirus brodawczaka ludzkiego) jest uważany za najważniejszy czynnik chorobotwórczy odpowiedzialny za rozwój raka szyjki macicy;

w około 100 % przypadków raka szyjki macicy i stanach przednowotworowych testy przeprowadzane na obecność HPV dały wynik pozytywny;

rozwój raka jest stymulowany przez długotrwałe zakażenie HPV, Badania wykazują, że kobiety zainfekowane HPV przez okres 12-18 miesięcy mają 300 razy większe prawdopodobieństwo wystąpienia raka, niż kobiety nie zainfekowane HPV;

w Stanach Zjednoczonych połączenie cytologii z badaniem HPV jest najefektywniejszą metodą profilaktyki raka szyjki macicy;

negatywny wynik cytologii i testu na obecność HPV świadczy o bardzo niskim ryzyku wystąpienia nowotworu w przeciągu następnych 45 miesięcy.

MATERIAŁ: wymaz cytologiczny

CZAS OCZEKIWANIA – NA WYNIK: do 3 tygodni

CENA BADANIA Z INERPRETACJĄ WYNIKÓW: 250 zł

--------------------------------------------------------------------------------

Ad.2 DIAGNOSTYKA ONKOLOGICZNA - BADANIA GENETYCZNE w KIERUNKU RAKA SUTKA i JAJNIKA

Wskazania do wykonania badań na obecność mutacji w genie BRCA1:

u wszystkich kobiet, które chcą stosować antykoncepcję, hormonalną terapię zastępczą, u których krewnych wystąpił rak jajnika lub/i sutka (bez względu na wiek);

kobiet, u których wystąpiło zachorowanie na raka jajnika w dowolnym wieku (babcia, matka, córka, siostra matki, siostra ojca, kuzynki);

kobiet, u których w rodzinie wystąpiło zachorowanie na raka piersi poniżej 65 roku życia (babcia, matka, siostra matki, siostra ojca, kuzynki) lub raki u co najmniej 2 osób (bez względu na wiek);

kobiety mające zmiany w piersiach lub jajnikach (niezłośliwe zmiany) torbiele, u których w rodzinie pojawiały się zachorowania na raka sutka i/lub jajnika;

młode kobiety zamierzające stosować antykoncepcję hormonalną, mające jakiekolwiek zmiany w piersiach lub jajnikach;

kobiety (w tym „Amazonki!”), które chorowały/chorują na nowotwory: piersi i/lub jajnika. Mutacja w genie BRCA1 może być przyczyną kolejnych zachorowań! Ich dzieci mogą odziedziczyć mutację! (prawdopodobieństwo dziedziczenia takiej mutacji przez dzieci wynosi 50%)

Podstawowe informacje o badaniu

Ponad połowa dziedzicznych przypadków raka sutka jest związania z mutacjami w genach BRCA1 i BRCA2, mutacje w tych genach powodują podobny fenotyp – predysponując, do nowotworów sutka i jajnika. Dziedziczny rak sutka obejmuje 5-10% wszystkich występujących przypadków raka sutka, w ich obrębie 80-90% to mutacje germinalne (dotyczące wszystkich komórek w organizmie). Pozostałe 90-95% przypadków to raki sutka sporadyczne. Lista identyfikowalnych mutacji germinalnych w BRCA1 i BRCA2 wciąż rośnie, mutacje te dziedziczą się autosomalnie dominująco, czyli cecha ujawnia się u heterozygot i homozygot. Przekazywanie dotyczy obu płci, jednak chorują kobiety (bardzo rzadko pojawiają się zachorowania na raka sutka u mężczyzn, związane z mutacją w obrębie BRCA2).

Nosiciele mutacji są w istotny sposób narażeni na zachorowanie na raka sutka i/lub jajnika. Po wystąpieniu mutacji w jednym z alleli genu BRCA1 następuje inaktywacja drugiego allelu w komórkach somatycznych sutka lub jajnika (zgodnie z hipotezą ‘two hits’ Knudsona).

MATERIAŁ: krew z palca lub z żyły

CZAS OCZEKIWANIA NA WYNIK: do 4 tygodni

CENA BADANIA Z INERPRETACJĄ WYNIKÓW: 400 zł